Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Σολτς-Σι Τζινπίνγκ: «Η Κίνα υποστηρίζει την Ευρώπη για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία»

Να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την επιρ­ροή της στη Μόσχα, προ­κει­μέ­νου να τερ­μα­τι­στεί ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία, ζήτη­σε από την Κίνα ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος, Όλαφ Σολτς, στην επί­σκε­ψή του στο Πεκί­νο. Όπως είπε, συμ­φω­νούν με τον Κινέ­ζο Πρό­ε­δρο, Σι Τζιν­πίνγκ, «ότι οι ρωσι­κές απει­λές με πυρη­νι­κά όπλα είναι ανεύ­θυ­νες και εξαι­ρε­τι­κά επικίνδυνες».

«Η χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων ή η απει­λή χρή­σης τους πρέ­πει να απορ­ρι­φθεί», είπε ο Σι Τζινπίνγκ.

Αξί­ζει να σημειω­θεί η δήλω­ση του Σι ότι η Κίνα υπο­στη­ρί­ζει τη Γερ­μα­νία και την Ευρώ­πη στη διευ­κό­λυν­ση των ειρη­νευ­τι­κών συνο­μι­λιών και στην οικο­δό­μη­ση μιας «βιώ­σι­μης αρχι­τε­κτο­νι­κής ασφά­λειας στην Ευρώπη».

Η Κίνα ως «μεγά­λη χώρα» και «ως μόνι­μο μέλος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ έχει επί­σης ευθύ­νη για την ειρή­νη στον κόσμο», είπε ο καγκε­λά­ριος και «είναι σημα­ντι­κό η Κίνα να ασκή­σει την επιρ­ροή της στη Ρωσία».

Σε μια πιο έντο­νη προ­τρο­πή — για τα δεδο­μέ­να του Πεκί­νου — προς τη Ρωσία αλλά και τις δυνά­μεις του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να, ο Κινέ­ζος πρω­θυ­πουρ­γός, Λι Κετσιάνγκ, δήλω­σε πως η Κίνα και η Γερ­μα­νία ελπί­ζουν ότι ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία θα τελειώ­σει «γρή­γο­ρα». Είναι πλέ­ον και­ρός να «κινη­θούν και οι δύο πλευ­ρές σε ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες», είπε. «Δεν θέλου­με να κλο­νι­στεί η περι­φε­ρεια­κή στα­θε­ρό­τη­τα, να απο­στα­θε­ρο­ποι­η­θούν οι διε­θνείς αλυ­σί­δες παρα­γω­γής και εφο­δια­σμού», πρό­σθε­σε, καθώς μια τέτοια εξέ­λι­ξη επη­ρε­ά­ζει ιδιαί­τε­ρα τα συμ­φέ­ρο­ντα των κινε­ζι­κών μονοπωλίων.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο