Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο Economist_ Κ. Μητσοτάκης: Περισσότερες δαπάνες για εξοπλισμούς στην ΕΕ

Καλύ­τε­ρο εξο­πλι­σμό της ΕΕ, στή­ρι­ξη της σφα­γής του κρά­τους του Ισρα­ήλ στη Γάζα και απο­σύν­δε­ση του Παλαι­στι­νι­κού από τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά ήταν τα βασι­κά σημεία των όσων ανέ­φε­ρε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στη συζή­τη­ση που είχε με τον Φράν­σις Φου­κου­γιά­μα στο πλαί­σιο του 27ου ετή­σιου συνε­δρί­ου «Economist Government Roundable».

Για τη Μέση Ανα­το­λή επα­νέ­λα­βε ότι η κυβέρ­νη­σή του έχει ξεκά­θα­ρη θέση ανα­γνω­ρί­ζο­ντας το δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην «αυτο­ά­μυ­να» που επί της ουσί­ας σημαί­νει ότι το κατο­χι­κό κρά­τος μπο­ρεί να δολο­φο­νεί ένα λαό που αγω­νί­ζε­ται για ελεύ­θε­ρη πατρί­δα. Υιο­θέ­τη­σε την στό­χευ­ση Νετα­νιά­χου λέγο­ντας πως δεν μπο­ρεί κανείς να φαντά­ζε­ται λύση της κρί­σης χωρίς στρα­τη­γι­κή ήττα της Χαμάς.

Για την άρνη­ση της κυβέρ­νη­ση να στη­ρί­ξει ψήφι­σμα στον ΟΗΕ για κατά­παυ­ση του πυρός δικαιο­λο­γή­θη­κε ότι «προ­σπα­θή­σα­με να τρο­πο­ποι­ή­σου­με το ψήφι­σμα, αλλά δεν κατα­φέ­ρα­με να περά­σου­με τις θέσεις μας και γι’αυ­τό απο­φα­σί­σα­με την αποχή».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις είπε ότι πρέ­πει να δια­τη­ρη­θεί το θετι­κό μομέ­ντουμ και δήλω­σε πως «ο Ταγίπ Εντο­γάν είναι στη λάθος πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας όταν αρνεί­ται να κατα­δι­κά­σει τη στά­ση της Χαμάς». Πρό­σθε­σε ότι σε κάθε περί­πτω­ση ότι Ελλά­δα και Τουρ­κία έχουν ξεκι­νή­σει μια προ­σπά­θεια οικο­δό­μη­σης εμπι­στο­σύ­νης και πως έγκει­ται στην Τουρ­κία να δια­τη­ρη­θεί αυτή η πορεία.

Συνέ­δε­σε την ανά­γκη για ενί­σχυ­ση του οπλο­στα­σί­ου της ΕΕ με τις πολε­μι­κές εξε­λί­ξεις στην περιο­χή λέγο­ντας πως πρέ­πει τα κρά­τη μέλη πρέ­πει να διδα­χθούν από την Ουκρα­νία και τη Μέση Ανα­το­λή, ώστε να έχουν τη στρα­τιω­τι­κή ικα­νό­τη­τα να υπε­ρα­σπι­στούν την εδα­φι­κή τους κυριαρ­χία. Επα­νέ­λα­βε ότι πρέ­πει να εξαι­ρε­θούν οι αμυ­ντι­κές δαπά­νες από τον υπο­λο­γι­σμό των δημο­σιο­νο­μι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων στην ΕΕ καθώς έτσι θα μπο­ρούν τα κρά­τη μέλη  να δαπα­νούν περισ­σό­τε­ρα για εξοπλισμούς.

Ανέ­φε­ρε πως «όταν μιλά­με για τη δική μας αμυ­ντι­κή ικα­νό­τη­τα είναι προ­φα­νές ότι στην Ευρώ­πη πρέ­πει να κάνου­με περισ­σό­τε­ρα. Η έννοια της στρα­τη­γι­κής αυτο­νο­μί­ας της Ευρώ­πης είναι κάτι το οποίο πρέ­πει να εξε­τά­σου­με με μεγα­λύ­τε­ρη σοβα­ρό­τη­τα. Η Ελλά­δα δαπα­νά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυ­ντι­κούς σκο­πούς. Ένα από τα θέμα­τα που συζη­τά­με όταν μιλά­με για το ευρω­παϊ­κό σύμ­φω­νο στα­θε­ρό­τη­τας είναι να εξαι­ρέ­σου­με τις αμυ­ντι­κές δαπά­νες από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Η άμυ­να είναι κρί­σι­μης σημα­σί­ας για την ελευ­θε­ρία και την κυριαρ­χία μας».

Επι­πλέ­ον ανα­φέρ­θη­κε στην πολύ ισχυ­ρή σχέ­ση που έχουν οικο­δο­μή­σει οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις με τις ΗΠΑ, που όπως είπε ανα­γνω­ρί­ζουν το ρόλο της Ελλά­δας στην περιο­χή ως πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας που προ­φα­νώς εξυ­πη­ρε­τεί τα γεω­πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της Ουά­σιγ­κτον και με την παρο­χή βάσε­ων, στην αντι­πα­ρά­θε­ση με την Κίνα και την Ρωσία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο