Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Δημ. Κουτσούμπα: Πολύ περισσότερος κόσμος βλέπει σήμερα ότι το ΚΚΕ εκφράζει το σύγχρονο, για να χαμογελάσει η νεολαία και ο λαός μας (VIDEO)

Κάλε­σμα στον λαό να απο­τε­λέ­σει κρι­τή­ριο ψήφου στο ΚΚΕ η στά­ση του Κόμ­μα­τος να μη στη­ρί­ξει ή ανε­χτεί οποια­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση προ­κύ­ψει, απηύ­θυ­νε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στο «Action 24».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο χθε­σι­νό debate των πολι­τι­κών αρχη­γών, επι­σή­μα­νε ότι είχε ενδια­φέ­ρον, αλλά υπο­γράμ­μι­σε το ασφυ­κτι­κό πλαί­σιο μέσα στο οποίο διε­ξή­χθη, όπου δεν μπο­ρού­σαν να ανα­πτυ­χθούν οι από­ψεις για να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα ο κόσμος.

Σχε­τι­κά με τις… «επι­θέ­σεις φιλί­ας» του Αλ. Τσί­πρα προς το ΚΚΕ στο debate, ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι δεν απευ­θύ­νε­ται στο ΚΚΕ, αλλά στους ψηφο­φό­ρους του για­τί έχει στρι­μω­χτεί, ξέρο­ντας ότι κόσμος που έζη­σε τη δια­κυ­βέρ­νη­σή του έχει βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα, έχει απο­μα­κρυν­θεί, έχει απο­στα­σιο­ποι­η­θεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, και έχει προ­σεγ­γί­σει το ΚΚΕ.

Άλλω­στε, ο Δ. Κου­τσού­μπας θύμι­σε ότι πρώ­ην στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ και υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του, είναι τώρα υπο­ψή­φιοι του ΚΚΕ, έχουν κάνει το βήμα της συμπό­ρευ­σης, ενώ τόνι­σε πώς είναι πολύ περισ­σό­τε­ρος ο κόσμος που έχει συμπο­ρευ­τεί αυτά τα χρό­νια με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώ­νες, στα σωμα­τεία, τους συλ­λό­γους, στις κινη­το­ποι­ή­σεις και βλέ­πει στο ΚΚΕ τη συνέ­πεια, την εντι­μό­τη­τα, τη στα­θε­ρό­τη­τα και ότι εκφρά­ζει το σύγ­χρο­νο, για να μπο­ρεί να χαμο­γε­λά­σει λίγο η νεο­λαία, να χαμο­γε­λά­σει ο λαός, να ανοί­ξει ένας άλλος δρό­μος για ριζι­κές αλλαγές.

Απα­ντώ­ντας στις προ­τά­σεις περί συνερ­γα­σί­ας ή ανο­χής, ξεκα­θά­ρι­σε για ακό­μα μια φορά ότι το ΚΚΕ δεν πρό­κει­ται να ανε­χτεί οποια­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση προ­κύ­ψει, ανε­ξαρ­τή­τως σύν­θε­σης.

Όπως είπε, τα καλά­θια και τα pass δεν είναι πρό­γραμ­μα φιλο­λαϊ­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επι­σή­μα­νε ότι δεν μιλά­ει για την Υγεία και την Παι­δεία, την πολε­μι­κή εμπλο­κή της χώρας στην Ουκρα­νία και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, δεν λέει για τα άμε­σα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης που θα πλη­ρώ­σει πάλι ο ελλη­νι­κός λαός.

Όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, όποιος λέει ότι συμ­φω­νεί με τη δημο­σιο­νο­μι­κή εξι­σορ­ρό­πη­ση, σημαί­νει ότι ακό­μα και αν δώσει μια μικρή αύξη­ση στους μισθούς, θα τα κόψει από κάπου αλλού, από επι­δό­μα­τα ή από αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας στον λαό. Αντί­θε­τα, πρό­ο­δος, είπε, είναι να καταρ­γη­θεί το χρη­μα­τι­στή­ριο ενέρ­γειας, να αξιο­ποι­η­θούν όλες οι δια­θέ­σι­μες πηγές ενέργειας.

Όσον αφο­ρά στις επεν­δύ­σεις και την ανά­πτυ­ξη, ο Δ. Κου­τσού­μπας ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν γίνε­ται να κερ­δί­ζουν και το κεφά­λαιο και ο λαός. Για­τί τα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, όπου θα δώσει ζεστό χρή­μα στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, θα τα πλη­ρώ­σει ξανά ο λαός. Ενώ έφε­ρε το παρά­δειγ­μα του Του­ρι­σμού όπου πάει συνε­χώς προς το χει­ρό­τε­ρο η κατά­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, παρά τις τερά­στιες επεν­δύ­σεις και τα τερά­στια κέρ­δη. Άρα, επι­σή­μα­νε ότι η ανά­πτυ­ξη και οι επεν­δύ­σεις έχουν ταξι­κό πρό­ση­μο και δεν ωφε­λούν τους εργαζόμενους.

Μιλώ­ντας για τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά, σημεί­ω­σε ότι η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη με κάθε πρό­ε­δρο έχει συνέ­πεια στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, όπως φαί­νε­ται από τα ζητή­μα­τα της «Γαλά­ζιας Πατρί­δας» και των αμφι­σβη­τή­σε­ων, ενώ έκρου­σε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου σχε­τι­κά με το τι θα περι­λαμ­βά­νει το συνυ­πο­σχε­τι­κό που ανα­μέ­νε­ται να υπο­γρά­ψουν οι δύο χώρες για να πάνε στη Χάγη. «Ανη­συ­χού­με ότι θα έχει επώ­δυ­νους όρους για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα του λαού μας», είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και δεν απέ­κλει­σε θερ­μό επει­σό­διο, ως την άλλη όψη του νομί­σμα­τος των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων που έχουν ξεκι­νή­σει με ευρω­α­τλα­ντι­κή ομπρέ­λα, για να απο­σπά­σουν την Τουρ­κία από τα χέρια της Ρωσίας.

Επι­πλέ­ον, ο Δ. Κου­τσού­μπας ανέ­δει­ξε το τερά­στιο πρό­βλη­μα της στέ­γης, όπου πολ­λοί νέοι δεν μπο­ρούν να βρουν σπί­τι, να κάνουν οικο­γέ­νεια. Τόνι­σε την ανά­γκη να επα­να­συ­στα­θεί ο Οργα­νι­σμός Εργα­τι­κής Κατοι­κί­ας, με επι­στη­μο­νι­κό κατα­σκευα­στι­κό πρό­γραμ­μα κρα­τι­κό να μπο­ρέ­σουν να έχουν οι νέοι φτη­νή στέγη.

Κλεί­νο­ντας, κάλε­σε τους νέους να σκε­φτούν ότι δεν μπο­ρούν να τους εξα­γο­ρά­σουν την ψήφο, το παρόν και το μέλ­λον με ένα pass που τους προ­σφέ­ρουν.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη

Κύριε Γραμ­μα­τέα σας καλω­σο­ρί­ζου­με στο ACTION στο Κεντρι­κό Δελ­τίο Ειδή­σε­ων του Σταθ­μού μας. Σας βρί­σκου­με στο γρα­φείο σας μαζί με τον Βασί­λη Τσε­κού­ρα, τον συνά­δελ­φο, λίγες ώρες μετά το debate, οπό­τε ήθε­λα μία πρώ­τη έτσι εκτί­μη­ση σήμε­ρα, λίγες ώρες μετά. Πώς σας φάνη­κε χθες;

Πάντα το debate έχει ένα ενδια­φέ­ρον βέβαια, λόγω του ότι είναι όλοι οι εκπρό­σω­ποι των κομ­μά­των, οι πολι­τι­κοί αρχη­γοί, εκεί μαζί με τους δημο­σιο­γρά­φους. Όμως, είναι και ασφυ­κτι­κά τα πλαί­σια και του χρό­νου που μπο­ρεί να ανα­πτύ­ξει κάποιος τις από­ψεις του έτσι ώστε να έχει και ο τηλε­θε­α­τής, ο ακρο­α­τής μία πιο σαφή αντί­λη­ψη για τις θέσεις που πρε­σβεύ­ει κάθε κόμ­μα. Αλλά από την άλλη μεριά και ο τρό­πος της συζή­τη­σης, δηλα­δή αυτοί οι παράλ­λη­λοι μονό­λο­γοι, παρό­τι στην ουσία κάπως ο ένας απα­ντού­σε στον άλλον ή γινό­ταν προ­σπά­θεια παρέμ­βα­σης, δεν βοη­θά­ει. Εμείς είχα­με προ­τεί­νει στη Δια­κομ­μα­τι­κή Επι­τρο­πή, όπως ξέρε­τε, να γίνει πιο ελεύ­θε­ρη συζή­τη­ση αυτή τη φορά, να μπο­ρεί ο ένας να κάνει ερώ­τη­ση στον άλλον, να απα­ντά. Φυσι­κά σε επί­πε­δο πολι­τι­κών αρχη­γών μπο­ρεί να υπάρ­χει η συναί­σθη­ση, όχι της αντι­πα­λό­τη­τας ή αυτής της χάβρας που γίνε­ται στα διά­φο­ρα πάνελ που βλέ­που­με. Νομί­ζου­με ότι θα έπρε­πε να το τολ­μή­σουν και τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα. Το αρνή­θη­καν τα υπό­λοι­πα κόμματα.

Χθες πάντως είδα­με κύριε Κου­τσού­μπα και τον κύριο Τσί­πρα, αν δεν κάνω λάθος, δύο τρεις φορές να μιλά­ει για συνερ­γα­σί­ες και προς εσάς και προς τον κύριο Ανδρου­λά­κη. Μάλι­στα με εσάς βρή­κε και ένα κοι­νό σημείο, που είναι η κατάρ­γη­ση της βάσης εισα­γω­γής στα Πανε­πι­στή­μια και μου έκα­νε εντύ­πω­ση ότι επα­νήλ­θε και μετά με κορυ­φαίο, όταν είπε ότι η ενό­τη­τα του λαού σώζει και κοί­τα­ξε προς τα αρι­στε­ρά του. Υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα συνερ­γα­σί­ας σε ένα συγκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο με τον ΣΥΡΙΖΑ κύριε Κουτσούμπα;

Ο κύριος Τσί­πρας ξέρει τις απα­ντή­σεις. Δεν απευ­θύ­νε­ται στο ΚΚΕ, απευ­θύ­νε­ται στους ψηφο­φό­ρους του για­τί έχει στρι­μω­χτεί. Ξέρει ότι ένας κόσμος που έζη­σε την τετρα­ε­τία, την πεντα­ε­τία περί­που δια­κυ­βέρ­νη­σής του το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, έχει βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα, έχει απο­μα­κρυν­θεί, έχει απο­στα­σιο­ποι­η­θεί από το κόμ­μα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προ­σεγ­γί­σει το ΚΚΕ. Άλλω­στε πρώ­ην στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ και υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του, είναι τώρα υπο­ψή­φιοι του ΚΚΕ, έχουν κάνει αυτό το βήμα της συμπό­ρευ­σης. Είναι πολύ περισ­σό­τε­ρος ο κόσμος που έχει συμπο­ρευ­τεί αυτά τα χρό­νια μαζί μας, μέσα στους αγώ­νες, στα σωμα­τεία, τους συλ­λό­γους, στις κινη­το­ποι­ή­σεις και τώρα έρχε­ται στις συσκέ­ψεις μας, στις συγκε­ντρώ­σεις, προ­βλη­μα­τί­ζε­ται, όμως βλέ­πει στο ΚΚΕ αυτή τη συνέ­πεια, την εντι­μό­τη­τα, τη στα­θε­ρό­τη­τα και ότι εκφρά­ζει αυτό το σύγ­χρο­νο σήμε­ρα, για να μπο­ρεί να χαμο­γε­λά­σει λίγο η νεο­λαία μας, να χαμο­γε­λά­σει ο λαός μας, να ανοί­ξει ένας άλλος δρό­μος για ριζι­κές αλλαγές.

Άρα εσείς λέτε ότι δεν θέλει το ΚΚΕ, τους ψηφο­φό­ρους θέλει.

Αυτό τον ανη­συ­χεί και γι’ αυτό κάνει τέτοιες επι­θέ­σεις φιλί­ας, παρό­τι έχει πάρει την απά­ντη­ση. Εμείς έχου­με πει επα­νει­λημ­μέ­να και λέμε στον ελλη­νι­κό λαό, στους ψηφο­φό­ρους κοι­τά­ζο­ντάς τους στα μάτια, αυτό να απο­τε­λέ­σει και κρι­τή­ριο ψήφου στις εκλο­γές στις 21 Μαΐ­ου, ότι δεν μπο­ρού­με να στη­ρί­ξου­με ή να ανε­χτού­με ούτε μία μέρα οποια­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση προ­κύ­ψει από αυτές τις εκλο­γές, με βάση βέβαια τους συσχε­τι­σμούς που δίνουν και οι δημο­σκο­πή­σεις ή και με βάση αυτό που συνα­ντά­με και βλέ­που­με μέσα στην κοι­νω­νία. Για­τί κάπως έτσι θα είναι τα πράγ­μα­τα λίγο πάνω, λίγο κάτω.

Κύριε Κου­τσού­μπα, αν ο κύριος Τσί­πρας είναι πρώ­το κόμ­μα, πάρει τη διε­ρευ­νη­τι­κή εντο­λή και σας πάρει τηλέ­φω­νο το ίδιο βρά­δυ και σας πει: «Έλα να συμ­φω­νή­σου­με σε συγκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο» θα είναι «όχι»;

Βεβαί­ως, το μόνο έντι­μο που μπο­ρεί να κάνει το ΚΚΕ αυτό είναι, για­τί δεν μπο­ρεί να λες την παρα­μο­νή των εκλο­γών το Σάβ­βα­το, ότι «δεν θα ανε­χτώ», διό­τι το σύνο­λο του προ­γράμ­μα­τός του, το οποίο έχει εξαγ­γεί­λει, ακό­μη κι αυτά τα διά­φο­ρα «καλά­θια της νοι­κο­κυ­ράς», που ο ένας το ονο­μά­ζει έτσι, ο άλλος αλλιώς, τα επι­δό­μα­τα, κάποιες αυξη­σού­λες, κάποια κατάρ­γη­ση επι­μέ­ρους νόμων, δεν συνι­στούν προ­γραμ­μα­τι­κή σύγκλη­ση, φιλο­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα για μία κυβέρ­νη­ση. Διό­τι δεν είναι τα δύο τρία ζητή­μα­τα, η βάση εισα­γω­γής για παρά­δειγ­μα, που δεν λέει τίπο­τα για την τρά­πε­ζα θεμά­των, που είναι πολύ σοβα­ρό­τε­ρο και μεγα­λύ­τε­ρο ζήτη­μα, δεν λέει για άλλα προ­βλή­μα­τα που θα έπρε­πε να λύσει μία κυβέρ­νη­ση στην Παι­δεία, δεν μιλά­ει για την Υγεία και τι θα έπρε­πε να γίνει, δεν λέει τι θα γίνει με την πολε­μι­κή εμπλο­κή της Ελλά­δας και τη συμ­με­το­χή σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ και δεν λέει κυρί­ως για τα 350 άμε­σα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, τα οποία βεβαί­ως θα πλη­ρώ­σει πάλι ο ελλη­νι­κός λαός με 350 αντι­λαϊ­κούς νόμους και αυτά τα έχει υπο­γρά­ψει, τα έχει βάλει στο πρό­γραμ­μά του. Όποιος λέει ότι συμ­φω­νεί με τη δημο­σιο­νο­μι­κή ισορ­ρο­πία, τη δημο­σιο­νο­μι­κή εξι­σορ­ρό­πη­ση, θα τα πάρει υπό­ψη του αυτά, σημαί­νει αυτό­μα­τα ότι μία μικρή αύξη­ση μισθού για παρά­δειγ­μα που μπο­ρεί να κάνει, την ίδια στιγ­μή ο ελλη­νι­κός λαός περι­μέ­νει ότι θα του πάρει πίσω κάποιο άλλο επί­δο­μα που παίρ­νει. Την ίδια στιγ­μή που μπο­ρεί να δίνει ένα επί­δο­μα, ένα pass ή μία θετι­κή ανά­σα ανα­κού­φι­σης που μπο­ρεί να έχει για τον λαό θα του βάλει μεγα­λύ­τε­ρο φόρο είτε άμε­σο είτε έμμε­σο. Άρα, λοι­πόν, πρό­κει­ται για μεγά­λη κοροϊ­δία. Πρό­κει­ται όχι απλά για αυτα­πά­τες, πρό­κει­ται για χοντρή προ­ε­κλο­γι­κή κοροϊ­δία προς τον ελλη­νι­κό λαό, από αυτές που έχου­με συνη­θί­σει να λένε και να κάνουν όλοι όσοι θέλουν να ανέ­βουν ξανά τα σκα­λιά της εξου­σί­ας και να κάτσουν στην κυβερ­νη­τι­κή καρέ­κλα ως πρωθυπουργοί.

… Υπάρ­χει μία  «μού­φα» συνεργασία;

Μα είναι μού­φα. Αυτή η πρό­ο­δος δεν είναι πρό­ο­δος σήμε­ρα, είναι άλλα πράγ­μα­τα. Πρό­ο­δος είναι για παρά­δειγ­μα, όπως και στο debate το είπα, να καταρ­γή­σει αυτό που έφτια­ξε, το Χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας, που η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε και το νομο­θέ­τη­σε. Να καταρ­γή­σει άλλα πράγ­μα­τα, να ανοί­ξει τον δρό­μο για αξιο­ποί­η­ση των εγχώ­ριων μορ­φών ενέρ­γειας, να αλλά­ξει τη μορ­φή ιδιο­κτη­σί­ας, το ποιος έχει αυτά. Αν τα έχεις σε ενερ­γεια­κούς ιδιω­τι­κούς ομί­λους για παρά­δειγ­μα, θα έχεις μονί­μως ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, ακρι­βό ρεύ­μα, ακρι­βή ενέρ­γεια για τον λαό, που πάλι ο λαός θα πληρώνει.

Κύριε Γραμ­μα­τέα έχε­τε μία στα­θε­ρή θέση στο ΚΚΕ για την οικο­νο­μία και τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα. Σας άκου­σα και εχθές στο debate, αλλά και τώρα να μιλά­τε για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και θα ήθε­λα να σας ρωτή­σω ότι τα χρή­μα­τα από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης θα έρθουν από την Ευρώ­πη. Έρχο­νται, λοι­πόν στη χώρα, μπο­ρεί ενδε­χο­μέ­νως, προ­φα­νώς θα τα πάρουν οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, το κεφά­λαιο όπως το λέτε, όμως αυτό κατ’ επέ­κτα­ση δεν θα έχει επί­πτω­ση, θετι­κή επί­πτω­ση και στους εργα­ζό­με­νους δηλα­δή, θα δημιουρ­γη­θούν θέσεις εργα­σί­ας ή θα υπάρ­ξει μία αύξη­ση μισθών;

Η πεί­ρα λέει ότι, και το κεφά­λαιο να είναι κερ­δι­σμέ­νο, παίρ­νο­ντας αυτά τα χρή­μα­τα από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, και ο λαός επί­σης να είναι κερ­δι­σμέ­νος δεν γίνε­ται κι αυτό φαί­νε­ται στην πρά­ξη. Δηλα­δή τι κερ­δι­σμέ­νος μπο­ρεί να είναι ένας λαός, που πλη­ρώ­νει ο ίδιος το 95% των φόρων και οι μεγά­λοι όμι­λοι, οι βιο­μή­χα­νοι, οι εφο­πλι­στές πλη­ρώ­νουν μόνο το 5% από τα φορο­λο­γι­κά έσο­δα του κρά­τους, για­τί έχουν τερά­στιες φορο­α­παλ­λα­γές, 50 έχουν μόνο οι εφο­πλι­στές. Δεν γίνο­νται αυτά τα πράγ­μα­τα, πρό­κει­ται για πραγ­μα­τι­κή κοροϊ­δία και το λέμε με καθα­ρή καρ­διά, με καθα­ρό μυα­λό και αυτό το έχει συνει­δη­το­ποι­ή­σει ένα μεγά­λο μέρος του λαού μας, αλλά πρέ­πει να κατα­νο­ή­σει τελι­κά ότι αυτός θα την πλη­ρώ­σει πάλι, διό­τι αυτά δεν είναι ένα σακού­λι από όπου η ΕΕ βγά­ζει από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης χρή­μα­τα και τα δίνει εδώ στην Ελλά­δα και από εδώ και πέρα τίπο­τα. Αυτό σημαί­νει φόρους, μεγά­λω­μα του κρα­τι­κού χρέ­ους σημαί­νει ότι πρέ­πει να απο­πλη­ρω­θεί μόνο με χρή­μα­τα, με ευρώ, απο­πλη­ρώ­νε­ται με 350 προαπαιτούμενα.

Δου­λειές δεν σημαί­νει αυτό; Δηλα­δή δεν θα μου δώσουν δου­λειά εμέ­να, τον Βασί­λη, στα παι­διά μας;

Ναι να σας πω. Ας πάρου­με τον κλά­δο του Του­ρι­σμού, για­τί έχου­με πεί­ρα πλέ­ον. Έγι­ναν κάποιες επεν­δύ­σεις, πήρε το του­ρι­στι­κό κεφά­λαιο πάρα πολ­λά χρή­μα­τα. Όμως προς το χει­ρό­τε­ρο έχει εξε­λι­χθεί η κατά­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων στον κλά­δο του Του­ρι­σμού. Δηλα­δή μιλά­με για συν­θή­κες μεσαί­ω­να, μιλά­με για χαμη­λούς μισθούς, που δεν μπο­ρεί να ζήσει ο άλλος την οικο­γέ­νειά του αξιο­πρε­πώς, μιλά­με για συν­θή­κες δια­βί­ω­σης από τον Μάη που αρχί­ζει η σεζόν, Απρί­λιο μέχρι τον Οκτώ­βριο που περί­που τελειώ­νει, όπου τα παι­διά μας, οι άνθρω­ποι που δου­λεύ­ουν σεζόν, ζουν σε τρώ­γλες. Μιλά­με για απα­ρά­δε­κτα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, χωρίς ρεπό.

Ναι, αλλά δεν βρί­σκουν εργα­ζό­με­νους στον Του­ρι­σμό κύριε Γραμ­μα­τέα, που σημαί­νει ότι θα πρέ­πει να δώσουν παρα­πά­νω χρή­μα­τα. Άρα λει­τουρ­γεί με αυτόν τον τρό­πο η αγορά…

Μα, είναι φυσι­κό. Εμέ­να μου λένε οι νέοι, πολ­λοί νέοι και νέες που πάνε, φεύ­γουν από τη δου­λειά, για­τί δεν αντέ­χουν, διό­τι δεν μπο­ρούν ούτε τα καθη­με­ρι­νά τους έξο­δα να βγά­λουν με τα λεφτά που παίρ­νουν και ζουν σε απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες, γυρ­νά­νε όλοι άρρω­στοι. Ξοδεύ­ο­νται τα χρή­μα­τα εκεί που πάνε, στα νησιά κλπ. Δεν λύνε­ται αυτό το πρό­βλη­μα έτσι. Άρα θέλω να σας πω ότι η ανά­πτυ­ξη, οι επεν­δύ­σεις έχουν ταξι­κό πρό­ση­μο, ποιον ωφε­λούν και ποιον βλά­πτουν και δυστυ­χώς δεν ωφε­λούν τους εργα­ζό­με­νους. Γι’ αυτό λέμε το βασι­κό πρό­βλη­μα είναι ποιος έχει την ιδιο­κτη­σία. Αν την ιδιο­κτη­σία την έχει το μεγά­λο κεφά­λαιο, είτε είναι εγχώ­ριο ‑ελλη­νι­κό- συμ­με­τέ­χουν μέτο­χοι Έλλη­νες εκεί σε αυτές τις εται­ρεί­ες, τις εισηγ­μέ­νες στο Χρη­μα­τι­στή­ριο έτσι κι αλλιώς, είτε είναι ξένο κεφά­λαιο ‑αμε­ρι­κά­νι­κο, γερ­μα­νι­κό, γαλ­λι­κό- δεν λύνει ζητή­μα­τα σε όφε­λος των εργα­ζο­μέ­νων. Δεν έχει τίπο­τε να κερ­δί­σει ο εργαζόμενος.

Αν έρθει μία επι­χεί­ρη­ση και­νού­ρια και πάρει τον Τσε­κού­ρα και τον Σαρα­ντά­κο στην εται­ρεία και στη θέση μας θα πρέ­πει να πάρει έναν άλλον εργα­ζό­με­νο και τους δώσει παρα­πά­νω χρή­μα­τα. Θα λει­τουρ­γή­σει αυτή η οικο­νο­μία με άλλον τρόπο;

Μα ακό­μη και οι σύγ­χρο­νες, οι νέες και­νο­τό­μες επι­χει­ρή­σεις, τα data centers ή σε άλλους τομείς της οικο­νο­μί­ας, οι Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας, χώρια που παίρ­νουν ελά­χι­στο προ­σω­πι­κό, και δεν λύνουν το μεγά­λο πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας. Για­τί το πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας, όπως ξέρου­με όλοι, είναι δομι­κό πρό­βλη­μα αυτού του συστή­μα­τος, χρη­σι­μο­ποιεί­ται μόνο και αξιο­ποιεί­ται και σκό­πι­μα, για να κρα­τά­νε σε ομη­ρεία τους εργα­ζό­με­νους, για να ρίχνουν το μερο­κά­μα­το, για να υπάρ­χει αυτός ο αντα­γω­νι­σμός υπο­τί­θε­ται μέσα στην αγο­ρά όπως λένε, και βεβαί­ως να την πλη­ρώ­νει ο εργα­ζό­με­νος και να ζού­νε σε συν­θή­κες προη­γού­με­νων δεκα­ε­τιών. Ε, τώρα δεν είμα­στε στις αρχές του προη­γού­με­νου αιώ­να. Έχει προ­ο­δεύ­σει ο άνθρω­πος, υπάρ­χουν τεχνο­λο­γι­κές, επι­στη­μο­νι­κές δυνα­τό­τη­τες, υπάρ­χουν δυνα­τό­τη­τες να κατο­χυ­ρω­θεί το 5μερο, το 7ωρο, το 35ωρο την εβδο­μά­δα, να βρε­θούν και έτσι θέσεις εργα­σί­ας αν θέλουν, να υπάρ­χουν ικα­νο­ποι­η­τι­κοί μισθοί που να ζει ο άλλος αξιο­πρε­πώς την οικο­γέ­νειά του.

Κύριε Γενι­κέ Γραμ­μα­τέα έχου­με σε λίγες ημέ­ρες τις τουρ­κι­κές εκλο­γές. Δεν θα σας ρώτη­σα ποιον προ­τι­μά­τε να εκλε­γεί, φαντά­ζο­μαι θα μου πεί­τε ότι ο λαός θα απο­φα­σί­σει. Θέλω να σας ρωτή­σω όμως ότι τα ήρε­μα νερά στο Αιγαίο, που έχου­με αυτές τις εβδο­μά­δες θα συνε­χι­στούν και μετά τις τουρ­κι­κές εκλο­γές και τις ελλη­νι­κές εκλο­γές; Την πρό­βλε­ψή σας.

Είναι λίγο κρύο, λίγο ζέστη, τη μια έχου­με το «καρό­το», την άλλη έχου­με το «μαστί­γιο». Εναλ­λάσ­σο­νται οι μέρες της ήρε­μης θάλασ­σας, για παρά­δειγ­μα είτε λόγω των σει­σμών πριν, είτε λόγω εκλο­γών τώρα με συμ­φω­νία, όχι μυστι­κή συμ­φω­νία, ως αντι­με­τώ­πι­ση από τις δύο κυβερ­νή­σεις, από τις δύο άρχου­σες τάξεις των χωρών. Αλλά πάντα προ­κύ­πτει το ζήτη­μα των αντι­θέ­σε­ων και των ιδιαί­τε­ρων συμ­φε­ρό­ντων που έχει κάθε άρχου­σα τάξη, και εμείς ξέρου­με πάρα πολύ καλά ότι η τούρ­κι­κη αστι­κή τάξη με όποιο κόμ­μα κι αν είναι πρώ­το, με όποιον πρω­θυ­πουρ­γό, πάντα στην εξω­τε­ρι­κή της πολι­τι­κή έχει συνέ­χεια. Αυτά που έχει πει δηλα­δή τα συνε­χί­ζει και τα προ­χω­ρά­ει. Άρα, τα ζητή­μα­τα της «γαλά­ζιας πατρί­δας», τα ζητή­μα­τα των αμφι­σβη­τή­σε­ων κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας, το ζήτη­μα του τι θα περι­λαμ­βά­νει το περί­φη­μο συνυ­πο­σχε­τι­κό που θα πάμε στη Χάγη, που η Τουρ­κία δεν την ανα­γνω­ρί­ζει και θέλει συνυ­πο­σχε­τι­κό και όλο το πακέ­το και τι θα περιέ­χει. Αυτό που δεν μας λένε τα άλλα κόμ­μα­τα, ούτε η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, ούτε η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που ζητά­ει να πάμε στη Χάγη είναι τι θα περιέ­χει. Εμείς λέμε καθα­ρά ότι ανη­συ­χού­με, ότι θα περιέ­χει επώ­δυ­νους όρους για τα ελλη­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα του λαού μας και απα­ρά­δε­κτες υπο­χω­ρή­σεις. Έτσι λοι­πόν το θερ­μό επει­σό­διο, που δεν απο­κλεί­ε­ται στις δικές μας ανα­λύ­σεις και αυτό που βλέ­που­με ως ένα ενδε­χό­με­νο, λει­τουρ­γεί ως την άλλη όψη του νομί­σμα­τος των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων που ήδη έχουν ξεκι­νή­σει και έχουν μάλι­στα ξεκι­νή­σει και με ευρω­α­τλα­ντι­κή ομπρέ­λα. Είναι από πάνω το ΝΑΤΟ, είναι κυρί­ως οι ΗΠΑ που θέλουν να απο­σπά­σουν την Τουρ­κία από την αγκα­λιά, όπως θεω­ρούν της Ρωσί­ας, παρό­τι είναι υπο­τί­θε­ται σύμ­μα­χός μας και μέλος του ΝΑΤΟ, και έτσι είναι, δεν υπο­τί­θε­ται, είναι, αλλά παρό­λα αυτά κάνει και τα ανοίγ­μα­τα της, έχει και άλλη πολι­τι­κή, ανά­λο­γα με τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα που έχει η άρχου­σα τάξη εδώ στην περιο­χή. Άρα λοι­πόν, είναι ανοι­χτά όλα τα ζητή­μα­τα και το ένα θα προ­ε­τοι­μά­σει το άλλο. Το θερ­μό επει­σό­διο θα γίνει, για να κάτσου­με με το ζόρι μετά στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις όταν θα υπάρ­χουν κάποια δεδο­μέ­να. Έτσι γίνε­ται πάντα. Και βεβαί­ως το ΝΑΤΟ το έχει πει, οι ΗΠΑ το έχουν πει. Ξεκί­νη­σε από τότε με το «No troops no ships no flags», όχι στρα­τεύ­μα­τα όχι στό­λους όχι σημαί­ες και φτά­σα­με εδώ, στη «γαλά­ζια πατρί­δα», στο γκρι­ζά­ρι­σμα όλου του Αιγαί­ου και η ιστο­ρία αυτή δυστυ­χώς συνεχίζεται.

Μάλι­στα. Να πάμε λίγο και στους νέους κύριε Γενι­κέ Γραμ­μα­τέα; Για­τί βλέ­που­με ότι το τελευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα όλα τα κόμ­μα­τα έχουν στρέ­ψει το βλέμ­μα τους στους νέους. Έχου­με ακού­σει για youth pass, έχου­με ακού­σει για σπί­τια στους νέους, έχου­με δει την επι­κοι­νω­νια­κή στρα­τη­γι­κή όλων των κομ­μά­των να στρέ­φο­νται στους νέους. Είναι πάνω από 400.000 οι νέοι που ψηφί­ζουν για πρώ­τη φορά φέτος και βλέ­πω και εσάς με ένα δικό σας τρό­πο, με το δικό σας προ­σω­πι­κό χαρα­κτή­ρα να προ­σπα­θεί­τε να προ­σεγ­γί­στε τους νέους. Πόσο σημα­ντι­κοί είναι οι νέοι και οι επό­με­νες γενιές που θα χτί­σουν τη χώρα και θα οδη­γή­σουν τη χώρα σε ένα άλλο επί­πε­δο.

Είναι όπως το λέτε. Εμείς απλά λέμε στους νέους να σκε­φτούν ότι δεν μπο­ρεί να εξα­γο­ρά­σουν την ψήφο τους, δεν μπο­ρούν να εξα­γο­ρά­σουν το παρόν ούτε κυρί­ως το μέλ­λον τους, το τι θα γίνει αύριο, με ένα pass κοροϊ­δί­ας που τους προ­σφέ­ρει μια κυβέρ­νη­ση ή ένα άλλο κόμ­μα που θέλει να γίνει κυβέρ­νη­ση αύριο, για μια θέση κατα­στρώ­μα­τος για να πάνε σε ένα νησί των Κυκλά­δων για 3–4 μέρες. Για­τί για αυτό πρό­κει­ται. Το πρό­βλη­μα της στέ­γης για παρά­δειγ­μα, το γεγο­νός ότι πολ­λοί νέοι μας, τα παι­διά μας δεν μπο­ρούν να έχουν ένα σπί­τι, να φτιά­ξουν οικο­γέ­νεια, να κάνουν παι­διά, και μένουν, όπως ξέρου­με, με τους γονείς τους, ανα­γκά­ζο­νται να γυρ­νά­νε από εδώ και από κει και να ψάχνουν, να μην έχουν στον ήλιο μοί­ρα, οφεί­λε­ται σε πάρα πολ­λά ζητή­μα­τα για­τί δεν υπάρ­χει στε­γα­στι­κό πρό­γραμ­μα. Δεν υπάρ­χει αυτό που λέμε εμείς λαϊ­κή στέ­γη. Ο ΟΕΚ (Οργα­νι­σμός Εργα­τι­κής Κατοι­κί­ας) καταρ­γή­θη­κε. Πρέ­πει να επα­να­συ­στα­θεί σήμε­ρα κιό­λας. Χτες, για να μην πω έπρε­πε να γίνει αυτό. Να υπάρ­ξει ένα τέτοιο μεγά­λο κατα­σκευα­στι­κό πρό­γραμ­μα, οργα­νω­μέ­νο, σχε­δια­σμέ­νο επι­στη­μο­νι­κά από το κρά­τος όπου θα μπο­ρεί ο άλλος να έχει και φθη­νή, για να μην πω δωρε­άν, για­τί αυτά είναι σε άλλο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, αυτό που προ­τεί­νου­με εμείς, για να μπο­ρεί να έχει ο άλλος το δια­μέ­ρι­σμά του να μένει να στε­γά­σει την οικο­γέ­νειά του. Αυτά τα pass είναι ξανα­λέ­με κοροϊ­δία. Χώρια που και για όλα αυτά πρέ­πει να κρα­τά­με, ιδιαί­τε­ρα οι νέοι και οι νέες, μικρό καλάθι.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε λίγο στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας θα παρα­χω­ρή­σει συνέ­ντευ­ξη στο «Mega» και τους δημο­σιο­γρά­φους Ι. Χασα­πό­που­λο και Α. Βούλ­γα­ρη, σε λίγο _στις 8 το πρωί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο