Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη με τον Γιώργο Μελιόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βέροιας της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Ο συνερ­γά­της μας Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας, εκδό­της της εφη­με­ρί­δας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» της Ημα­θί­ας μίλη­σε με τον υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στη Βέροια, Γιώρ­γο Μελιόπουλο.

  1. Ποια η πολι­τι­κή σημα­σία των τοπι­κών εκλο­γών; Τελι­κά ψηφί­ζου­με πρό­σω­πα ή πολιτικές;

Πρώ­τα από όλα να ευχη­θώ καλή χρο­νιά με υγεία και δύνα­μη για νέους αγώ­νες, όχι μόνο στους ανα­γνώ­στες της εφη­με­ρί­δας, αλλά και σε όλες και όλους που ζουν και εργά­ζο­νται στην πόλη και τα χωριά του δήμου μας.

Η πολι­τι­κή σημα­σία των εκλο­γών στους δήμους και στις περι­φέ­ρειες είναι ίδια με αυτήν των εκλο­γών για την Βου­λή και την Ευρω­βου­λή. Και είτε το θέλου­με είτε όχι, και στις τοπι­κές εκλο­γές, για τον Δήμο Βέροιας ή την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, ανε­ξάρ­τη­τα με ποιο κρι­τή­ριο θα πάμε να ψηφί­σου­με, τελι­κά επι­λέ­γου­με πολιτικές.

Στην μία πλευ­ρά βρί­σκο­νται η συμ­φω­νία με τον καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, η εφαρ­μο­γή και η υλο­ποί­η­ση-με δήθεν ή επι­μέ­ρους αντιρ­ρή­σεις-μιας βαθύ­τα­τα αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής στον δήμο μας. Σε αυτήν την πλευ­ρά βρί­σκο­νται με τις όποιες δια­φο­ρές τους οι υπό­λοι­ποι συν­δυα­σμοί που παίρ­νουν μέρος στις τοπι­κές εκλο­γές. Στην άλλη πλευ­ρά βρί­σκε­ται η ουσια­στι­κή αντί­θε­ση σε όλα τα παρα­πά­νω, η προ­ά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων της μεγά­λης πλειο­ψη­φί­ας των δημο­τών, η στή­ρι­ξη των ανα­γκών των λαϊ­κών στρω­μά­των του δήμου Βέροιας. Και αυτήν την πλευ­ρά εκπρο­σω­πεί η Λαϊ­κή Συσπείρωση.

  1. Ποια η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση; Ο “Κλει­σθέ­νης” φέρ­νει την “άνοι­ξη” σ’ αυτήν;

Όχι μόνο δεν φέρ­νει την «άνοι­ξη» αλλά απο­τε­λεί συνέ­χεια του «κακού χει­μώ­να» του «Καλ­λι­κρά­τη».

Με τον «Καλ­λι­κρά­τη» και στην συνέ­χεια με τον «Κλει­σθέ­νη» σχε­διά­στη­καν και υλο­ποι­ή­θη­καν μια σει­ρά αντι­δρα­στι­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων και μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων που έχουν «μετα­τρέ­ψει» την Τοπι­κή Διοί­κη­ση, Δήμους και Περι­φέ­ρειες δηλα­δή, σε μακρύ χέρι του  κρά­τους και στή­ριγ­μά του στην υλο­ποί­η­ση και εφαρ­μο­γή της πολι­τι­κής που προ­α­νέ­φε­ρα. Αυτές οι αλλα­γές στη­ρί­χτη­καν από όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα  και φυσι­κά και από τους εκπρο­σώ­πους τους στον δήμο Βέροιας.

Θα τις περι­γρά­ψω συνο­πτι­κά και νομί­ζω όλοι μας μπο­ρού­με να κρί­νου­με πως και ποιους εξυπηρετούν.

α) Προ­ώ­θη­ση και στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας και αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

β). Λει­τουρ­γία της Τοπι­κής Διοί­κη­σης ως φορο­μπη­χτι­κός-φοροει­σπρα­χτι­κός μηχα­νι­σμός, με διεύ­ρυν­ση της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας και της μετα­τρο­πής κοι­νω­νι­κών αγα­θών και υπη­ρε­σιών σε ακρι­βά εμπορεύματα.

γ) Επι­πλέ­ον παρα­χω­ρή­σεις αρμο­διο­τή­των στην τοπι­κή διοί­κη­ση που βρί­σκο­νταν στην ευθύ­νη του κεντρι­κού κρά­τους με ταυ­τό­χρο­νη δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση της χρηματοδότησης.

δ) Εξο­πλι­σμός της Τοπι­κής Διοί­κη­σης με όλο εκεί­νο το νομο­θε­τι­κό οπλο­στά­σιο για να μπο­ρούν εισπράτ­τουν με κάθε τρό­πο τους φόρους και τα χαρά­τσια που επιβάλλουν(ακόμα και με ανα­γκα­στι­κές κατα­σχέ­σεις για ποσά 500 ευρώ)

ε)Ιδιωτικοποιήσεις –ξεπού­λη­μα δημό­σιων-δημο­τι­κών δομών και υποδομών

  1. Ποια η γνώ­μη σας για την νυν δημο­τι­κή αρχή;

Η δημο­τι­κή αρχή Βέροιας της παρά­τα­ξης «Δρά­ση με Γνώ­ση» με δήμαρ­χο τον κο Βορ­για­ζί­δη συναί­νε­σε, δικαιο­λό­γη­σε και εφάρ­μο­σε στον δήμο Βέροιας όλες τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές των κυβερ­νή­σε­ων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ , των ΣΥΡΙΖΑ ‑ΑΝΕΛ.

Να ανα­φέ­ρω κάποιες μόνο πλευ­ρές αυτής της στά­σης της δημο­τι­κής αρχής.

Η χρη­μα­το­δό­τη­ση από το Κρα­τι­κό Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό να είναι λιγό­τε­ρη και από την μισή του 2009 με απο­τέ­λε­σμα ένα σημα­ντι­κό κομ­μά­τι των πόρων του Δήμου να προ­έρ­χε­ται από το ξεζού­μι­σμα των λαϊ­κών στρω­μά­των του δήμου με επι­βο­λή κάθε είδους τέλους και φοροχαρατσιού.

Οι ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό είναι εμφα­νείς σε όλους σχε­δόν τους τομείς και τις Υπη­ρε­σί­ες των Δήμου. Μεγά­λο μέρος των ελλεί­ψε­ων ανα­πλη­ρώ­νε­ται με κάθε μορ­φής ελα­στι­κή εργα­σία με πλη­ρω­μές από ιδία έσο­δα του δήμου ή μέσα από κυβερ­νη­τι­κά και ευρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα που λήγουν έπει­τα από κάποιο διά­στη­μα και οι εργα­ζό­με­νοι πετιού­νται στην ανεργία.

Ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών του Δήμου.

Όλο σχε­δόν το τεχνι­κό πρό­γραμ­μα του Δήμου εκτε­λεί­ται από εργο­λά­βους. Έργα αυτε­πι­στα­σί­ας που θα μπο­ρού­σαν να προ­σφέ­ρουν λύσεις και μάλι­στα με χαμη­λό κόστος έχουν πάψει να εκτε­λού­νται. Υπη­ρε­σί­ες και έργα που τα περισ­σό­τε­ρα από αυτά εκτε­λού­νται με την μέθο­δο της απευ­θεί­ας ανάθεσης.

Κλεί­σι­μο παι­δι­κών σταθ­μών και συγ­χω­νεύ­σεις σχο­λεί­ων. Ανε­παρ­κή ως και ακα­τάλ­λη­λα κτί­ρια παι­δι­κών σταθ­μών και σχολείων.

Η πλή­ρης απο­δο­χή της αρχής της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας και της επι­χει­ρη­μα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας του δήμου έχει οδη­γή­σει στο άγριο χαρά­τσω­μα των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών. Πέρα από τους δημο­τι­κούς φόρους και τέλη η δημο­τι­κή αρχή του δήμου Βέροιας, ακο­λου­θώ­ντας πιστά την πολι­τι­κή και των προη­γού­με­νων δημο­τι­κών αρχών, έχει «κατα­φέ­ρει» όλες σχε­δόν οι υπη­ρε­σί­ες που παρέ­χο­νται από τις διά­φο­ρες δομές του δήμου και των νομι­κών προ­σώ­πων να παρέ­χο­νται ένα­ντι πληρωμής.

4 Ποια η δράση–προσφορά της Λαϊ­κής Συσπείρωσης–επιγραμματικά-μέσα και έξω από το Δημο­τι­κό Συμβούλιο;

Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, με έναν μόνο δημο­τι­κό σύμ­βου­λο έκα­νε μια σημα­ντι­κή προ­σπά­θεια όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα να ανα­δεί­ξει προ­βλή­μα­τα που δυσκο­λεύ­ουν την ζωή της μεγά­λης πλειο­ψη­φί­ας των δημο­τών και να διεκ­δι­κή­σει να δοθούν λύσεις και να παρ­θούν μέτρα που θα προ­σφέ­ρουν μια ανάσα.

Προ­τεί­να­με μεί­ω­ση των δημο­τι­κών τελών και φορο­χα­ρα­τσιών και του κόστους του νερού, κατάρ­γη­ση των τρο­φεί­ων των παι­δι­κών σταθμών.

Στα­θή­κα­με δίπλα σε κινη­το­ποι­ή­σεις εργα­ζό­με­νων όπως των σχο­λι­κών καθα­ρι­στριών, των εργα­ζό­με­νων στην Βοή­θεια στο Σπί­τι, εργα­ζό­με­νων που απο­λύ­θη­καν από τον Δήμο, αγρο­τών για να μην περά­σουν σχε­δια­ζό­με­νες αυξή­σεις στο νερό άρδευ­σης, μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τιών που νοι­κιά­ζουν κυλι­κεία του Δήμου για να μειω­θούν τα υπέ­ρο­γκα ενοί­κια, των εργα­ζό­με­νων στο Δημο­τι­κό Ωδείο.

Ανα­δεί­ξα­με ζητή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στο δήμο που έχουν να κάνουν με την υγιει­νή και ασφά­λεια, την μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων, την πρό­σλη­ψη του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού στους δήμους.

Αντι­τα­χθή­κα­με στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπο­δο­μών και υπη­ρε­σιών, στην απε­λευ­θέ­ρω­σης του ωρα­ρί­ου, της κατάρ­γη­σης της Κυρια­κής αργί­ας την ώρα που οι άλλες παρα­τά­ξεις ψήφι­ζαν τις «λευ­κές νύχτες» για να κάνουν μαύ­ρη την ζωή των εργαζόμενων.

Προ­βά­λα­με τα ζητή­μα­τα της αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­πυ­ρι­κής, αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας, την ανά­γκη να ξεκι­νή­σει μια προ­σπά­θεια για την αντι­κα­τά­στα­ση του παλαιω­μέ­νου δικτύ­ου ύδρευσης.

Ανα­δεί­ξα­με ζητή­μα­τα που υπο­βαθ­μί­ζουν την ζωή των δημο­τών όπως η εγκα­τά­λει­ψη παι­δι­κών χαρών και των χώρων άθλη­σης και ψυχα­γω­γί­ας στα χωριά και στην πόλη του δήμου μας, η έλλει­ψη χώρων στάθμευσης.

  1. Ποιες οι βασι­κές θέσεις της παρά­τα­ξής σας για τα προ­βλή­μα­τα της Βέροιας και των κατοί­κων της;

Οι θέσεις της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στη­ρί­ζο­νται σε μια βασι­κή αρχή: να ζού­με σε ανθρώ­πι­νες πόλεις και χωριά, να έχου­με δου­λειά με δικαιώ­μα­τα και ζωή όπως αξί­ζει στην επο­χή μας και στις αστεί­ρευ­τες  δυνα­τό­τη­τες του λαού μας και της πατρί­δας μας να παρά­γει πλού­το, που όμως δεν θα κατα­λή­γει στις τσέ­πες των λίγων.

Ποιες είναι αυτές:

Χρη­μα­το­δό­τη­ση-Θεσμι­κό πλαίσιο:

  • Πλή­ρης χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον Κρα­τι­κό Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό που να καλύ­πτει το σύνο­λο των ανα­γκών του δήμου και θα προ­έρ­χε­ται από την φορο­λο­γία του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και όχι από τις τσέ­πες της μεγά­λης πλειο­ψη­φί­ας των δημοτών.
  • Κατάρ­γη­ση όλου του αντι­δρα­στι­κού θεσμι­κού πλαισίου((Καλλικράτης-Κλεισθένης) στην Τοπι­κή Διοίκηση.
  • Μεί­ω­ση των αντα­πο­δο­τι­κών τελών και φορο­χα­ρα­τσιών που επι­βάλ­λει ο δήμος, ουσια­στι­κή ελά­φρυν­ση για εργα­τι­κά-λαϊ­κά στρώ­μα­τα, ανέρ­γους, μικρο­μά­γα­ζα, φτω­χούς αγρότες.
  • Κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και της αντα­πό­δο­σης σε υπη­ρε­σί­ες και αρμο­διό­τη­τες Δήμων.
  • Κανέ­να σπί­τι ή άλλο περιου­σια­κό στοι­χείο φτω­χών και ανέρ­γων νοι­κο­κυ­ριών σε πλει­στη­ρια­σμό για οφει­λές στους Δήμους. Άμε­ση νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση απαλ­λα­γής ή μεί­ω­σης χρε­ών οφει­λε­τών προς τον Δήμο με βάση κοι­νω­νι­κά και οικο­νο­μι­κά κριτήρια.

Εργα­ζό­με­νοι 

  • Άμε­σες προ­σλή­ψεις με στα­θε­ρές και μόνι­μες σχέ­σεις εργα­σί­ας όλου του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού, με προ­τε­ραιό­τη­τα προ­σλή­ψε­ων στις κοι­νω­νι­κές υπηρεσίες.
  • Μονι­μο­ποί­η­ση των ήδη συμ­βα­σιού­χων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επα­να­φο­ρά όλων των ασφα­λι­στι­κών και των μισθο­λο­γι­κών απω­λειών των εργαζομένων.
  • Πλή­ρης δια­σφά­λι­ση των όρων υγιει­νής και ασφά­λειας για τους εργα­ζό­με­νους στους δήμους.

Υπο­δο­μές — Έργα: 

  • Καμιά ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση άμε­ση ή έμμε­ση Υπη­ρε­σιών του δήμου. Κατάρ­γη­ση του θεσμι­κού πλαι­σί­ου που το επιτρέπει.
  • Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων και αξιο­ποί­η­ση των κοι­νο­τι­κών κον­δυ­λί­ων για σύγ­χρο­νες κτι­ρια­κές και κοι­νω­νι­κές υπο­δο­μές που να καλύ­πτουν όλο το φάσμα των προ­νοια­κών, αθλη­τι­κών και πολι­τι­στι­κών ανα­γκών, το οδι­κό και δίκτυο, το δίκτυο άρδευ­σης και άρδευ­σης, την Καθα­ριό­τη­τας κλπ.

Κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή, πρό­νοια, υγεία : 

  • Εξα­σφά­λι­ση της λει­τουρ­γί­ας και ανά­πτυ­ξη νέων δημό­σιων κοι­νω­νι­κών δομών που να αντα­πο­κρί­νο­νται στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες με δωρε­άν παρο­χές και υπηρεσίες.
  • Επαρ­κής στε­λέ­χω­ση της λει­τουρ­γί­ας των υπη­ρε­σιών και δομών των Δήμων, με εργα­ζό­με­νους όλων των ανα­γκαί­ων επι­στη­μο­νι­κών και άλλων ειδι­κο­τή­των, με μόνι­μη στα­θε­ρή δου­λειά και πλή­ρη μισθο­λο­γι­κά και συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώματα.

Πολι­τι­κή Προ­στα­σία- Περιβάλλον:

  • Συνο­λι­κό σχε­δια­σμό και χρη­μα­το­δό­τη­ση με ευθύ­νη του κρά­τους όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων και έργων για την πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση φυσι­κών και άλλων καταστροφών.
  • Αξιο­πρε­πείς και επαρ­κείς ελεύ­θε­ροι χώροι στην πόλη και τα χωριά του δήμου για άθλη­ση, αναψυχή.
  • Δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των με γνώ­μο­να τις λαϊ­κές ανά­γκες, με σεβα­σμό στο περι­βάλ­λον, στην δημό­σια υγεία, στους φυσι­κούς πόρους, στο λαϊ­κό εισόδημα.
  • Καμία παρα­χώ­ρη­ση δημό­σιας-δημο­τι­κής γης και υπο­δο­μών σε επι­χει­ρή­σεις και για επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση. Αξιο­ποί­η­ση τους για την κάλυ­ψη των ανα­γκών σε σχο­λι­κή στέ­γη, νηπια­γω­γεία, παι­δι­κούς σταθ­μούς, για υπο­δο­μές αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού, πάρκα.
  1. Πώς κρί­νεις την παρου­σία τόσων πολ­λών υπο­ψη­φιο­τή­των; Έχουν κάτι δια­φο­ρε­τι­κό να προσφέρουν;

Εκεί­νο που έχει σημα­σία δεν είναι ο αριθ­μός των υπο­ψη­φιο­τή­των αλλά ποια πλευ­ρά έχει δια­λέ­ξει να υπη­ρε­τεί ο κάθε υπο­ψή­φιος με τον κάθε συν­δυα­σμό. Και μπο­ρού­με εύκο­λα να κρί­νου­με ποια είναι αυτή η πλευ­ρά για­τί κανέ­νας μας δεν είναι «άγνω­στος».

Ως Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση λέμε λοι­πόν ότι οι απα­τη­λές αφη­γή­σεις για «ικα­νούς», «ανε­ξάρ­τη­τους», «αυτο­διοι­κη­τι­κούς» κλπ. δεν πρέ­πει να πεί­σουν κανέ­ναν. Για­τί όλοι οι άλλοι υπο­ψή­φιοι τους είναι πια­σμέ­νοι χέρι- χέρι και βαδί­ζουν στον ίδιο δρό­μο με έναν κοι­νό στό­χο έχουν: να παρα­μεί­νει και μετά τις εκλο­γές ο δήμος Βέροιας στην ίδια ρότα για να εφαρ­μό­ζε­ται η ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων χρόνων.

  1. Για­τί να ψηφί­σει κάποιος ΛΑΣ

Όλα όσα προ­α­νέ­φε­ρα στις προη­γού­με­νες ερω­τή­σεις απα­ντούν στο για­τί να ψηφί­σει κάποιος Λαϊ­κή Συσπείρωση.

Μπο­ρώ να ανα­φέ­ρω και άλλους λόγους. Είναι η δρά­ση ενός Δήμαρ­χου κομ­μου­νι­στή όπως μας δεί­χνουν τα παρα­δείγ­μα­τα σε Πάτρα, Και­σα­ρια­νή, Χαϊ­δά­ρι, Πετρού­πο­λη, Ικαρία.

Για­τί ψηφί­ζο­ντας κάποιος Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση επι­λέ­γει Δήμαρ­χο και Δημο­τι­κούς Συμ­βού­λους συμπα­ρα­στά­τες στα προ­βλή­μα­τα των δημο­τών, τα μικρά και τα μεγά­λα, και όχι υπη­ρέ­τες της κυβέρ­νη­σης και προ­σκυ­νη­τές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο