Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζει να ισοπεδώνει τη Γάζα και να «θερίζει» αμάχους ο κατοχικός ισραηλινός στρατός

Κλι­μα­κώ­νε­ται ο πόλε­μος στη Μέση Ανα­το­λή με εκα­το­ντά­δες άμα­χους νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες, ενώ 300.00 στρα­τιώ­τες και άρμα­τα μάχης του Ισρα­ήλ είναι σε ανα­μο­νή για χερ­σαία επί­θε­ση στη Λωρί­δα της Γάζας, όπου όλες οι υπο­δο­μές έχουν τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας από το Ισραήλ.

Σύμ­φω­να με το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ πάνω από 338.000 άνθρω­ποι έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους στη Λωρί­δα της Γάζας, η οποία παρα­μέ­νει σε κατά­στα­ση πολιορ­κί­ας και σφυ­ρο­κο­πεί­ται από ισραη­λι­νά αερο­πο­ρι­κά πλήγματα.

Ο αριθ­μός των νεκρών στη Λωρί­δα της Γάζας αυξή­θη­κε στους 1.200, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας, καθώς πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν οι ισραη­λι­νοί βομ­βαρ­δι­σμοί στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα. «Ο αριθ­μός των μαρ­τύ­ρων έφθα­σε τους περί­που 1.200 και ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών τους περί­που 5.600», ανέ­φε­ρε εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου στη Γάζα, την έκτη ημέ­ρα μετά την πολύ­νε­κρη επί­θε­ση της Χαμάς στο Ισρα­ήλ, εν μέσω ισραη­λι­νών επι­χει­ρή­σε­ων αντιποίνων.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως απελευθέρωσε μια Ισραηλινή και τα δύο παιδιά της

Η παλαι­στι­νια­κή ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση Χαμάς ανα­κοί­νω­σε αργά το βρά­δυ της Τετάρ­της ότι απε­λευ­θέ­ρω­σε τρεις ομή­ρους: μια γυναί­κα και τα δύο παι­διά της. «Απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν μια ισραη­λι­νή έποι­κος και τα δύο παι­διά της, που είχαν συλ­λη­φθεί κατά τη διάρ­κεια των συγκρού­σε­ων», ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση της ένο­πλης πτέ­ρυ­γας της Χαμάς.

Το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (AFP) υπο­γραμ­μί­ζει ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός δεν έχει επι­βε­βαιώ­σει μέχρι στιγ­μής την πληροφορία.

Σε βίντεο που μετα­δό­θη­κε από το παλαι­στι­νια­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Al Aqsa, δια­κρί­νο­νται μια γυναί­κα και δύο παι­διά να συνο­δεύ­ο­νται από τρεις μαχη­τές της Χαμάς σε μια περι­φραγ­μέ­νη περιο­χή, κατά τη διάρ­κεια της ημέρας.

Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παύση των επιθέσων

Ο Αρα­βι­κός Σύν­δε­σμος ζητεί να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως οι επι­θέ­σεις του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας. Σε έκτα­κτη συνε­δρί­α­σή τους στο Κάι­ρο, οι ΥΠΕΞ των 22 κρα­τών προει­δο­ποί­η­σαν ενα­ντί­ον των «κατα­στρο­φι­κών» συνε­πειών από τη σκο­πιά της ανθρω­πι­στι­κής κατά­στα­σης και της ασφά­λειας που θα έφερ­νε η κλι­μά­κω­ση του πολέμου.

Η ανα­κοί­νω­ση της συνό­δου των επι­κε­φα­λής της διπλω­μα­τί­ας των χωρών μελών του Αρα­βι­κού Συν­δέ­σμου ανα­φέ­ρει πως είναι απα­ραί­τη­το να ξαναρ­χί­σει η ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, να γίνουν «σοβα­ρές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ανά­με­σα στον Οργα­νι­σμό για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (ΟΑΠ) με το Ισρα­ήλ» προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει «δίκαιη και συνο­λι­κή» συμ­φω­νία ειρήνης.

Κατά τον Χου­σάμ Ζακί, ανα­πλη­ρω­τή γενι­κό γραμ­μα­τέα του Αρα­βι­κού Συν­δέ­σμου, οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών κατα­δί­κα­σαν τους θανά­τους αμά­χων και τις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον τους και από τις δυο πλευ­ρές. Τόνι­σαν πως πρέ­πει να επι­τρα­πεί η είσο­δος ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, τρο­φί­μων και καυ­σί­μων στη Λωρί­δα της Γάζας αμέσως.

Στον αρα­βι­κό κόσμο δεν μοιά­ζει μολα­ταύ­τα να υπάρ­χει από­λυ­τη ομο­φω­νία για τον πόλε­μο Χαμάς – Ισρα­ήλ. Τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και το Μπα­χρέιν –που έχουν εξο­μα­λύ­νει τις σχέ­σεις τους με το εβραϊ­κό κρά­τος– κάνουν ασκή­σεις ισορ­ρο­πί­ας, παρό­τι κρά­τη του Κόλ­που, ανά­με­σά τους το Κατάρ, το Κου­βέιτ και το Ομάν, κατη­γό­ρη­σαν το Ισρα­ήλ για την κλι­μά­κω­ση. Ομοί­ως η Σαου­δι­κή Αρα­βία, που επέρ­ρι­ψε ευθύ­νες στην ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση η οποία «στε­ρεί» από τους Παλαι­στί­νιους τα «δικαιώ­μα­τά της».

Τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Ιράν — Σαουδικής Αραβίας

Ο πρό­ε­δρος του Ιράν Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί συζή­τη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον πρί­γκι­πα διά­δο­χο της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας Μοχά­μεντ μπιν Σαλ­μάν, μετέ­δω­σαν ιρα­νι­κά κρα­τι­κά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.

Είναι η πρώ­τη φορά που γίνε­ται γνω­στό πως συνο­μί­λη­σαν αφό­του άρχι­σε δια­δι­κα­σία ανα­θέρ­μαν­σης των σχέ­σε­ων των δυο κρα­τών, αντί­πα­λων περι­φε­ρεια­κών δυνά­με­ων, νωρί­τε­ρα φέτος.

Τη συν­διά­λε­ξη απα­σχό­λη­σε η κατά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή, σύμ­φω­να με το ιρα­νι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων IRNA. Κατά την ίδια πηγή, ο πρό­ε­δρος και ο πρί­γκι­πας έδω­σαν έμφα­ση στην «ενό­τη­τα του ισλα­μι­κού κόσμου».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο