Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια

Σκλη­ρή μάχη συνε­χί­ζουν να δίνουν για την αντι­με­τώ­πι­ση της φωτιάς στην κεντρι­κή Εύβοια, οι ενα­έ­ριες και επί­γειες δυνά­μεις πυρό­σβε­σης. Μέχρι αργά το από­γευ­μα 8 έως 10 αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συνε­χείς πτή­σεις, «χτυ­πώ­ντας» από αέρος τις εστί­ες της φωτιάς σε δύσκο­λα σημεία στα οποία δεν μπο­ρού­σαν να προ­σεγ­γί­σουν οι πυρο­σβέ­στες. Από το έδα­φος, τμή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής της ΓΓ Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, του στρα­τού αλλά και εθε­λο­ντές προ­σπά­θη­σαν να μην αφή­σουν ούτε μια εστία να καί­ει, ιδιαί­τε­ρα στα ευαί­σθη­τα περι­φε­ρεια­κά σημεία της φωτιάς, όπως επί­σης στα από­κρη­μνα και τις χαρά­δρες, όπου παρα­τη­ρή­θη­κε η μεγα­λύ­τε­ρη απειλή.

Κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας επι­κρά­τη­σε άπνοια, η οποία ευνό­η­σε τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις παρά το γεγο­νός ότι το ξημέ­ρω­μα είχαν σηκω­θεί ‑για μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα- ισχυ­ροί άνε­μοι που προ­βλη­μά­τι­σαν τους πυρο­σβέ­στες. Από το πρωί ένα μεγά­λο κομ­μά­τι από την καμέ­νη έκτα­ση περι­με­τρι­κά έχει πλέ­ον ελεγ­χθεί. Η προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης ωστό­σο συνε­χί­ζε­ται και όπως φαί­νε­ται θα συνε­χι­στεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνο­λο των πυρο­σβε­στών που έχουν μετα­φερ­θεί στην περιο­χή παρα­μέ­νουν, για να ξεκα­θα­ρί­σουν το τοπίο και «να περ­πα­τή­σουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώ­νουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά οι επι­τε­λείς της Πυροσβεστικής.

«Είναι μια τερά­στια περιο­χή την οποία πρέ­πει να περ­πα­τή­σου­με βήμα προς βήμα και μόνο τότε θα νιώ­σου­με ασφά­λεια για το επό­με­νο διά­στη­μα» δηλώ­νει ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Στε­ρε­άς Ελλά­δας, Θανά­σης Καρα­κάν­τζας τονί­ζο­ντας πως «η επι­φυ­λα­κή στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή θα είναι για πολ­λές μέρες ακό­μη. Θα έχου­με τελειώ­σει μόνο όταν η μπό­τα του πυρο­σβέ­στη πατή­σει και το τελευ­ταίο απο­κα­ΐ­δι μέσα σ’ αυτή την τερά­στια έκτα­ση» υπο­γραμ­μί­ζει με νόημα.

Την ίδια ώρα, οι κάτοι­κοι των χωριών Μακρυ­μάλ­λη, Κοντο­δε­σπό­τι, Πλα­τα­νιά Ψαχνών και Σταυ­ρού μετρούν τις «πλη­γές» που αφή­νει η φωτιά.

Σε ό,τι αφο­ρά την έναρ­ξη της φωτιάς δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί τίπο­τα επί­ση­μα ενώ έχει γίνει γνω­στό ότι έχουν ληφθεί 24 κατα­θέ­σεις και οι ανα­κρι­τι­κοί υπάλ­λη­λοι της Πυρο­σβε­στι­κής μελε­τούν τα στοι­χεία που υπάρ­χουν είτε για ανθρώ­πους είτε για ευρή­μα­τα χωρίς μέχρι στιγ­μής να έχουν κατα­λή­ξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Τέλος, σε ότι αφο­ρά τον χαρα­κτή­ρα της περιο­χής, σε ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ο Φορέ­ας Δια­χεί­ρι­σης Προ­στα­τευό­με­νων Περιο­χών της Εύβοιας σχε­τι­κά με τον χαρα­κτή­ρα της έκτα­σης που έχει θυσια­στεί στις φλό­γες διευ­κρι­νί­ζει ότι «η ευρύ­τε­ρη περιο­χή των οικι­σμών Κοντο­δε­σπό­τι, Μακρυ­μάλ­λη, Πλα­τά­να, Σταυ­ρός δεν περι­λαμ­βά­νε­ται στις περιο­χές του δικτύ­ου Natura 2000» επί των οποί­ων έχει αρμο­διό­τη­τα ο συγκε­κρι­μέ­νος φορές και διευ­κρι­νί­ζει ακό­μη, πως «η συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως Κατα­φύ­γιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) με προ­στα­τευ­τέα είδη τα: Πετρο­κού­να­βο, Αλε­πού, Σκα­τζό­χοι­ρος, Ασβός, Πέρ­δι­κα, Λαγός, Φασια­νός, Γερά­κι, Τσί­χλες, Κότσι­φας, Τρυ­γό­νι, κά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο