Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών — Μάχη σε δύο μέτωπα — Ενίσχυση των δυνάμεων

Αυτή την στιγ­μή οι δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν δύο μέτω­πα, το ένα που κινεί­ται προς Ντρά­φι και άλλο ένα που κινεί­ται νότια και δυτι­κά προς την περιο­χή Καλ­λι­θέα και Καλύ­βια Πεντέ­λης. Η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε λίγο μετά τις 17:00 και μέσα σε τρεις ώρες επε­κτά­θη­κε ταχύ­τα­τα σε Ντρά­φι, Ανθού­σα, Δασα­μά­ρι και Διώνη.

Οι άνε­μοι πνέ­ουν πολύ ισχυ­ροί μέχρι θυελ­λώ­δεις και οι ριπές του ανέ­μου φτά­νουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ.

Η περιο­χή, για να αντι­λη­φθούν όσοι δεν γνω­ρί­ζουν, είναι γεμά­τη πεύ­κα, μέσω των οποί­ων η φωτιά μετα­δί­δε­ται σε χρόνο-ρεκόρ.

Στο μέτω­πο που κινεί­ται προς Ντρά­φι η φωτιά έχει πλη­σιά­σει στα σπί­τια, με τις επί­γειες δυνά­μεις και τα ενα­έ­ρια μέσα να έχουν παρα­τα­χθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Οι δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής έχουν ενι­σχυ­θεί περαι­τέ­ρω καθώς στο σημείο επι­χει­ρούν 350 πυρο­σβέ­στες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και 28 ρου­μά­νων πυρο­σβε­στών, με 5 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 60 οχή­μα­τα, 15 αερο­σκά­φη, 9 ελι­κό­πτε­ρα, εκ των οποί­ων το ένα λει­τουρ­γεί ως συντο­νι­στι­κό, ενώ συν­δρο­μή παρέ­χουν υδρο­φό­ρες ΟΤΑ και μηχα­νή­μα­τα έργου.

Σημειώ­νε­ται ότι τα ενα­έ­ρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

Εντολή εκκένωσης για Διώνη και Δασαμάρι

Μήνυ­μα από το 112 εστά­λη και στους κατοί­κους των οικι­σμών Διώ­νη και Δασα­μά­ρι για να εκκε­νώ­σουν προς Παλ­λή­νη. Ήδη έχουν εκκε­νω­θεί Ντρά­φι και Ανθού­σα. «Δεν υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για εγκλω­βι­σμέ­να άτο­μα» σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο της Πυροσβεστικής.

Εκκενώνεται το Παίδων Πεντέλης

Στην εκκέ­νω­ση του νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων Πεντέ­λης προ­χω­ρούν οι Αρχές για προ­λη­πτι­κούς λόγους. 36 παι­διά και 19 προ­σω­πι­κό μετα­φέ­ρο­νται στο Παί­δων Αγία Σοφία. Eνα πολύ σοβα­ρό, ίσως το δυσκο­λό­τε­ρο μέτω­πο της φωτιάς κινεί­ται προς το παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο Πεντέλης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς

Σε δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας έχει προ­χω­ρή­σεις η ΕΛΑΣ σε δρό­μους στην περιο­χή της Πεντέ­λης λόγω της πυρ­κα­γιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδι­κό­τε­ρα αυτή την ώρα έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία σε:

-Περι­φε­ρεια­κή Οδό Πεντέ­λης — Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλ­λι­σί­ων και Παπα­δια­μά­ντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δου­κίσ­σης Πλα­κε­ντί­ας και Φίλω­νος προς Ντράφι

-Στην οδό Ανα­παύ­σε­ως και Κλει­σθέ­νους προς Πεντέλη

Επι­πρό­σθε­τα με νέα ανα­κοί­νω­ση της ΕΛΑΣ ενη­με­ρώ­νει ότι έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία και:

-Στη Λεω­φό­ρο Ανθού­σας από το ύψος της λεω­φό­ρου Μαρα­θώ­νος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλ­λι­σί­ων και Γράμ­μου προς Ντράφι

Μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων στην περιοχή της Πεντέλης αναμένεται τις επόμενες ώρες, με ενίσχυση όμως της έντασης των ανέμων τις πρωινές ώρες

Μικρή εξα­σθέ­νι­ση των ισχυ­ρών ανέ­μων στην περιο­χή της Πεντέ­λης ανα­μέ­νε­ται τις επό­με­νες ώρες σύμ­φω­να με πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κή ενη­μέ­ρω­ση από το meteo.gr.

‘Όπως υπο­γραμ­μί­ζε­ται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και με βάση μετρή­σεις από το δίκτυο αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr πνέ­ουν Β/ΒΑ άνε­μοι με μέσες εντά­σεις που φτά­νουν τα 5–6 μπο­φόρ και ριπές που προ­σεγ­γί­ζουν τα 50–60 km/h.

Με βάση την ανά­λυ­ση των τελευ­ταί­ων δια­θέ­σι­μων προ­γνω­στι­κών δεδο­μέ­νων και για τις αμέ­σως επό­με­νες ώρες (19.07 18:00 — 20.07 04:00/05:00) περι­μέ­νου­με μικρή εξα­σθέ­νι­ση των ισχυ­ρών ανέ­μων και ανά­καμ­ψη της υγρα­σί­ας της νεκρής δασι­κής καύ­σι­μης ύλης σε επί­πε­δα μεγα­λύ­τε­ρα του 10 %, βελ­τιώ­νο­ντας έτσι τις δυσμε­νείς πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες που τώρα επικρατούν.

Ωστό­σο, οι πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες ανα­μέ­νε­ται να επι­δει­νω­θούν εκ νέου από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρ­τη 20.07.2022), οπό­τε και περι­μέ­νου­με εκ νέου ενί­σχυ­ση της έντα­σης των ανέ­μων και αύξη­ση της ευφλε­κτό­τη­τας της νεκρής καύ­σι­μης ύλης έως και τις μεσημ­βρι­νές ώρες της Τετάρ­της 20.07.2022.

Λόγω των μεγά­λων εντά­σε­ων του ανέ­μου και των ισχυ­ρών ριπών, αυξά­νε­ται η πιθα­νό­τη­τα εμφά­νι­σης κηλι­δώ­σε­ων (έναρ­ξη νέων εστιών), ακό­μα και σε μεγά­λες απο­στά­σεις από το κύριο μέτωπο.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο