Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προεδρικοί δείχνουν την πόρτα εξόδου στους διαφωνούντες – «Όποιος δεν αποδέχεται τον πρόεδρο μπορεί να πάει σπίτι του»

Καλά κρα­τεί εντός ΣΥΡΙΖΑ η μάχη με τα στε­λέ­χη που πρό­σκει­νται στον Στ. Κασ­σε­λά­κη να υιο­θε­τούν μια πιο επι­θε­τι­κή στά­ση και να δεί­χνουν την πόρ­τα εξό­δου στους δια­φω­νού­ντες. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η φρά­ση προ­ε­δρι­κών στε­λε­χών «όποιος δια­φω­νεί και δεν απο­δέ­χε­ται τον πρό­ε­δρο μπο­ρεί να πάει στο σπί­τι του».

Ηδη έχουν υπάρ­ξει οι πρώ­τες απο­χω­ρή­σεις στε­λε­χών, άλλες θεω­ρού­νται βέβαιες στο άμε­σο μέλλον.

Παράλ­λη­λα με τις αμφι­σβη­τού­με­νες επι­κοι­νω­νια­κές εμφα­νί­σεις του (πχ. παρ­κουρ για να μπει σε αίθου­σα ειδι­κού σχο­λεί­ου) σε εξέ­λι­ξη είναι η προ­σπά­θεια εσω­κομ­μα­τι­κού ανα­σχη­μα­τι­σμού. Ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης συνέ­χι­σε, και χθες, με αμεί­ω­το ρυθ­μό, εντός του Κοι­νο­βου­λί­ου τις συνα­ντή­σεις και τις επα­φές με βου­λευ­τές και στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την διαρ­κή συνερ­γα­σία με τον επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρά­τη Φάμελ­λο ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης συνα­ντή­θη­κε χθες με τον Παύ­λο Πολά­κη, ο οποί­ος ήταν ένας από τους πιο ένθερ­μους υπο­στη­ρι­κτές της υπο­ψη­φιό­τη­τας Κασ­σε­λά­κη για την ηγε­σία της Κου­μουν­δού­ρου. Ένα από τα σενά­ρια των ημε­ρών που μένει να επι­βε­βαιω­θεί είναι αν τελι­κά ο Παύ­λος Πολά­κης ανα­λά­βει τον κρί­σι­μο και κομ­βι­κό ρόλο του συντο­νι­στή των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών επι­τρο­πών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλ­λη­λα, είχε συνα­ντή­σεις, μετα­ξύ άλλων, με τον Νίκο Παπ­πά, τον Πέτρο Παπ­πά, την Ρένα Δού­ρου, την Θεο­δώ­ρα Τζά­κρη, τον Μίλ­το Χατζηγιαννάκη.

Συνά­ντη­ση είχε και με τον Γ. Ιωα­κει­μί­δη, υπο­ψή­φιο περι­φε­ρειάρ­χη Αττι­κής τον οποίο στη­ρί­ζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυ­τό­χρο­να, εντεί­νε­ται ώρα με την ώρα η φημο­λο­γία ότι βρί­σκε­ται πολύ κοντά στην επι­στρο­φή του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Κοτζιάς.

Στο μετα­ξύ, την εμφά­νι­σή του έκα­νε και ο Π. Καμ­μέ­νος, αναρ­τώ­ντας στο δια­δί­κτυο φωτο­γρα­φία του με τον Ευ. Απο­στο­λά­κη και κάνο­ντας λόγο για «εξο­λό­θρευ­ση τρω­κτι­κών» που «εφαρ­μό­ζε­ται ενί­ο­τε, πλέ­ον των πλοί­ων, σε πολι­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς από έμπει­ρους ναυτικούς».

Μέσα σε αυτό το σκη­νι­κό ο Γρη­γό­ρης Γερο­τζιά­φας απο­χώ­ρη­σε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκλη­ρές δηλώ­σεις κατά Κασ­σε­λά­κη: «Βρί­σκου­με αυτά τα συν­θή­μα­τα στις ομι­λί­ες και άλλων πολι­τι­κών αρχη­γών, ακό­μη και ακρο­δε­ξιών, όπως και στις δια­κη­ρύ­ξεις και προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις του πρωθυπουργού».

Σκλη­ρή ήταν η απά­ντη­ση του Παύ­λου Πολά­κη: «Μόνο στην επι­τρο­πή τεχνο­κρα­τών ήρθες, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μπλα μπλα. η δήλω­ση απο­χώ­ρη­σής σου από εκεί που δεν έγι­νες μέλος ποτέ, αλλά από ουσία μηδέν. Πρό­σε­ξε μην πάρεις τα βουνά».

Την απο­χώ­ρη­σή του από τον ΣΥΡΙΖΑ προ­α­νήγ­γει­λε ο Π. Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγ­γέλ­λο­ντας το «ξεσκό­νι­σμα» όπως χαρα­κτή­ρι­σε τις απο­μα­κρύν­σεις στε­λε­χών από θέσεις ευθύ­νης. «Ο νέος πρό­ε­δρος απο­φά­σι­σε, κάτι σαν αφε­ντι­κό σε μια ανώ­νυ­μη εται­ρεία, να ξηλώ­σει τους δύο της διεύ­ρυν­σης (όχι του παλιού και τρι­σκα­τά­ρα­του ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς μάλι­στα να τους πάρει έστω και ένα τηλέ­φω­νο για να τους ενη­με­ρώ­σει. Αφε­ντι­κό είναι, ό,τι θέλει κάνει. Καλά, για συνε­δρί­α­ση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας ούτε σε σενά­ριο επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας…», ανέ­φε­ρε ο Π. Λάμπρου, για να κατα­λή­ξει: «Να πω κι εγώ αυτό που τώρα τελευ­ταία ακού­γε­ται συχνά. Οχι στο όνο­μά μου…».

Ο Π. Σκουρ­λέ­της επα­νήλ­θε και σε συνέ­ντευ­ξή του στον «Real FM» διε­ρω­τή­θη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ο κ. Πολά­κης πόσο φρέ­σκο πρό­σω­πο είναι; Και στον λόγο του και στον τρό­πο που πολι­τεύ­ε­ται; Ο κ. Απο­στο­λά­κης; Ο Γιώρ­γος Τσί­πρας, ο Νίκος Παπ­πάς; Τα πράγ­μα­τα δεν είναι όπως δεί­χνουν, καμιά φορά. Ας κοι­τά­ξου­με το περιε­χό­με­νο (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώ­νει αυτήν τη στιγ­μή τη μεγα­λύ­τε­ρη κρί­ση — υπαρ­ξια­κή κρί­ση — από τη σύστα­σή του». Κατη­γό­ρη­σε δε τον νέο πρό­ε­δρο ότι λει­τούρ­γη­σε «αντι­κα­τα­στα­τι­κά» όσον αφο­ρά τις αλλα­γές σε καί­ριες θέσεις του κόμ­μα­τος, όπως η εκπρό­σω­πος Τύπου και ο διευ­θυ­ντής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας. «Εγώ κατα­λα­βαί­νω ότι δεν γνω­ρί­ζει πολ­λά, μπο­ρεί να έχει μια αντί­λη­ψη δια­χεί­ρι­σης του κόμ­μα­τος όπως ο CEO μιας ανώ­νυ­μης εται­ρεί­ας», σχολίασε.

Και η Σία Ανα­γνω­στο­πού­λου παρα­τή­ρη­σε για τον κ. Κασ­σε­λά­κη πως «όλο το team που τον πλαι­σιώ­νει, είναι όλα παλιά στε­λέ­χη. Είναι άνθρω­ποι δηλα­δή, οι οποί­οι έχουν μια μεγά­λη δια­δρο­μή σε αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ίδιο πνεύ­μα και η δήλω­ση της πρώ­ην βου­λευ­τή Φωτει­νής Βάκη: «Δεν τέλειω­σε ούτε με κρό­το, μα ούτε με λυγ­μό (…) Με μια επι­θε­τι­κή εξα­γο­ρά μιας ήδη πτω­χευ­μέ­νης σε πολι­τι­κή, ιδέ­ες και ορά­μα­τα “επι­χεί­ρη­σης”, ενός κόμ­μα­τος — σού­περ μάρ­κετ και με τον δρό­μο ήδη στρω­μέ­νο από τον αρχη­γι­σμό που τρέ­φε­ται από τον χει­ρο­κρο­τη­τή, ο οποί­ος ανα­θέ­τει λόγο, κρί­ση και βού­λη­ση στον μεγά­λο “Ηγέ­τη”. Η φύση και η πολι­τι­κή, ωστό­σο, απε­χθά­νο­νται τα κενά και η Αρι­στε­ρά θα βρί­σκει σε κάθε επο­χή τους πολι­τι­κούς της εκφρα­στές. Οψόμεθα».

Σε απά­ντη­ση στους επι­κρι­τές του Στ. Κασ­σε­λά­κη, η εκπρό­σω­πος Τύπου Δώρα Αυγέ­ρη επα­νέ­λα­βε ότι «δεν είναι καλή υπη­ρε­σία να κάνεις αντι­πο­λί­τευ­ση στο κόμ­μα σου και όχι στην κυβέρ­νη­ση», επι­στρα­τεύ­ο­ντας το γνω­στό «επι­χεί­ρη­μα» που κατά κόρον έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει όλα τα στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτά που ασκούν τώρα κρι­τι­κή για τους δικούς τους λόγους στη νέα ηγε­σία, ότι δηλα­δή η κρι­τι­κή στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλά­τες στη ΝΔ…

Πεδίο σκλη­ρής αντι­πα­ρά­θε­σης ανα­μέ­νε­ται να είναι το συνέ­δριο όπο­τε αυτό διε­ξα­χθεί. Ο Διο­νύ­σης Τεμπο­νέ­ρας μέλος της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνι­σε πως: «Δεν πρέ­πει να είναι ένα συνέ­δριο, γι αυτό λέω γρή­γο­ρα και όχι βια­στι­κά εσω­τε­ρι­κών διευθετήσεων».

«Να γίνει χωρίς ανα­βο­λές στο συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό χρό­νο και να προ­ε­τοι­μα­στεί σωστά», δήλω­σε ο ευρω­βου­λευ­τής Δημή­τρης Παπαδημούλης.

Δίπλα σε όλα αυτά, υπαρ­κτές είναι και οι καταγ­γε­λί­ες για ανθρώ­πους που γρά­φτη­καν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προ­κει­μέ­νου να ψηφί­σουν τον Στ. Κασ­σε­λά­κη και δύο βδο­μά­δες μετά ζητούν τη δια­γρα­φή τους από τα μητρώα μελών, δεί­χνο­ντας και την ουσία των υπο­τι­θέ­με­νων «δημο­κρα­τι­κών» και «ανοι­χτών» δια­δι­κα­σιών των αστι­κών κομ­μά­των και της «συμ­με­το­χής του μισά­ω­ρου», που προ­κα­λούν απο­στρο­φή σε κάθε προ­ο­δευ­τι­κό άνθρωπο.

Παράλ­λη­λα, σχε­δόν εμπε­δω­μέ­νη, ωστό­σο, εμφα­νί­ζε­ται στην κοι­νή γνώ­μη μια πιθα­νή διά­σπα­ση στους κόλ­πους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς σε δημο­σκό­πη­ση της Opinion Poll 7 στους 10 ερω­τη­θέ­ντες τη θεω­ρούν πιθα­νή, μετά την εκλο­γή Κασσελάκη.

Συγκε­κρι­μέ­να, στο ερώ­τη­μα αν «μετά την εκλο­γή του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη μπο­ρεί να εκδη­λω­θούν δια­σπα­στι­κές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ», το συντρι­πτι­κό ποσο­στό του 68,5 πιστεύ­ει πως θα υπάρ­ξουν δια­σπα­στι­κές τάσεις στο κόμ­μα όταν μόλις το 27,4% δια­φω­νεί. Ακό­μη, στην ίδια δημο­σκό­πη­ση στην πρό­θε­ση ψήφου η Νέα Δημο­κρα­τία συγκε­ντρώ­νει ποσο­στό 39,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, με την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση να κινεί­ται μετά την εκλο­γή Κασ­σε­λά­κη κάτω από το ποσο­στό που έλα­βε στις εθνι­κές εκλο­γές του Ιου­νί­ου, όταν είθι­σται η αλλα­γή ηγε­σί­ας να δίνει δημο­σκο­πι­κή ώθη­ση στα περισ­σό­τε­ρα κόμματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο