Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Σε «πολεμικούς» τόνους η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Στην Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία του ΣΥΡΙΖΑ μετα­φέρ­θη­κε χτες η αντι­πα­ρά­θε­ση που μαί­νε­ται στο εσω­τε­ρι­κό του. Ηταν η πρώ­τη συνε­δρί­α­ση μετά την εκλο­γή νέου προ­έ­δρου, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ωστό­σο απου­σία του, καθώς ο Στ. Κασ­σε­λά­κης βρί­σκε­ται στις ΗΠΑ και συμ­με­τεί­χε δια­δι­κτυα­κά στη συνε­δρί­α­ση. Αφορ­μή για να «ανά­ψουν τα αίμα­τα» στά­θη­κε ο χρό­νος διε­ξα­γω­γής του Συνε­δρί­ου, με την «Ομπρέ­λα» και άλλα στε­λέ­χη να ζητούν διε­ξα­γω­γή του άμε­σα και την προ­ε­δρι­κή πλευ­ρά να αντι­προ­τεί­νει Συνέ­δριο τον Φλεβάρη.

Το στίγ­μα της …τρι­κυ­μιώ­δους συνε­δρί­α­σης έδω­σαν λίγο πριν ξεκι­νή­σει εννέα μέλη της «Ομπρέ­λας», ταυ­τό­χρο­να και μέλη της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας, δημο­σιο­ποιώ­ντας κεί­με­νο κρι­τι­κής στη νέα ηγε­σία του κόμ­μα­τος. Σε αυτό σημειώ­νουν πως αν και υπάρ­χουν «δυνα­τό­τη­τες για νέες κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές διερ­γα­σί­ες» και «απο­δο­κι­μα­σία των κυρί­αρ­χων πολι­τι­κών», ο ΣΥΡΙΖΑ συνε­χί­ζει να υπο­χω­ρεί εκλο­γι­κά, «κάτι που σημα­το­δο­τεί στρα­τη­γι­κή ήττα».

Κλεί­νουν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, υπο­στη­ρί­ζουν όμως ότι πιθα­νή συμ­μα­χία προ­ϋ­πο­θέ­τει «έναν ισχυ­ρό ΣΥΡΙΖΑ», που θα έχει δηλα­δή το πάνω χέρι στη δια­πραγ­μά­τευ­ση της «συμ­μα­χί­ας». «Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, χρειά­ζε­ται μια βαθύ­τε­ρη ανα­σύ­ντα­ξη της Αρι­στε­ράς, που δεν εξυ­πη­ρε­τεί­ται από την υπο­κα­τά­στα­ση της πολι­τι­κής — ιδε­ο­λο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με προ­σω­πι­κές — επι­κοι­νω­νια­κές μονο­μα­χί­ες» αναφέρουν.

Κατη­γο­ρούν τον Στ. Κασ­σε­λά­κη ότι με την πολι­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά του, «που κινεί­ται εκτός προ­γραμ­μα­τι­κών θέσε­ων και κατα­στα­τι­κού», επι­δει­νώ­νει αντί να ανα­κό­ψει τη ραγδαία ανα­ξιο­πι­στία του ΣΥΡΙΖΑ και ανα­φέ­ρο­νται συγκε­κρι­μέ­να στη θέση για το Παλαι­στι­νια­κό, στην ομι­λία Κασ­σε­λά­κη στον ΣΕΒ και την «υιο­θέ­τη­ση νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων θέσε­ων» και στις απει­λές που εκτό­ξευ­σε ο πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος για απο­πο­μπή απ’ τα ψηφο­δέλ­τια στε­λε­χών που «υπο­νο­μεύ­ουν την ενό­τη­τα της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομάδας».

Ταυ­τό­χρο­να κατα­λο­γί­ζουν σε «ανώ­νυ­μα τρολ και οπα­δούς του νέου προ­έ­δρου» υβρι­στι­κές επι­θέ­σεις σε βάρος στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατα­λή­γο­ντας ζητούν τη διε­ξα­γω­γή άμε­σα, τον Νοέμ­βριο, συνε­δρί­ου όπως είχε απο­φα­σι­στεί πριν την εκλο­γή Κασσελάκη.

Το κεί­με­νο υπο­γρά­φουν οι Αννέ­τα Καβ­βα­δία, Εφη Καλα­μα­ρά, Κατε­ρί­να Κνή­του, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσού­κα, Ανδρέ­ας Ξαν­θός, Πάνος Σκουρ­λέ­της, Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, Νίκος Φίλης.

Απ’ την πλευ­ρά του ο Στ. Κασ­σε­λά­κης επι­χεί­ρη­σε να αντι­κρού­σει τις κατη­γο­ρί­ες, λέγο­ντας ότι δικαιώ­θη­κε η γραμ­μή για «στή­ρι­ξη των προ­ο­δευ­τι­κών υπο­ψη­φί­ων» που «εκφρά­ζει το πρό­σω­πο της Σύγ­χρο­νης Αρι­στε­ράς. Μια αρι­στε­ρά που θα ενώ­νει και θα συνερ­γά­ζε­ται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπο­ρού­με. Στην αυτο­διοί­κη­ση, στον συν­δι­κα­λι­σμό, στα κινή­μα­τα, αλλά και στο κοινοβούλιο».

Προ­α­νήγ­γει­λε πρω­το­βου­λί­ες και σε ευρω­παϊ­κό επί­πε­δο «για συνερ­γα­σία και συμπό­ρευ­ση με τις προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις, είτε αυτές ανή­κουν στην Αρι­στε­ρά, είτε στον σοσια­λι­στι­κό χώρο, είτε στους πρά­σι­νους (…) στο πλαί­σιο της Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς», εξή­γη­σε στο φόντο μιας φημο­λο­γί­ας ότι επι­διώ­κε­ται η απο­χώ­ρη­ση απ’ την ευρω­ο­μά­δα της GUE και η έντα­ξη στους Σοσιαλδημοκράτες.

Παρ’ όλα αυτά, δια­κή­ρυ­ξε ότι στό­χος του είναι «ο σχη­μα­τι­σμός αυτο­δύ­να­μης προ­ο­δευ­τι­κής κυβέρ­νη­σης», που για να επι­τευ­χθεί, όπως είπε, χρειά­ζε­ται η αδια­με­σο­λά­βη­τη, διαρ­κής, αμφί­δρο­μη επα­φή με τα μέλη και η επε­ξερ­γα­σία πολι­τι­κών προ­τά­σε­ων. Πρό­τει­νε ακό­μα τη διε­ξα­γω­γή περι­φε­ρεια­κών θεμα­τι­κών συνε­δρί­ων το επό­με­νο δίμη­νο και Συνέ­δριο τον Φλεβάρη.

Ο Ευ. Τσα­κα­λώ­τος στην ομι­λία του στην ΠΓ προ­χώ­ρη­σε σε μια σιβυλ­λι­κή δήλω­ση ότι «την επό­με­νη περί­ο­δο θα φανεί αν αυτή η υπό­θε­ση έχει μέλ­λον εντός του ΣΥΡΙΖΑ»… Μίλη­σε για προ­σπά­θεια επι­βο­λής στη μειο­ψη­φία με όρους νικη­τή — ηττη­μέ­νου, χαρα­κτή­ρι­σε λάθος την πλή­ρη απο­στα­σιο­ποί­η­ση του Αλ. Τσί­πρα, αφού ευνό­η­σε τον Στ. Κασ­σε­λά­κη ή όσους υπο­στή­ρι­ζαν ότι έχει την «ευλο­γία του».

Τελι­κά, αργά το βρά­δυ, η Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία του κόμ­μα­τος ενέ­κρι­νε κατά πλειο­ψη­φία την εισή­γη­ση του Στ. Κασ­σε­λά­κη που περι­λαμ­βά­νει την πρό­τα­ση για συνέ­δριο στις 23–25 Φεβρουα­ρί­ου. Η πρό­τα­ση υπερ­ψη­φί­στη­κε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφι­σαν κατά και υπήρ­ξαν και 8 λευ­κά, στο σύνο­λο των 42 μελών της Πολι­τι­κής Γραμματείας.

Η πρό­τα­ση ως εισή­γη­ση πλέ­ον της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας θα τεθεί στην Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του κόμ­μα­τος. Σε προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­σή της, η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή είχε απο­φα­σί­σει το συνέ­δριο του κόμ­μα­τος να γίνει τον Νοέμβριο.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο