Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχέδιο τεσσάρων σημείων για ειρήνευση στην Ουκρανία κατέθεσε η Ιταλία στον ΟΗΕ

Σχέ­διο ειρή­νευ­σης για την Ουκρα­νία, το οποίο βασί­ζε­ται σε τέσ­σε­ρα σημεία παρέ­δω­σε η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση, μέσω του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Λουί­τζι Ντι Μάιο,  στον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με τον ιτα­λι­κό Τύπο, το σχέ­διο ειρή­νευ­σης που επε­ξερ­γά­σθη­κε η κυβέρ­νη­ση Ντρά­γκι βασί­ζε­ται τα εξής σημεία:

Πρώ­το σημείο, κατά­παυ­ση του πυρός. Η προ­ϋ­πό­θε­ση για να τεθεί σε ισχύ το σχέ­διο είναι και η δυσκο­λό­τε­ρη. Πρό­κει­ται για την επί­τευ­ξη κατά­παυ­σης του πυρός μετα­ξύ των εμπλε­κό­με­νων πλευ­ρών, από την στιγ­μή που μια απλή, προ­σω­ρι­νή εκε­χει­ρία δεν θεω­ρεί­ται αρκε­τή. Σύμ­φω­να με το ιτα­λι­κό σχέ­διο, η κατά­παυ­ση του πυρός θα πρέ­πει να συνο­δεύ­ε­ται από μηχα­νι­σμούς επο­πτεί­ας και από ολι­κή απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­ή­ση της πρώ­της γραμ­μής του μετώπου.

Δεύ­τε­ρο σημείο, ουδε­τε­ρό­τη­τα και Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Το δεύ­τε­ρο σημείο αφο­ρά μια πολυ­με­ρή δια­πραγ­μά­τευ­ση για το μελ­λο­ντι­κό καθε­στώς της Ουκρα­νί­ας. Σύμ­φω­να με τον Ιτα­λό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Λουί­τζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρή­σι­μο να επι­τευ­χθεί μια ουδε­τε­ρό­τη­τα του Κιέ­βου, με την παρο­χή «πολι­τι­κών εγγυ­ή­σε­ων» από μέρους της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας. Παράλ­λη­λα η συμ­φω­νία αυτή θα πρέ­πει να είναι συμ­βα­τή με την έντα­ξη της χώρας στην ΕΕ.

Τρί­το σημείο, αυτο­νο­μία των περιο­χών υπό αμφι­σβή­τη­ση. Προ­βλέ­πε­ται παράλ­λη­λα συμ­φω­νία με αντι­κεί­με­νο τις αμφι­σβη­τού­με­νες περιο­χές, με ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στην Κρι­μαία και στο Ντον­μπάς. Η εν λόγω συμ­φω­νία θα αφο­ρά την κυριαρ­χία, τον έλεγ­χο της επι­κρά­τειας, το νομι­κό καθε­στώς των περιο­χών αυτών και τυχόν αυτό­νο­μη δια­κυ­βέρ­νη­ση. Θα παρα­σχε­θούν εγγυ­ή­σεις για την ιστο­ρι­κή και πολι­τι­στι­κή ταυ­τό­τη­τα. Γίνε­ται δηλα­δή ανα­φο­ρά σε μια αυτο­νο­μία των υπό αμφι­σβή­τη­ση περιο­χών, η οποία να μην έρχε­ται σε αντί­θε­ση με την κυριαρ­χία του Κιέ­βου εφ’ όλης της χώρας.

Τέταρ­το σημείο, συμ­φω­νία για την ασφά­λεια και την ειρή­νη στην Ευρώ­πη. Το τελευ­ταίο σημείο του ιτα­λι­κού ειρη­νευ­τι­κού σχε­δί­ου, αφο­ρά την υπο­γρα­φή μιας νέας, πολυ­με­ρούς συμ­φω­νί­ας για την ειρή­νη και την ασφά­λεια στην Ευρώ­πη, με ευθεία ανα­φο­ρά στις σχέ­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης με την Ρωσία. Οι κύριοι στό­χοι είναι η δια­σφά­λι­ση της στρα­τη­γι­κής στα­θε­ρό­τη­τας, ο έλεγ­χος των εξο­πλι­σμών, η υιο­θέ­τη­ση μέτρων για την πρό­λη­ψη των πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων. Παράλ­λη­λα, στην ιτα­λι­κή πρό­τα­ση δίδε­ται βάρος στην ανά­γκη να επι­τευ­χθεί καθε­στώς παρό­μοιο με εκεί­νο που υφί­στα­το πριν από την ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία και ‑ως τελι­κό βήμα- στην χαλά­ρω­ση των κυρώ­σε­ων σε βάρος της Ρωσί­ας.

«Προς το παρόν, δυστυ­χώς δεν γνω­ρί­ζου­με τις λεπτο­μέ­ρειες του σχε­δί­ου αυτού. Δεν ξέρω αν μας εστά­λη δια της διπλω­μα­τι­κής οδού, αλλά πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με την ύπαρ­ξή του από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Πού­τιν Ντι­μί­τρι Πέσκοφ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο