Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις αποκαλύψεις σχετικά με την πυρκαγιά στο Μάτι

Σε σχό­λιο του, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει τα εξής για τις απο­κα­λύ­ψεις που έρχο­νται στη δημο­σιό­τη­τα σχε­τι­κά με την πυρ­κα­γιά στο Μάτι:

«Τα στοι­χεία, που έρχο­νται στη δημο­σιό­τη­τα για τη φονι­κή πυρ­κα­γιά στο Μάτι, επι­βε­βαιώ­νουν το “μπά­χα­λο” που επι­κρα­τού­σε τις κρί­σι­μες στιγ­μές και τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες, ως απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής τόσο της σημε­ρι­νής όσο και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, στους τομείς της πυρό­σβε­σης και πολι­τι­κής προστασίας.

Το χει­ρό­τε­ρο απ’ όλα είναι ότι τα προ­βλή­μα­τα αυτά παρα­μέ­νουν στο ακέ­ραιο κι ενώ έχει ήδη ξεκι­νή­σει η νέα αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος, παρά τα μεγά­λα λόγια και τις εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ κρύβουν τις πολιτικές ευθύνες τους για την τραγωδία στο Μάτι και το «μπάχαλο» που επικράτησε

Πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση προ­κά­λε­σε το ντο­κι­μα­ντέρ που μετέ­δω­σε τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός για την πολύ­νε­κρη πυρ­κα­γιά στο Μάτι. Ως συνή­θως, βέβαια, οι δια­ξι­φι­σμοί των αστι­κών κομ­μά­των και οι συζη­τή­σεις στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης επι­κε­ντρώ­θη­καν σε ορι­σμέ­νες πλευ­ρές, αλλά απέ­φυ­γαν να θίξουν την ουσία του προβλήματος.

Το ντο­κι­μα­ντέρ του «ΣΚΑΪ» μετέ­δω­σε δια­λό­γους υπη­ρε­σια­κών παρα­γό­ντων που δεί­χνουν ότι επι­κρά­τη­σε χάος και ασυ­νεν­νοη­σία τόσο εντός της Πυρο­σβε­στι­κής όσο και στη συνερ­γα­σία της με τους άλλους εμπλε­κό­με­νους φορείς (Αστυ­νο­μία, Πολι­τι­κή Προ­στα­σία κλπ.). Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες, αρκε­τή ώρα πριν ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­σκε­φθεί το Συντο­νι­στι­κό Κέντρο της Πυρο­σβε­στι­κής υπήρ­χαν ανα­φο­ρές για νεκρούς. «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανα­κοι­νώ­νουν», ακού­γε­ται να δηλώ­νει ένας εκ των υπευθύνων.

Ο τότε υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Ν. Τόσκας, δήλω­σε στον «ΣΚΑΪ» ότι δεν ενη­μέ­ρω­σε τον Αλ. Τσί­πρα για τους νεκρούς που είχαν εντο­πι­στεί για­τί οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ήταν «ασα­φείς». Πρό­σθε­σε πως προ­τε­ραιό­τη­τα εκεί­νες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντα­νούς», αν και το απο­τέ­λε­σμα δεν τον δικαιώ­νει ούτε σε αυτό, αν κρί­νου­με από αυτά που αντι­με­τώ­πι­σαν όσοι έπε­σαν στη θάλασ­σα για να σωθούν.

Ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσο­τά­κης, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση πως έχει «αδια­φο­ρία για την ανθρώ­πι­νη ζωή» και «κυνι­σμό», καθώς έστη­σε μια επι­κοι­νω­νια­κή φιέ­στα μπρο­στά στις κάμε­ρες, την ώρα που γνώ­ρι­ζε ότι βρί­σκε­ται μπρο­στά σε μια πρω­το­φα­νή τρα­γω­δία με πολ­λούς νεκρούς. Δήλω­σε επί­σης πως στη ΝΔ δου­λεύ­ουν μεθο­δι­κά ένα σχέ­διο «για την ουσια­στι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της υπη­ρε­σί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και της Πυρο­σβε­στι­κής» και πρό­σθε­σε πως δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί ότι με το πάτη­μα ενός κου­μπιού θα αλλά­ξουν όλα σε ένα κρά­τος μπά­χα­λο, αλλά μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί ότι «θα δου­λέ­ψου­με σκλη­ρά και με επαγ­γελ­μα­τι­σμό και κυρί­ως αξιο­ποιώ­ντας τους ικα­νό­τε­ρους, μακριά από κομ­μα­τι­κές παρωπίδες».

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Δ. Τζα­να­κό­που­λος, κατη­γό­ρη­σε τον Κυρ. Μητσο­τά­κη ότι «επι­χει­ρεί τυμβωρυχία».

Φυσι­κά δεν είναι η πρώ­τη φορά που η συζή­τη­ση γίνε­ται κυρί­ως ως προς τους χει­ρι­σμούς και αφή­νει απ’ έξω βασι­κές πλευ­ρές όπως ο προ­σα­να­το­λι­σμός του αστι­κού κρά­τους και των κυβερ­νή­σε­ών του, που δεν δίνουν προ­τε­ραιό­τη­τα σε έργα που αφο­ρούν την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, αλλά την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου. Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν υπάρ­χουν κον­δύ­λια, μηχα­νι­σμοί και σχέ­διο για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών, των πλημ­μυ­ρών και των σει­σμών, ενώ αντί­θε­τα το κρά­τος απο­δει­κνύ­ε­ται ιδιαί­τε­ρα ικα­νό όταν είναι να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο