Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Σε εξέλιξη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και επικίνδυνα παζάρια στα Ελληνοτουρκικά

Με στό­χο την κατά­λη­ξη ενός «οδι­κού χάρ­τη» για να «τρέ­ξει» το επι­κίν­δυ­νο παζά­ρι στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, με αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή μεσο­λά­βη­ση, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, συνα­ντά­ται αυτή την ώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε χθες ότι μπο­ρού­με να «χαρά­ξου­με έναν οδι­κό χάρ­τη ώστε να μπο­ρέ­σου­με να επι­λύ­σου­με τη σημα­ντι­κό­τε­ρη γεω­πο­λι­τι­κή μας δια­φο­ρά, που δεν είναι άλλη από την οριο­θέ­τη­ση των θαλάσ­σιων ζωνών, δηλα­δή ΑΟΖ και υφα­λο­κρη­πί­δος, στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», εκτι­μώ­ντας ότι υπάρ­χουν συν­θή­κες για να κάνουν «σημα­ντι­κά βήμα­τα προόδου».

Βεβαί­ως, οι διεκ­δι­κή­σεις της Τουρ­κί­ας και το παζά­ρι που διε­ξά­γει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να μεί­νει αγκι­στρω­μέ­νη στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο αφο­ρούν ελλη­νι­κά και κυπρια­κά κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Τα ανταλ­λάγ­μα­τα δε που σίγου­ρα εξα­σφά­λι­σε η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση για να πει το «ναι» στην έντα­ξη της Σου­η­δί­ας δεν θα αφή­σουν ανε­πη­ρέ­α­στα τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά. Πόσο μάλ­λον όταν η συν­δια­χεί­ρι­ση στο Αιγαίο είναι δηλω­μέ­νος στό­χος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Νωρί­τε­ρα, ο Νίκος Δέν­διας, συνα­ντή­θη­κε με τον Τούρ­κο υπουρ­γό Άμυ­νας, Για­σάρ Γκιου­λέρ. Σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση του Έλλη­να υπουρ­γού Άμυ­νας, υπο­γραμ­μί­στη­κε η σημα­σία δια­τή­ρη­σης διαύ­λων επι­κοι­νω­νί­ας και συνα­ντή­σε­ων για τις διμε­ρείς σχέ­σεις. Παράλ­λη­λα, συμ­φω­νή­σαν στην επι­κοι­νω­νία των δύο πλευ­ρών για την διευ­θέ­τη­ση συνά­ντη­σης για επα­νέ­ναρ­ξη των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κής κοπής Μέτρων Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο