Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος ΥπΕξ ΝΑΤΟ _Στόλτενμπεργκ: Να παραμείνουμε σταθεροί στην υποστήριξη του Κιέβου

 

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ κάλε­σε σήμε­ρα τα μέλη της βορειο­α­τλα­ντι­κής συμ­μα­χί­ας να παρα­μεί­νουν στα­θε­ρά στην υπο­στή­ρι­ξή τους προς την Ουκρα­νία, την ώρα που πλη­θαί­νουν οι ενδεί­ξεις ότι η στή­ρι­ξη αυτή αμφι­σβη­τεί­ται, στο φόντο των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει η λεγό­με­νη ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση, των αυξα­νό­με­νων δια­φω­νιών σε κύκλους των ΗΠΑ και της ΕΕ και στη σκιά των εξε­λί­ξε­ων στη Μέση Ανατολή.

«Είναι υπο­χρέ­ω­σή μας να δια­σφα­λί­σου­με ότι παρέ­χου­με στην Ουκρα­νία τα όπλα που χρειά­ζε­ται», είπε ο Στόλ­τεν­μπεργκ στους δημο­σιο­γρά­φους, προ­σερ­χό­με­νος στη σύνο­δο των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται Τρί­τη και Τετάρ­τη στις Βρυ­ξέλ­λες. «Πρέ­πει να μεί­νου­με στα­θε­ροί (στην υπο­στή­ρι­ξή μας). Αυτό αφο­ρά επί­σης τα συμ­φέ­ρο­ντά μας για την ασφά­λεια», πρόσθεσε.

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Άντο­νι Μπλίν­κεν είπε ότι οι υπουρ­γοί του ΝΑΤΟ θα «επι­βε­βαιώ­σουν σθε­να­ρά» την υπο­στή­ρι­ξή του στην Ουκρανία.

Πάντως, οι δια­βε­βαιώ­σεις αυτές έρχο­νται τη στιγ­μή που η έγκρι­ση του νέου πακέ­του στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας των ΗΠΑ προς το Κίε­βο, ύψους 60 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν έχει παγώ­σει, λόγω της αντί­θε­σης ορι­σμέ­νων Ρεπου­μπλι­κα­νών στο Κογκρέσο.

Αξιω­μα­τού­χοι της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης εξέ­φρα­σαν τη βεβαιό­τη­τα ότι το πακέ­το θα εγκρι­θεί, ενώ ανά­λο­γη ήταν η εκτί­μη­ση του Στόλ­τεν­μπεργκ. «Είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συνε­χί­σουν να παρέ­χουν υπο­στή­ρι­ξη, επει­δή είναι προς το συμ­φέ­ρον της ασφά­λειάς τους να το κάνουν. Και επί­σης συνά­δει με αυτό που έχου­με συμ­φω­νή­σει», είπε.

Όπως παρα­τη­ρεί το Reuters, υπάρ­χει αυξα­νό­με­νος προ­βλη­μα­τι­σμός για το γεγο­νός ότι η πολυα­να­με­νό­με­νη «ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση» που ξεκί­νη­σε νωρί­τε­ρα αυτό το έτος κατά των ρωσι­κών δυνά­με­ων δεν έχει κατα­φέ­ρει να σημειώ­σει ουσια­στι­κή πρόοδο.

Παράλ­λη­λα, η πρό­τα­ση του επι­κε­φα­λής της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης Ζοζέπ Μπο­ρέλ, για την παρο­χή έως και 20 δισ. ευρώ σε τέσ­σε­ρα χρό­νια για στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία έχει συνα­ντή­σει αντιρ­ρή­σεις μετα­ξύ των κρα­τών μελών του μπλοκ.

Βλέπει ρωσική «πίεση» στο ΝΑΤΟ μέσω της μετανάστευσης

Εξάλ­λου, ο Στόλ­τεν­μπεργκ σχο­λί­α­σε την από­φα­ση της Φιν­λαν­δί­ας να κλεί­σει τα σύνο­ρά της με τη Ρωσία, κάνο­ντας λόγο για προ­σπά­θεια της Μόσχας να ασκή­σει πίε­ση στους γεί­το­νες και συμ­μά­χους του ΝΑΤΟ μέσω της μετανάστευσης.

«Το γεγο­νός ότι τώρα η Ρωσία χρη­σι­μο­ποιεί τη μετα­νά­στευ­ση ως εργα­λείο είναι ακό­μη ένα παρά­δειγ­μα της προ­σπά­θειας να ασκή­σει πίε­ση στους γεί­το­νες, συμ­μά­χους του ΝΑΤΟ. Δεν θα επι­τύ­χουν για­τί είμα­στε μαζί, στη­ρί­ζου­με ο ένας τον άλλον και καλω­σο­ρί­ζω την από­φα­ση του FRONTEX να στη­ρί­ξει και να βοη­θή­σει την Φιν­λαν­δία. Δεν υπάρ­χει αίτη­μα για αυξη­μέ­νη παρου­σία του ΝΑΤΟ, ο έλεγ­χος των συνό­ρων είναι κάτι που οι σύμ­μα­χοι κάνουν οι ίδιοι», είπε.

Επί­σης, ανέ­φε­ρε ότι η Ρωσία χρη­σι­μο­ποιεί πολ­λά δια­φο­ρε­τι­κά εργα­λεία για να ασκή­σει πίε­ση στους γεί­το­νες. «Τους έχου­με δει να χρη­σι­μο­ποιούν την ενέρ­γεια, τους έχου­με δει να χρη­σι­μο­ποιούν τις κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις, δια­φο­ρε­τι­κούς τύπους κρυ­φών επι­χει­ρή­σε­ων προ­σπα­θώ­ντας να υπο­νο­μεύ­σουν τις δημο­κρα­τί­ες μας» προ­σέ­θε­σε ο Στόλτενμπεργκ.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο