Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ταϊλάνδη: Άγριο ελάφι βρέθηκε νεκρό με επτά κιλά σκουπιδιών στο στομάχι του

Ένα άγριο ελά­φι που πέθα­νε σε ένα εθνι­κό πάρ­κο άγριας ζωής στη βόρεια Ταϊ­λάν­δη, βρέ­θη­κε με επτά κιλά σκου­πι­διών στο στο­μά­χι του, όπως δήλω­σαν τοπι­κοί αξιω­μα­τού­χοι. Αντρι­κά εσώ­ρου­χα, πλα­στι­κές σακού­λες, φακε­λά­κια στιγ­μιαί­ου καφέ, πλα­στι­κά γάντια, ακό­μη και μία μικρή πετσέ­τα, ήταν μερι­κά από τα πράγ­μα­τα που βρέ­θη­καν μέσα στο νεκρό αρσε­νι­κό ζώο.

Σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής του πάρ­κου, το ελά­φι πρέ­πει να τρε­φό­ταν με όλα τα προ­α­να­φερ­θέ­ντα «για πολύ και­ρό» πριν από τον θάνα­το του. Όπως προ­σέ­θε­σε ο ίδιος, οι αρμό­διοι που εξέ­τα­σαν το νεκρό ζώο, πιστεύ­ουν ότι τα πλα­στι­κά μπλό­κα­ραν το πεπτι­κό του σύστη­μα, με απο­τέ­λε­σμα να επέλ­θει ο θάνα­τος του. Ωστό­σο, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν περαι­τέ­ρω έρευ­νες σχε­τι­κά με τις αιτί­ες θανά­του του, προσέθεσε.

Ο θάνα­τος του αρσε­νι­κού ελα­φιού προ­κά­λε­σε κύμα οργής στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ανα­φο­ρι­κά με την αδια­φο­ρία των επι­σκε­πτών του πάρ­κου, οι οποί­οι αφή­νουν πίσω τους κάθε λογής απορ­ρίμ­μα­τα, με τις συνέ­πειες για την άγρια ζωή να είναι καταστροφικές.

Όπως δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής του πάρ­κου, θα τεθεί σε εφαρ­μο­γή ένα «πλά­νο τριών φάσε­ων», ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί αυτό το τόσο μεγά­λο πρό­βλη­μα και να υπάρ­ξει μεγα­λύ­τε­ρη υπευ­θυ­νό­τη­τα από πλευ­ράς των επι­σκε­πτών, ντό­πιων και ξένων.

Οι θλι­βε­ρές επι­πτώ­σεις για την άγρια ζωή από την αλό­γι­στη χρή­ση πλα­στι­κού στην Ταϊ­λάν­δη είχαν τρα­βή­ξει τα βλέμ­μα­τα και νωρί­τε­ρα αυτή τη χρο­νιά, όταν πέθα­νε από κατα­νά­λω­ση πλα­στι­κού ένα μωρό ντι­γκόνγκ (θαλάσ­σιο μεγα­λό­σω­μο θηλα­στι­κό ζώο), λόγω επι­πλο­κών στο στο­μά­χι του.

Σύμ­φω­να με την Greenpeace, στη χώρα υπάρ­χει παντε­λής έλλει­ψη μέτρου όσον αφο­ρά τη χρή­ση του πλα­στι­κού, με περί­που 75 δισε­κα­τομ­μύ­ρια πλα­στι­κές σακού­λες να κατα­λή­γουν ετη­σί­ως στα σκουπίδια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο