Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα … «αντισυστημικά» μαργαριτάρια του ΜέΡΑ25

Δεν προ­λα­βαί­νου­με να μετρά­με τα «μαρ­γα­ρι­τά­ρια» του ΜέΡΑ25, τα οποία επι­βε­βαιώ­νουν ότι η «πρώ­τη φορά ρήξη» είναι ένα απο­τυ­χη­μέ­νο remake της εξα­πά­τη­σης που επι­χεί­ρη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Μόνο που σήμε­ρα έχου­με 2023 και ο λαός έχει πλέ­ον πείρα…

Ξεκι­νά­με από τη δήλω­ση Βαρου­φά­κη για το κόμ­μα του ναζι­στή κατά­δι­κου Κασι­διά­ρη: «Οταν η αρι­στε­ρά απο­τυγ­χά­νει να οργα­νώ­σει την αντί­στα­ση στη λεη­λα­σία των πολ­λών σε περί­ο­δο κρί­σης, το αυγό του φιδιού εκκο­λά­πτε­ται… Δεν υπάρ­χει τρό­πος να ορί­σεις τι σημαί­νει ναζι­σμός, ρατσι­σμός, τι σημαί­νει αυτό το όνει­δος, το μόρφωμα».

Είναι του­λά­χι­στον αισχρό και ανι­στό­ρη­το να φορ­τώ­νει την ευθύ­νη για την ακρο­δε­ξιά και τον φασι­σμό γενι­κά στην «αρι­στε­ρά», για να κρύ­βο­νται κάτω από το χαλί τα χίλια νήμα­τα που τους δένουν με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, το κεφά­λαιο και τους μηχα­νι­σμούς του.

Εκεί στη Β’ Πει­ραιά όπου κατε­βαί­νει υπο­ψή­φιος, δεν έχει ακού­σει τίπο­τα για την πολύ­πλευ­ρη στή­ρι­ξη της Χρυ­σής Αυγής από επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα; Οτι οι χρυ­σαυ­γί­τες είχαν πάρει εργο­λα­βία την επί­θε­ση των εργο­δο­τών της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Ζώνης στους αγω­νι­στές συν­δι­κα­λι­στές και στο ΠΑΜΕ;

Ετσι όπως το παρου­σιά­ζει ο Βαρου­φά­κης, αυτοί που δολο­φό­νη­σαν τον Παύ­λο Φύσ­σα, που επι­τέ­θη­καν στους συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ και σε μετα­νά­στες, μάλ­λον ήταν …αγα­να­κτι­σμέ­νοι που δεν κατά­φε­ρε να τους κερ­δί­σει η «αρι­στε­ρά»!

Οσο για το ότι δεν μπο­ρεί να ορί­σει τι σημαί­νει ναζι­σμός και ρατσι­σμός, τέτοιες δηλώ­σεις το μόνο που πετυ­χαί­νουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο όσων κάνουν απα­ρά­δε­κτες και ανι­στό­ρη­τες γενι­κεύ­σεις με αφορ­μή τον απο­κλει­σμό του κόμ­μα­τος Κασι­διά­ρη, ανα­πα­ρά­γο­ντας τη θεω­ρία των «δύο άκρων».

Εξάλ­λου, αυτό που δίνει δυνα­τό­τη­τα στους φασί­στες να παί­ζουν το παι­χνί­δι τους είναι η πολι­τι­κή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών δυνά­με­ων, αυτών δηλα­δή που που­λά­νε ψεύ­τι­κες ρήξεις, αυτών που βαφτί­ζουν προ­ο­δευ­τι­κή τη συνέ­χι­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, κάτι που πράγ­μα­τι γεν­νά απο­γο­ή­τευ­ση σε λαϊ­κές δυνά­μεις. Γι’ αυτό ο Γ. Βαρου­φά­κης μάλ­λον θα πρέ­πει να είναι πιο προ­σε­κτι­κός, για­τί έχει θητεύ­σει σε αυτήν την πολιτική.

* * *

Παρα­πέ­ρα, σε πρό­σφα­τη συνέ­ντευ­ξή του ο Βαρου­φά­κης ανέ­φε­ρε ότι το Ταμείο Ανά­καμ­ψης «δεν είναι νέο μνη­μό­νιο», ότι λίγο πολύ ήταν μια εξαι­ρε­τι­κή ευκαι­ρία εν μέσω παν­δη­μί­ας να υπάρ­ξει μια «μεταρ­ρύθ­μι­ση της ΕΕ». Οτι ο Μακρόν τότε πρό­τει­νε ευρω-ομό­λο­γο που θα μετέ­τρε­πε το εθνι­κό χρέ­ος σε ευρω­παϊ­κό, αλλά η Μέρ­κελ το απέρ­ρι­ψε και έδω­σε πακέ­το χρη­μα­το­δό­τη­σης στους «ολι­γάρ­χες».

Δεν σχο­λιά­ζου­με το ξέπλυ­μα του Μακρόν, την ώρα που η Γαλ­λία συγκλο­νί­ζε­ται από τις κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στα αντι­λαϊ­κά μέτρα που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­σή του. Αλλά πάει πολύ να εξω­ρα­ΐ­ζει το υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, με τα εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να που θα κλη­θεί και πάλι να πλη­ρώ­σει ο λαός και το οποίο, όχι τυχαία, βρί­σκε­ται στην προ­με­τω­πί­δα του κοι­νού προ­γράμ­μα­τος ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ.

Πήρε το κολάι, φαί­νε­ται, από τότε που ήταν σύμ­βου­λος του Γ. Παπαν­δρέ­ου. ‘Η από τότε που ως υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έλε­γε ότι το 70% των μνη­μο­νί­ων είναι καλό. Οταν σχε­δί­α­σε μαζί με τους ομο­γά­λα­κτούς του το «σχέ­διο — γέφυ­ρα» που οδή­γη­σε στο 3ο μνημόνιο.

* * *

Το πιο πρό­σφα­το «μαρ­γα­ρι­τά­ρι» το δια­βά­ζου­με στις θέσεις του ΜέΡΑ25 για το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα. Αφού γρά­φουν πως «οι Βρυ­ξέλ­λες είναι αδύ­να­το να συμ­φω­νή­σουν στην κατάρ­γη­ση της αγο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας», προσθέτουν:

«Ομως, όπως έχει απο­δεί­ξει η πρό­σφα­τη εμπει­ρία της Ισπα­νί­ας, όταν μια κυβέρ­νη­ση έχει τη στή­ρι­ξη των πολι­τών στη νομο­θέ­τη­ση ριζο­σπα­στι­κών πολι­τι­κών στον χώρο της Ενέρ­γειας που συγκρού­ο­νται με τις Οδη­γί­ες της ΕΕ, π.χ. κατάρ­γη­ση του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας, οι Βρυ­ξέλ­λες κάνουν πίσω. Γι’ αυτό πρέ­πει να είμα­στε έτοι­μοι για τη ρήξη: Οχι μόνο επει­δή, αν δεν είσαι έτοι­μος για τη ρήξη, γίνε­σαι υπο­χεί­ριο του καρ­τέλ των ολι­γαρ­χών, αλλά κι επει­δή, αν είσαι έτοι­μος για τη ρήξη, αυξά­νο­νται οι πιθα­νό­τη­τες να μη χρεια­στεί η σύγκρου­ση με τις Βρυξέλλες»!

Τι μάθα­με; Αφε­νός ότι η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Ισπα­νί­ας είναι στον δρό­μο της …ρήξης. Αυτά όταν στην Ενέρ­γεια, για παρά­δειγ­μα, ό,τι γλί­τω­σαν οι Ισπα­νοί εργα­ζό­με­νοι ως κατα­να­λω­τές το πλή­ρω­σαν ως φορο­λο­γού­με­νοι, με τους έμμε­σους και άμε­σους φόρους. Και ενώ το μεγα­λύ­τε­ρο ισπα­νι­κό μονο­πώ­λιο Ενέρ­γειας, η «Iberdrola», σημειώ­νει 28,9% αύξη­ση κερ­δών το τρί­το τρί­μη­νο του 2022 σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο τρί­μη­νο, πριν τα …ρηξι­κέ­λευ­θα μέτρα.

Αφε­τέ­ρου ότι η ετοι­μό­τη­τα για ρήξη, πάντα εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ανέγ­γι­χτη την καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία, αυξά­νει τις πιθα­νό­τη­τες να μη χρεια­στεί καν η σύγκρου­ση! Για­τί μάλ­λον το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα λογι­κευ­τούν… Ακό­μα και η ψευ­δε­πί­γρα­φη «σύγκρου­ση» που επι­κα­λού­νται πήγε περί­πα­το, παρου­σιά­ζο­ντας ένα ακό­μα επει­σό­διο στο σίκου­ελ των «προ­ο­δευ­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων» και των «σκλη­ρών διαπραγματευτών».

* * *

Συμπε­ρα­σμα­τι­κά, στη μακρά λίστα υπό­κλι­σης στο σύστη­μα, του δήθεν «αντι­συ­στη­μι­κού» ΜέΡΑ25, προσθέτουμε:

Αθώ­ω­ση του καπι­τα­λι­σμού για τη σαπί­λα του ναζι­σμού — φασι­σμού. Τσεκ.

Εξω­ραϊ­σμός του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης ως στρα­τη­γι­κού στό­χου του κεφα­λαί­ου, που φορ­τώ­νει με νέα βάρη τον λαό. Τσεκ.

Ξέπλυ­μα σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων, της ΕΕ, με την υπο­ση­μεί­ω­ση ότι ακό­μα και η υπο­τι­θέ­με­νη «ρήξη» μπο­ρεί να μη χρεια­στεί. Τσεκ.

Στις εκλο­γές ο λαός έχει μόνο μία πραγ­μα­τι­κά αντι­συ­στη­μι­κή επι­λο­γή. Είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που με το ανα­τρε­πτι­κό του Πρό­γραμ­μα φωτί­ζει τη διέ­ξο­δο από τον βούρ­κο της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας. Και που γι’ αυτόν τον λόγο μπο­ρεί να είναι ο οργα­νω­τής και η εμπρο­σθο­φυ­λα­κή των αγώ­νων του λαού και της νεο­λαί­ας για τη ζωή που τους αξί­ζει, απέ­να­ντι στο κεφά­λαιο, στις κυβερ­νή­σεις του και στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργανισμούς.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τη στή­λη «Απο­κα­λυ­πτι­κά» του «Ριζο­σπά­στη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο