Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα θρυλικά σκαθάρια επιστρέφουν: The Beatles Get Back

Το ντο­κι­μα­ντέρ «The Beatles: Get Back» σε παρα­γω­γή και σκη­νο­θε­σία του Peter Jackson, είναι η νέα σει­ρά-αφιέ­ρω­μα στο πιο γνω­στό ροκ συγκρό­τη­μα όλων των επο­χών θυμί­ζο­ντας ένα από τα τελευ­ταία άλμπουμ τους το «Get Back» που κυκλο­φό­ρη­σε το 1969 λίγο και­ρό πριν το συγκρό­τη­μα δια­λυ­θεί οριστικά.

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κάθε σύγ­χρο­νη τεχνι­κή ψηφια­κής απο­κα­τά­στα­σης ο Jackson επε­ξερ­γά­στη­κε πλά­να 60 ωρών που γυρί­στη­καν για το «Let it be» καθώς και 150 ώρες ήχου επα­να­φέ­ρο­ντας τους Beatles στην επι­και­ρό­τη­τα. Σαν τα νέα εκεί­να παι­διά που ξεκί­νη­σαν τότε τη μου­σι­κή τους καριέ­ρα επα­νέρ­χο­νται και σήμε­ρα στην οθό­νη με πλού­σιο υλι­κό που μας κάνει να αισθα­νό­μα­στε σαν όλα να έγι­ναν χθες. Όλη τους η ιστο­ρία, η επαγ­γελ­μα­τι­κή τους στα­διο­δρο­μία και η καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους ξεδι­πλώ­νο­νται μπρο­στά στα μάτια μας.

Ο Jackson χαρα­κτή­ρι­σε τη σει­ρά ως ένα «ντο­κι­μα­ντέρ για ένα ντο­κι­μα­ντέρ». Το τελευ­ταίο μέρος καλύ­πτει τις 21 μέρες που οι Beatles παίρ­νουν στο στού­ντιο κάνο­ντας πρό­βα για το και­νούρ­γιο τους άλμπουμ μία συναυ­λία και ένα κινη­μα­το­γρα­φι­κό έργο και ολο­κλη­ρώ­νε­ται με την 42 λεπτών συναυ­λία τους σε ένα rooftop. Με εξαί­ρε­ση μεμο­νω­μέ­να πλά­να για τα οποία δεν υπήρ­χε άλλου είδους εναλ­λα­κτι­κή το υλι­κό που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε στο «Get Back» δεν έχει προ­βλη­θεί στην ται­νία «Let it be» που ανα­φέρ­θη­κε παρα­πά­νω. Τα πλά­να που συμπε­ριε­λή­φθη­σαν τρα­βή­χτη­καν κυρί­ως από άλλες κατα­γε­γραμ­μέ­νες σκη­νές από δια­φο­ρε­τι­κές οπτι­κές γωνίες.


Οι New York Times σε άρθρο του Ben Sisario επι­κε­ντρώ­νο­νται σε σκη­νές με τον Paul McCartney να εμπνέ­ε­ται το τρα­γού­δι «Get Back» τον Ιανουά­ριο του 1969. Η ομά­δα τότε φαί­νε­ται δεμέ­νη και και απει­κο­νί­ζο­νται οι ειλι­κρι­νείς συμπε­ρι­φο­ρές τους και η αντι­με­τώ­πι­ση που ο ένας είχε στον άλλον, συγ­χρό­νως ο Harrison δια­σκευά­ζει με την κιθά­ρα του ένα τρα­γού­δι του Bob Dylan.
Η πρώ­τη προ­βο­λή του ντο­κι­μα­ντέρ είχε ανα­κοι­νω­θεί για τις 30 Ιανουα­ρί­ου του 2019, την ημέ­ρα που θα γιορ­τά­ζο­νταν η 50η επέ­τειος από τη συναυ­λία των Beatles στο roof Top.
Παρ’ όλα αυτά μετά τις αλλα­γές που προ­κά­λε­σε η παν­δη­μία και την από­κτη­ση των δικαιω­μά­των δια­νο­μής του ντο­κι­μα­ντέρ από την Walt Disney Studios η πρε­μιέ­ρα ανα­βλή­θη­κε για έναν χρό­νο. Tο ντο­κι­μα­ντέρ τελι­κά προ­βλή­θη­κε στις 16 Νοεμ­βρί­ου του 2021 στο Λον­δί­νο με τον Paul McCartney να βρί­σκε­ται εκεί.

 

beatles get Back

Περισσότερα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο