Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα κάλαντα

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Τα κάλα­ντα είναι τα ευχε­τή­ρια και εγκω­μια­στι­κά ή εορ­τα­στι­κά άσμα­τα που τρα­γου­δούν τα παι­διά στις γιορ­τές του Δωδε­καη­μέ­ρου… Η λέξη προ­έρ­χε­ται από τη λατι­νι­κή Calandae που σημαί­νει πρώ­τη του μήνα. Τα κάλα­ντα του Αϊ-Βασί­λη και των Χρι­στου­γέν­νων είναι η πρώ­τη των Καλέν­δων των Ρωμαί­ων (στο ελλη­νι­κό ημε­ρο­λό­γιο οι καλέν­δες ήταν άγνω­στες, γι’ αυτό κάθε ανα­βαλ­λό­με­νο ζήτη­μα το μετα­θέ­του­με στις ελλη­νι­κές καλέν­δες), γιορ­τή που συνε­χί­ζει με εξί­σου θεα­μα­τι­κές λαϊ­κές εκδη­λώ­σεις τις αντί­στοι­χες ειδω­λο­λα­τρι­κές των Νου­μη­νιών (αρχαιο­ελ­λη­νι­κή πρω­το­χρο­νιά όπου ψάλ­λο­νταν αντί­στοι­χα ευχε­τι­κά άσμα­τα). Ιδιαί­τε­ρα γιορ­τά­ζο­νταν οι Καλέν­δες του Ιανουα­ρί­ου, που από τα μέσα του 1ου αιώ­να μ.Χ. είχαν καθιε­ρω­θεί ως η πρώ­τη ημέ­ρα του χρόνου

Με την αρχή του χρό­νου άρχι­ζε η θητεία των υπά­των, οι οποί­οι σε σχε­τι­κή πομπή στους δρό­μους σκορ­πού­σαν νομί­σμα­τα που αρχι­κά ήταν χρυ­σά, αλλά αργό­τε­ρα έγι­ναν αση­μέ­νια. Είναι αυτο­νό­η­το ότι στο μάζε­μα αυτών των νομι­σμά­των γινό­ταν ο… χαμός. Νομί­σμα­τα μικρής αξί­ας συνέ­λε­γαν και τα παι­διά που περιέρ­χο­νταν τα σπί­τια συγ­γε­νών και φίλων για να ευχη­θούν. Ετσι γεν­νή­θη­καν τα κάλαντα …

Λόγω του ειδω­λο­λα­τρι­κού τους παρελ­θό­ντος η 6η Οικου­με­νι­κή Σύνο­δος, που εξέ­φρα­ζε την ύψι­στη αυθε­ντία, στα 692 μ.Χ., ανέ­λα­βε να απο­κα­θά­ρει το βίο των πιστών. Κατα­δί­κα­σε και απα­γό­ρευ­σε «τας εορ­τάς και πανη­γύ­ρεις ευω­χί­ας των Εθνι­κών, κατά την 1ην Ιανουα­ρί­ου, τας καλου­μέ­νας Καλέν­δας Ιανουα­ρί­ου». Τα έθι­μα όμως απο­δεί­χτη­καν πιο δυνα­τά από τις εγκυ­κλί­ους, γι’ αυτό και οι πατέ­ρες της Εκκλη­σί­ας, που απέ­τρε­παν τη συμ­με­το­χή ή απα­γό­ρευαν αυτό το έθι­μο, τα ταύ­τι­σαν με χρι­στια­νι­κές γιορτές.

Την πρώ­τη μαρ­τυ­ρία για τα εκχρι­στια­νι­σμέ­να κάλα­ντα τη δίνει ο Ιωάν­νης Τζέ­τζης το 12ο αι. ανα­φε­ρό­με­νος στους Μηνα­γύρ­τες, που αντι­στοι­χούν στους σημε­ρι­νούς καλαντιστές:

Οπό­σοι περι­τρέ­χου­σι χώρας και προσαιτούσι
και όσοι κατ’ αρχί­μη­νον του Ιανουαρίου
και του Χρι­στού γεν­νή­σει και Φώτων τη ημέρα
οπό­σοι περι­τρέ­χου­σι τας θύρας προσαιτούντες
μετά ωδών ή επω­δών ή λόγων εγκωμίων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο