Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τα κορίτσια που ‘χαν πρώτα Γερμανούς» (Ένα ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

«Τα κορί­τσια που ‘χαν πρώ­τα Γερμανούς
τώρα έχουν Εγγλε­ζά­κια με κοντά παντελονάκια
κι από πίσω ένα σύνταγ­μα Ινδούς»

Το παρα­κά­τω δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ που κυκλο­φό­ρη­σε (30/12/1946) είναι απο­κα­λυ­πτι­κό και επι­βε­βαιώ­νει τους στί­χους του γνω­στού τρα­γου­διού της εποχής.

Στη Βέροια την επο­χή εκεί­νη βρί­σκο­νται ισχυ­ρές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις της Μ. Βρε­τα­νί­ας που είναι εγκα­τε­στη­μέ­νες σε «ΤΟΛ» στην περιο­χή της Εληάς», Οι δυνά­μεις αυτές είχαν ως καθή­κον την «τήρη­ση της τάξης» (είχαν αρχί­σει ήδη να εμφα­νί­ζο­νται στα γύρω βου­νά αντάρ­τι­κες δυνά­μεις με πολύ­μορ­φη δρά­ση) και ουσια­στι­κά την προ­στα­σία του αστι­κούς καθεστώτος….

alekos

Γρά­φει λοι­πόν το σχε­τι­κό δημοσίευμα:

«Η αστυ­νο­μία μας έλα­βε γνώ­σιν, ότι η πόλις μας γέμι­σε κοι­νές γυναί­κες που ασχη­μο­νούν μετά Άγγλων στα πευ­κά­κια της «Εληάς» και έκα­ναν την τοπο­θε­σία αυτή απλη­σί­α­στη στους συμπο­λί­τας μας: Είναι η μονα­δι­κή τοπο­θε­σία που παρου­σιά­ζει το μονα­δι­κό στο­λί­δι στην πόλι μας γι’αυτό ο κ. Διοι­κη­τής του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος παρα­κα­λεί­ται να υπο­δεί­ξη στα κοθό­νια αυτά που ασχη­μο­νούν ότι η φιλο­ξε­νεία επι­βάλ­λει ωρι­σμέ­νας υπο­χρε­ώ­σεις καλής συμπε­ρι­φο­ράς πάσαν των οποί­ων δεν είναι ανε­κτόν εις τους φιλο­ξε­νου­μέ­νους να κατα­χρώ­νται της φιλο­ξε­νεί­ας και να γίνο­νται πρό­ξε­νοι ασχη­μιών, τας οποί­ας δε θα είχον στο Μπεναρές» 

Πάντως τελι­κά οι Άγγλοι έφυ­γαν από τη Βέροια (μετά την «αλλα­γή σκυ­τά­λης» επι­κυ­ριαρ­χί­ας από τις ΗΠΑ) το «ΤΟΛ» έμει­νε (για πολ­λά χρό­νια μετά) αλλά οι «ασχή­μιες» έμει­ναν για πάντα…

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο