Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 17 Μαΐου 

1510 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ζωγρά­φος της Ανα­γέν­νη­σης, Σάντρο Μποτιτσέλι

1746 Γεν­νή­θη­κε ο Άγγλος για­τρός, Έντουαρντ Τζέ­νερ, που ανα­κά­λυ­ψε το πρώ­το εμβό­λιο για την ευλο­γιά και άνοι­ξε το δρό­μο για την επι­στή­μη της ανοσολογίας

1792 Ιδρύ­ε­ται το χρη­μα­τι­στή­ριο της Νέας Υόρ­κης στη Wall Street. 24 χρη­μα­τι­στές, που συναλ­λάσ­σο­νταν στην περιο­χή, συγκε­ντρώ­νο­νται σε μια καφε­τέ­ρια της Νέας Υόρ­κης και συμ­φω­νούν να συνερ­γά­ζο­νται μόνο μετα­ξύ τους, θέτο­ντας έτσι τα θεμέ­λια του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου της Νέα Υόρ­κης. Οι πρώ­τες συναλ­λα­γές γίνο­νται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

1809 Ο Ναπο­λέ­ο­ντας ανα­κοι­νώ­νει την προ­σάρ­τη­ση των παπι­κών κρα­τι­δί­ων στη γαλ­λι­κή αυτοκρατορία.

1814 Η διοί­κη­ση του Μονα­κό περ­νά από τη Γαλ­λία στα χέρια της Αυστρίας.

1846 Ο Βέλ­γος, Άντολφ Σαξ, παίρ­νει το δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για το σαξόφωνο.

1895 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο παλιός σταθ­μός του σιδη­ρο­δρό­μου Πει­ραιώς — Αθη­νών (νυν ΗΣΑΠ) στην Ομό­νοια, στη δια­σταύ­ρω­ση των οδών Λυκούρ­γου και Αθηνάς.

1902 Ο αρχαιο­λό­γος Σπυ­ρί­δων Στά­ης ανα­κα­λύ­πτει το «Μηχα­νι­σμό των Αντι­κυ­θή­ρων», ένα αρχαίο τέχνη­μα που πιστεύ­ε­ται ότι ήταν ένας μηχα­νι­κός υπο­λο­γι­στής και όργα­νο αστρο­νο­μι­κών παρατηρήσεων.

1914 Υπο­γρά­φε­ται το Πρω­τό­κολ­λο της Κέρ­κυ­ρας, με το οποίο ανα­γνω­ρί­ζε­ται η πλή­ρης αυτο­νο­μία της Βορεί­ου Ηπεί­ρου από το αλβα­νι­κό κράτος.

1929 Στις ΗΠΑ, φυλα­κί­ζε­ται ο γκάν­γκ­στερ Αλ Καπό­νε με κατα­δί­κη ενός έτους, για πρώ­τη φορά στην περι­βό­η­τη καριέ­ρα του.

1931 Μένης Κου­μα­ντα­ρέ­ας, Έλλη­νας συγ­γρα­φέ­ας. (Θαν. 6/12/2014)

1941 Με δια­τα­γή του Α. Χίτλερ η Ελλά­δα χωρί­ζε­ται επι­σή­μως σε τρεις ζώνες κατοχής.

Η Γερ­μα­νία κρα­τά τις σημα­ντι­κό­τε­ρες από στρα­τιω­τι­κή άπο­ψη περιο­χές, και τις περιο­χές απ’ όπου διέρ­χο­νταν σιδη­ρο­δρο­μι­κές αρτη­ρί­ες, δηλα­δή την κεντρι­κή Μακε­δο­νία, το μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα του νομού Έβρου, τα νησιά Λήμνο, Μυτι­λή­νη, Χίο, Σκιά­θο, Σκό­πε­λο, την περιο­χή της Αττι­κής και Μεγα­ρί­δας, τη βόρεια Πελο­πον­νη­σια­κή ακτή, τη Σαλα­μί­να, την Αίγι­να, τον Πόρο, τη Μήλο, την Κρή­τη και τις βόρειες ακτές του Αιγαί­ου Πελάγους.

Η Ιτα­λι­κή ζώνη κατο­χής περι­λάμ­βα­νε την Ήπει­ρο, τη Θεσ­σα­λία, την υπό­λοι­πη Στε­ρεά Ελλά­δα, την Πελο­πόν­νη­σο, την Εύβοια, τις Κυκλά­δες –εκτός από τη Μήλο- την Ικα­ρία και τη Σάμο.

Τέλος, η Βουλ­γα­ρι­κή ζώνη περιε­λάμ­βα­νε τους νομούς Ροδό­πης και Ξάν­θης, ένα μικρό τμή­μα του νομού Έβρου και τους νομούς Καβά­λας, Δρά­μας και Σερ­ρών (902.gr)

1949 Η Βρε­τα­νία ανα­κοι­νώ­νει ότι ανα­γνω­ρί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία του Δου­βλί­νου, αλλά επα­να­λαμ­βά­νει ότι το Μπέλ­φαστ ανή­κει στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο