Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων (ΦΩΤΟ — ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Γαλα­τά Χανί­ων, την ιδιαί­τε­ρη πατρί­δα του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη και στη γη όπου «αγκά­λια­σε» τον μεγά­λο και διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νο μου­σι­κο­συν­θέ­τη, τελέ­στη­κε το πρωί, το 40ήμερο μνη­μό­συ­νό του, παρου­σία των παι­διών του, συγ­γε­νών και πλή­θος κόσμου.

Χορο­στα­τού­ντος του μητρο­πο­λί­τη Κυδω­νί­ας Απο­κο­ρώ­νου, Δαμα­σκη­νού και με την παρου­σία εκπρο­σώ­πων της πολι­τι­κής, της αυτο­διοί­κη­σης, καλ­λι­τε­χνών, φίλων και ανθρώ­πων που τον αγά­πη­σαν το έργο και την πορεία του, η επι­μνη­μό­συ­νη λει­τουρ­γία φάνη­κε σαν μία υπό­σχε­ση ότι η μνή­μη του θα παρα­μεί­νει ζωντα­νή και το έργο του, όπως ανα­φέρ­θη­κε από αρκε­τούς παρι­στά­με­νους, θα μετα­λα­μπα­δευ­τεί και στις νέες γενιές.

Κυρί­αρ­χο στοι­χείο όσων μίλη­σαν για τον «ουρα­νο­μί­κη» όπως τον απο­κα­λούν στην Κρή­τη, Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, ήταν ο θαυ­μα­σμός, τόσο για την μου­σι­κή του, που απε­λευ­θέ­ρω­νε από τα δεσμά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο και για τον ελεύ­θε­ρο λόγο του για τα πολι­τι­κά δρώμενα.

mikis mnimosuno10 mikis mnimosuno9 mikis mnimosuno7 mikis mnimosuno6 mikis mnimosuno5 mikis mnimosuno4 mikis mnimosuno3 mikis mnimosuno2 mikis mnimosuno1 mikis mnimosuno

Ο Γιώρ­γος Αγο­ρα­στά­κης, προ­σω­πι­κός φίλος του και πρό­ε­δρος του Παγκρή­τιου Συλ­λό­γου Φίλων Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, στον επι­μνη­μό­συ­νο λόγο του ανέ­φε­ρε: «Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης έφυ­γε φέτος, το 2021, και πέρα­σε στην αιω­νιό­τη­τα, τη χρο­νιά-επέ­τειο των 200 χρό­νων από την Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση του 1821. Έγι­νε έτσι ‑έμμε­σα- και το σύμ­βο­λο αυτής της επε­τεί­ου. Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, με την ισχυ­ρό­τα­τη θέλη­σή του, βρί­σκε­ται εδώ, στην Κρή­τη, κοντά στους δικούς του, για να μας υπο­γραμ­μί­σει την ιστο­ρι­κή του κατα­γω­γή, την σύν­δε­σή του με την Ιστο­ρία και τους αγώ­νες για την Ελευ­θε­ρία, την οποία και περιέ­γρα­ψε εκτε­νέ­στα­τα στα βιβλία του και δια­τύ­πω­σε επα­νει­λημ­μέ­να στους λόγους του. Ο Θεο­δω­ρά­κης ήταν ο μονα­δι­κός σύγ­χρο­νος Έλλη­νας που συν­δε­ό­ταν με πολ­λα­πλές άμε­σες και έμμε­σες, φυσι­κές και πνευ­μα­τι­κές συν­δέ­σεις με την Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση του 1821, με τις Κρη­τι­κές Επα­να­στά­σεις του 19ου αιώ­να και με την κλη­ρο­νο­μιά τους. Ο άνθρω­πος που εξέ­φρα­σε στην επο­χή μας με το έργο του, καλ­λι­τε­χνι­κό και θεω­ρη­τι­κό, το πνεύ­μα της Επα­νά­στα­σης του ’21 και είχε την ισχυ­ρό­τε­ρη επί­δρα­ση στη δια­μόρ­φω­ση της εθνι­κής συνεί­δη­σης και της νεο­ελ­λη­νι­κής κουλ­τού­ρας. Ήταν ο Έλλη­νας που συμ­βό­λι­σε την Επα­νά­στα­ση και το Πνεύ­μα της. Που ο ίδιος αυτο­χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε επα­να­στά­της και ανα­γνώ­ρι­σε το χρέ­ος προς την πατρί­δα, σε αλλη­λου­χία με τους επα­να­στά­τες προ­γό­νους του. Αρχί­ζο­ντας από τους Χάλη­δες, το 1821, μέχρι τον πατέ­ρα του, Γεώρ­γιο, πολε­μι­στή των Βαλ­κα­νι­κών Πολέ­μων, το 1912–13. Έσυ­ρε κι αυτός με τη σει­ρά του το χορό της δικο­λο­γιάς του. Ο ένας μετά τον άλλο, από γενιά σε γενιά, από επα­νά­στα­ση σε επα­νά­στα­ση, όλοι μαζί κατα­ξί­ω­σαν το αγω­νι­στι­κό κι απε­λευ­θε­ρω­τι­κό πνεύ­μα της Κρή­της και της Ελλά­δας. Η εξέ­γερ­ση και η Επα­νά­στα­ση, η ανα­τρο­πή και η αντί­στα­ση ήταν στο αίμα του. Γνή­σιο τέκνο της Κρή­της, ο μαχη­τής με το υψι­πε­τές, το ελεύ­θε­ρο κι ασυμ­βί­βα­στο φρό­νη­μα, με τον αγώ­να και το έργο του κατέ­κτη­σε την κορυ­φή των Λευ­κών Ορέ­ων κι από κει καταυ­γά­ζει το φωτει­νό παρά­δειγ­μά του και την ιστο­ρι­κή μνή­μη της Ελλά­δας, στους νεό­τε­ρους Έλληνες».

Μετά το τέλος της επι­μνη­μό­συ­νης τελε­τής, ο κόσμος παρα­κο­λού­θη­σε την φιλαρ­μο­νι­κή του Δήμου Χανί­ων, που εκτέ­λε­σε μου­σι­κά έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Αρκε­τός ο κόσμος που παρευ­έ­θη­κε στο σπί­τι του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη για να τιμή­σει τη μνή­μη του.

vardianos sta sporka 5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο