Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελευταία ημέρα της ανακωχής Χαμάς/Ισραήλ, συνομιλίες για την παράτασή της

Η ανα­κω­χή ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς, που επέ­τρε­ψε την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων και φυλα­κι­σμέ­νων και τη δια­νο­μή κάποιων ποσο­τή­των ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας που χρεια­ζό­ταν απελ­πι­στι­κά, δια­νύ­ει σήμε­ρα την τέταρ­τη και τελευ­ταία ημέ­ρα της, με φόντο συνο­μι­λί­ες για την παρά­τα­σή της.

Τη νύχτα της Κυρια­κής προς Δευ­τέ­ρα, το ένο­πλο παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα δια­βε­βαί­ω­σε σε ανα­κοί­νω­σή του πως «επι­διώ­κει την παρά­τα­ση της ανα­κω­χής πέραν των τεσ­σά­ρων ημε­ρών» που προ­έ­βλε­πε η συμ­φω­νία, με σκο­πό να «αυξη­θεί ο αριθ­μός των κρα­του­μέ­νων που θα αφε­θούν ελεύθεροι».

Πρό­κει­ται για κάτι που προ­βλε­πό­ταν στη συμφωνία.

Πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου προ­σκεί­με­νη στη Χαμάς εξή­γη­σε ότι το κίνη­μα «ενη­μέ­ρω­σε τους μεσο­λα­βη­τές» πως θέλει η ανα­κω­χή να παρα­τα­θεί για «δυο ως τέσ­σε­ρις ημέρες».

Η συμ­φω­νία, που κλεί­στη­κε με μεσο­λά­βη­ση του Κατάρ —με την υπο­στή­ρι­ξη της Αιγύ­πτου και των ΗΠΑ— και τέθη­κε σε ισχύ την Παρα­σκευή, προ­έ­βλε­πε 4ήμερη παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών, τη δια­νο­μή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Γάζα και την απε­λευ­θέ­ρω­ση 50 ομή­ρων από τους 200 και πλέ­ον που κρα­τού­νται στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο, με αντάλ­λαγ­μα την απο­φυ­λά­κι­ση 150 φυλα­κι­σμέ­νων Παλαιστίνιων.

Από την Παρα­σκευή, αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι 39 όμη­ροι στο πλαί­σιο της συμ­φω­νί­ας και 24 εκτός αυτού του πλαι­σί­ου, στην πλειο­νό­τη­τά τους Ταϊ­λαν­δοί που εργά­ζο­νταν στο Ισρα­ήλ, καθώς και 117 παλαι­στί­νιοι φυλα­κι­σμέ­νοι, καθώς η συμ­φω­νη­μέ­νη ανα­λο­γία είναι 1 προς 3.

Υπάρ­χει ρήτρα στη συμ­φω­νία που επι­τρέ­πει την παρά­τα­ση της ανα­κω­χής, με προ­ϋ­πό­θε­ση την απε­λευ­θέ­ρω­ση 10 ομή­ρων την ημέ­ρα, που θα έχει αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση 30 Παλαιστίνιων.

Η ρήτρα που προ­έ­βλε­πε την παρά­τα­ση της ανα­κω­χής είναι μεν «ευλο­γία», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου που συζή­τη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον κ. Μπάι­ντεν, όμως «έχω επί­σης πει πως μετά τη συμ­φω­νία θα επι­στρέ­ψου­με στον σκο­πό μας: να εξα­λεί­ψου­με τη Χαμάς και να εγγυ­η­θού­με ότι η Λωρί­δα της Γάζας δεν θα είναι πια αυτή που ήταν», συμπλήρωσε.

Ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα να ζητή­σει από την κυβέρ­νη­σή του να εγκρί­νει προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό «πολέ­μου», ύψους 30 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων σέκελ (7,3 δισεκ. ευρώ), διε­μή­νυ­σε πως οι στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις θα συνε­χι­στούν ως «τη νίκη». Έκα­νε τη δήλω­ση αυτή στη βόρεια Γάζα, όπου πήγε —για πρώ­τη φορά μετά τη μονο­με­ρή απο­χώ­ρη­ση του Ισρα­ήλ από τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο το 2005— να επι­θε­ω­ρή­σει στρατιώτες.

Στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, λεω­φο­ρεία της Διε­θνούς Επι­τρο­πής του Ερυ­θρού Σταυ­ρού και της Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου (ΔΕΕΣ) μετέ­φε­ραν στη Ραμά­λα και στην Μπεϊ­τού­νια απο­φυ­λα­κι­σθέ­ντες που υπο­δέ­χθη­καν πλή­θη ανε­μί­ζο­ντας σημαί­ες της Παλαι­στί­νης, της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

«Αισθά­νο­μαι χαρού­με­νος και ταυ­τό­χρο­να θλιμ­μέ­νος για το αίμα των μαρ­τύ­ρων μας. Θλί­βο­μαι για τους μάρ­τυ­ρές μας αλλά χαί­ρο­μαι για τη νίκη της αντί­στα­σής μας», είπε στην Μπεϊ­τού­νια ο Γιά­ζαν Σαμπά, νεα­ρός κρα­τού­με­νος που αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος στο πλαί­σιο της ανακωχής.

«200 φορτηγά την ημέρα για δυο μήνες»

Μολο­νό­τι η ανα­κω­χή προ­σέ­φε­ρε μια ανά­παυ­λα στους Γαζαί­ους, η ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση παρα­μέ­νει «επι­κίν­δυ­νη» και οι ανά­γκες «χωρίς προη­γού­με­νο», σύμ­φω­να με το Γρα­φείο Αρω­γής και Έργων των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες στην Εγγύς Ανα­το­λή (UNRWA).

Από την Παρα­σκευή, 248 οχή­μα­τα φορ­τω­μέ­να με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια μπό­ρε­σαν να εισέλ­θουν στη Λωρί­δα της Γάζας, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ.

«Θα έπρε­πε να στέλ­νου­με 200 φορ­τη­γά την ημέ­ρα για του­λά­χι­στον δύο μήνες προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν οι ανά­γκες», τόνι­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο εκπρό­σω­πος του UNRWA, ο Αντ­νάν Αμπού Χάσ­να, εξη­γώ­ντας πως ακό­μα δεν έχουν φθά­σει «ούτε πόσι­μο νερό, ούτε τρό­φι­μα» σε ορι­σμέ­νους τομείς.

«Μιλά­νε για παρα­δό­σεις βοή­θειας και καυ­σί­μων, αλλά είμαι στο πρα­τή­ριο καυ­σί­μων εννιά ώρες κι είναι ακό­μα κλει­στό», δια­μαρ­τυ­ρό­ταν χθες στη Χαν Γιού­νις ο Μπι­λάλ Ντιάμπ, κάτοι­κος της πόλης.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός, που χαρα­κτη­ρί­ζει το βόρειο τρί­το του θυλά­κου εμπό­λε­μη ζώνη, είχε ήδη δια­τά­ξει επα­νει­λημ­μέ­να τον άμα­χο πλη­θυ­σμό να φύγει και απα­γό­ρευ­σε σε οποιον­δή­πο­τε να επι­στρέ­ψει κατά τη διάρ­κεια της παύ­σης των επιχειρήσεων.

Παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις του, χιλιά­δες εκτο­πι­σμέ­νοι κάτοι­κοι της Λωρί­δας της Γάζας προ­σπά­θη­σαν να γυρί­σουν στα σπί­τια τους στον βορ­ρά κατά τη διάρ­κεια της ανακωχής.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετα­τρα­πεί κατά το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της σε συντρίμ­μια, κάτοι­κοι κινού­νταν χθες μέσα σε σύν­νε­φα σκό­νης, ανά­με­σα σε σωρούς υπο­λειμ­μά­των σπι­τιών και άλλων κτι­ρί­ων, κατέ­γρα­ψαν κάμε­ρες του AFP.

Οι μισές και πλέ­ον κατοι­κί­ες στη Λωρί­δα της Γάζας έχουν υπο­στεί ζημιές ή κατα­στρα­φεί εντε­λώς, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ· η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υπο­στεί εξα­να­γκα­στι­κό εκτοπισμό.

Στα νοσο­κο­μεία στο νότιο τμή­μα του θυλά­κου συνε­χί­ζουν να εισά­γο­νται πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες που δια­κο­μί­ζο­νται σ’ αυτά από το βόρειο, όπου σχε­δόν όλες οι δομές υγεί­ας έχουν πλέ­ον πάψει να λειτουργούν.

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο