Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΕ Μαγνησίας ΚΚΕ: Επιλεκτικά ανίκανο κράτος να προστατέψει τη ζωή του λαού

Σε ανα­κοί­νω­σή της η ΤΕ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ για τις μεγά­λες κατα­στρο­φές από την κακο­και­ρία σημειώνει:

«Χωρίς ρεύ­μα παρα­μέ­νουν πολ­λές περιο­χές του Βόλου και η δια­κο­πή του νερού από χθες το από­γευ­μα έχει προ­κα­λέ­σει ανυ­πέρ­βλη­τες δυσκο­λί­ες σε όλα τα νοι­κο­κυ­ριά, ιδιαί­τε­ρα σ’ αυτούς που έχουν μικρά παι­διά και ηλι­κιω­μέ­νους. Ακό­μη δεν γνω­ρί­ζου­με πότε θα απο­κα­τα­στα­θεί η υδρο­δό­τη­ση της πόλης. Σε όλες τις περιο­χές του Βόλου, στη Ζαγο­ρά, στο Ν. Πήλιο, στη Σκιά­θο, κ.ά. οι κατα­στρο­φές είναι τερά­στιες, υπάρ­χουν δρό­μοι κλει­στοί, κάτοι­κοι σε χωριά απο­κλει­σμέ­νοι χωρίς ρεύ­μα, νερό και με έλλει­ψη ειδών πρώ­της ανά­γκης. Επί­σης υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα στην πρό­σβα­ση σε μονά­δες υγείας.

Τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να που χτύ­πη­σαν την περιο­χή του Βόλου και της Μαγνη­σί­ας, για ακό­μη μια φορά, αφή­νο­ντας πίσω και δυο νεκρούς, ανα­δει­κνύ­ουν τις ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων και των τοπι­κών αρχών για τις τερά­στιες ελλεί­ψεις στην πολι­τι­κή προ­στα­σία, την εγκλη­μα­τι­κή ανι­κα­νό­τη­τα του αστι­κού κρά­τους να προ­στα­τέ­ψει τη ζωή του λαού με τα ανα­γκαία έργα και υπο­δο­μές από τις φυσι­κές καταστροφές.

Στη Μαγνη­σία, παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες επι­ση­μάν­σεις και διεκ­δι­κή­σεις των κατοί­κων, παρά το γεγο­νός ότι τα προη­γού­με­να χρό­νια η περιο­χή είχε αντι­με­τω­πί­σει παρό­μοια και­ρι­κά φαι­νό­με­να, κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας και δημο­τι­κή αρχή Βόλου δεν προ­χώ­ρη­σαν στα ανα­γκαία μέτρα πρό­λη­ψης για την προ­στα­σία της ζωής και της λαϊ­κής περιου­σία των κατοίκων.

Οι κατα­στρο­φι­κές και θανα­τη­φό­ρες πλημ­μύ­ρες τον Οκτώ­βριο του 2006 και τον Δεκέμ­βρη του 2009, είχαν προει­δο­ποι­ή­σει! Έδει­ξαν, από τότε, ότι ο Βόλος είναι ανο­χύ­ρω­τη πόλη απέ­να­ντι στη πλημ­μύ­ρες. Όπως ανο­χύ­ρω­τες απο­δει­κνύ­ο­νται και οι άλλες περιο­χές της Μαγνη­σί­ας, η Ζαγο­ρά, το Νότιο Πήλιο η Αγχί­α­λος, ο Αλμυ­ρός, κ.ά.

Η έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νων μελε­τών, για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και για αντι­δια­βρω­τι­κά έργα, εδώ και χρό­νια, δεν ολο­κλη­ρώ­νο­νται! Όπως στο “Βαθύ­ρε­μα”, στον Περι­φε­ρεια­κό, όπως αυτά στην Αγριά και στην Παι­δό­πο­λη, στη γέφυ­ρα του ΟΣΕ στον Κραυ­σί­δο­να. Η έλλει­ψη ελέγ­χου της στα­τι­κό­τη­τας γεφυ­ρών και άλλων υπο­δο­μών, που έχουν κατα­σκευα­στεί πριν από δεκα­ε­τί­ες. Οι κακο­τε­χνί­ες και τα διαρ­κή μπα­λώ­μα­τα στις απο­κα­τα­στά­σεις ζημιών (βλ. Ζαγο­ρά). Ο ελλι­πής καθα­ρι­σμός των ρεμά­των. Το ανε­παρ­κές δίκτυο όμβριων υδά­των που είναι πεπα­λαιω­μέ­νο με βου­λω­μέ­να φρε­ά­τια. Η απο­γύ­μνω­ση σε προ­σω­πι­κό στις υπη­ρε­σί­ες του δήμου. Όλα τα παρα­πά­νω απο­τε­λούν ένα επι­κίν­δυ­νο μείγ­μα, μια διαρ­κή απει­λή! Έχουν κοι­νό παρο­νο­μα­στή την πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων, που στα πλαί­σια της αυστη­ρής “δημο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χί­ας” και των “ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των” για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των επεν­δύ­σε­ων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, παράλ­λη­λα με το χτύ­πη­μα των λαϊ­κών δικαιω­μά­των, έχουν μετα­τρέ­ψει σε “Τέμπη” τη ζωή του λαού.

Μπο­ρεί να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι “θεο­μη­νί­ες”, όμως, κυβέρ­νη­ση και τοπι­κή διοί­κη­ση, αντί να έχουν σχε­δια­σμό για έργα πρό­λη­ψης και προ­ε­τοι­μα­σί­ας, ώστε να μειώ­νο­νται οι επι­πτώ­σεις, να προ­στα­τεύ­ε­ται η ζωή του λαού, μιλούν για “ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να” προ­κει­μέ­νου να δικαιο­λο­γή­σουν τα αδι­καιο­λό­γη­τα. Το γεγο­νός όμως είναι ότι έχου­με να κάνου­με με ένα αστι­κό κρά­τος που απο­δει­κνύ­ε­ται ικα­νό μόνο για τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων. Και στη Μαγνη­σία απο­δεί­χτη­κε ότι «ακραίο φαι­νό­με­νο» είναι ακρι­βώς αυτή η πολι­τι­κή υπέρ του κεφα­λαί­ου που αφή­νει απρο­στά­τευ­το τον λαό.

Η ΤΕ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει στην οργά­νω­ση του αγώ­να για:

  • Να γίνει πλή­ρη κατα­γρα­φή όλων των ζημιών και να δοθούν άμε­σα απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Να ανα­στα­λούν όλα τα χρέη των πλη­γέ­ντων αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων και των λαϊ­κών οικογενειών.
  • Με ευθύ­νη των κρα­τι­κών και δημο­τι­κών υπη­ρε­σιών να εξα­σφα­λι­στεί ο απε­γκλω­βι­σμός των ανθρώ­πων απ’ τις απο­κλει­σμέ­νες περιο­χές καθώς και η πρό­σβα­ση σε δομές υγείας.
  • Να υλο­ποι­η­θούν άμε­σα όλα τα απα­ραί­τη­τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και αντι­δια­βρω­τι­κά έργα για να προ­στα­τευ­τούν η ζωή και η περιου­σία των κατοί­κων της περιο­χής. Να υλο­ποι­η­θεί άμε­σα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας που θα εκπο­νη­θεί με ευθύ­νη του κρά­τους με γεν­ναία κρα­τι­κή χρηματοδότηση.
  • Έλεγ­χος, συντή­ρη­ση και επέ­κτα­ση των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και σύν­δε­σή τους με άλλα έργα της περιοχής.
  • Αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση των ρεμά­των που διέρ­χο­νται κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.
  • Έλεγ­χος της στα­τι­κό­τη­τας όλων των γεφυρών.
  • Απο­κα­τά­στα­ση των φθο­ρών που υπέ­στη από την πλημ­μύ­ρα (π.χ. παρά­συρ­ση των επι­χω­μά­των των πρα­νών, κ.ά.)
  • Απο­κα­τά­στα­ση των φθο­ρών στο οδι­κό δίκτυο όλης της Μαγνη­σί­ας. Να απο­κα­τα­στα­θεί άμε­σα η οδι­κή σύν­δε­ση των περιο­χών στη Ζαγο­ρά και στο Ν. Πήλιο».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο