Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπάσκετ: «Τζάμπολ» για την Εθνική στο Παγκόσμιο

Η «κλε­ψύ­δρα» για την πρε­μιέ­ρα της Εθνι­κής Ανδρών στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο του 2023 αδειά­ζει… Στον από­η­χο του τραυ­μα­τι­σμού του Ντί­νου Μήτο­γλου (ρωγ­μώ­δες κάταγ­μα στο μικρό δάχτυ­λο του αρι­στε­ρού χεριού), που τον έθε­σε εκτός διορ­γά­νω­σης, η «γαλα­νό­λευ­κη» ρίχνε­ται σήμε­ρα (26/8, 11:45) στη μάχη, απέ­να­ντι στην Ιορ­δα­νία, στο­χεύ­ο­ντας να μπει «με το δεξί» στον Γ’ όμι­λο και να αρχί­σει νικη­φό­ρα τις υπο­χρε­ώ­σεις της στη Μανί­λα και τη «Mall of Asia Arena».

Το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα καλεί­ται να επι­δεί­ξει συσπεί­ρω­ση, σοβα­ρό­τη­τα και διάρ­κεια, απέ­να­ντι σε μία ομά­δα που δεν φοβί­ζει, αλλά θα ψάξει την έκπλη­ξη στην πρε­μιέ­ρα, η οποία σε κάθε διορ­γά­νω­ση κρύ­βει ιδιαιτερότητες.

Σε επί­πε­δο Ανδρών, η Εθνι­κή έχει τεθεί αντι­μέ­τω­πη σε επί­ση­μο αγώ­να με την Ιορ­δα­νία μόλις μία φορά και αυτή ήταν στις 2/7 του 2012 στο… πικρό, όπως εξε­λί­χθη­κε (απο­κλεί­στη­κε από την Νιγη­ρία), για το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα Προ­ο­λυ­μπια­κό τουρ­νουά του Καρά­κας. Τότε η «γαλα­νό­λευ­κη» είχε επι­κρα­τή­σει άνε­τα με 107–63, έχο­ντας πρώ­το σκό­ρερ τον Κώστα Παπα­νι­κο­λά­ου, ο οποί­ος με τους 19 πόντους είχε κατα­γρά­ψει ρεκόρ πόντων με την Εθνι­κή. Σήμε­ρα πάντως ο φόρ­γουορντ του Ολυ­μπια­κού βρί­σκε­ται ενώ­πιον ενός ακό­μη ρεκόρ, καθώς με το που πατή­σει παρ­κέ απέ­να­ντι στην Ιορ­δα­νία θα γίνει ο πρώ­τος εν ενερ­γεία παί­κτης σε συμ­με­το­χές με την Εθνι­κή Ανδρών (θα συμπλη­ρώ­σει τις 139).

Στο αγω­νι­στι­κό κομ­μά­τι, ο ομο­σπον­δια­κός τεχνι­κός, Δημή­τρης Ιτού­δης, έχο­ντας χάσει πλέ­ον ένα από ψηλά κορ­μιά της ομά­δας (τον Μήτο­γλου), θα πρέ­πει να εστιά­σει στο αμυ­ντι­κό κομ­μά­τι, προ­κει­μέ­νου να «χτυ­πή­σει» τους ψηλούς της Ιορ­δα­νί­ας, από τους οποί­ους ξεχω­ρί­ζουν ο γνώ­ρι­μος μας σέντερ από τα παρ­κέ της Eurolegue με τη φανέ­λα της Φενερ­μπα­χτσέ, Αχμέτ Ντου­βε­ριό­γλου, και ο νατου­ρα­λι­ζέ φόρ­γουορντ με θητεία στο ΝΒΑ, Ρόντα Χόλις-Τζέ­φερ­σον. Αυτό άλλω­στε επι­σή­μα­νε στις δηλώ­σεις του ο Ιτού­δης… «ο Ντου­βε­ρί­ο­γλου και ο Χόλις-Τζέ­φερ­σον είναι τα σημεία ανα­φο­ράς, σε δημιουρ­γία και εκτέλεση».

Παράλ­λη­λα, η Εθνι­κή θα πρέ­πει να βγά­λει πίε­ση στα γκαρντ της Ιορ­δα­νί­ας και να τα απο­διορ­γα­νώ­σει οδη­γώ­ντας τα σε λάθη, ενώ για να αντα­πο­κρι­θεί στην άμυ­να ζώνης που αρέ­σκε­ται να εφαρ­μό­ζει η αντί­πα­λος μας, πρέ­πει να βρει και τα ελεύ­θε­ρα περι­φε­ρεια­κά σουτ.

To σημερινό πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023:

Σάβ­βα­το 26 Αυγούστου

11.00: Νότιο Σου­δάν — Που­έρ­το Ρίκο (2ος (B) Όμι­λος, Φιλιπ­πί­νες, NovaSports)
11.00: Πρά­σι­νο Ακρω­τή­ρι — Γεωρ­γία (6ος (F) Όμι­λος, Ιαπω­νία, NovaSports
11.45: Ιορ­δα­νία — Ελλά­δα (3ος © Όμι­λος, Φιλιπ­πί­νες, ΕΡΤ 1 & NovaSports)
12.15: Ιράν — Βρα­ζι­λία (7ος (G) Όμι­λος, Ινδο­νη­σία, NovaSports)
14.30: Σλο­βε­νία — Βενε­ζου­έ­λα (6ος (F) Όμι­λος, Ιαπω­νία, NovaSports)
15.00: Σερ­βία — Κίνα (2ος (B) Όμι­λος, Φιλιπ­πί­νες, ΕΡΤ 1 & NovaSports)
15.40: HΠΑ — Νέα Ζηλαν­δία (3ος © Όμι­λος, Φιλιπ­πί­νες, NovaSports)
16.30: Ισπα­νία — Ακτή Ελε­φα­ντο­στού (7ος (G) Όμι­λος, Ινδο­νη­σία, NovaSports)

Πηγή: ΑΠΕ

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο