Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης — Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Μάχη με τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δίνουν οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης ενώ η πολι­τι­κή προ­στα­σία είναι σε αυξη­μέ­νη ετοι­μό­τη­τα και σήμε­ρα Σάβ­βα­το 26/8 λόγω του πολύ υψη­λού κιν­δύ­νου για πυρ­κα­γιές που προ­βλέ­πε­ται για τέσ­σε­ρις περιοχές.

Η κατά­στα­ση στα πύρι­να μέτω­πα έχει ως εξής:

Φωτιά προ­κλή­θη­κε σε Κορω­πί και Βάρη – Βου­λιαγ­μέ­νη από κεραυ­νό. Φωτιά ξέσπα­σε περί­που στις 7 το πρωί του Σαβ­βά­του στη Βάρη. Γρή­γο­ρα οι εστί­ες τέθη­καν υπό έλεγχο.

Σύμ­φω­να με την ΕΡΤ, η φωτιά ξεκί­νη­σε από κεραυ­νό, καθώς η ημέ­ρα στην Αττι­κή ξημέ­ρω­σε με πολ­λή συν­νε­φιά και ‑κατά τόπους- ασθε­νή βροχόπτωση.

Να σημειω­θεί ότι από τα ξημε­ρώ­μα­τα στην περιο­χή υπήρ­ξε έντο­νη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Ήταν δηλα­δή σε εξέ­λι­ξη ηλε­κτρο­κα­ται­γί­δα χωρίς νερό με συνέ­πεια να ξεσπά­σει φωτιά σε έξι σημεία σε Βού­λα και Βάρη.

Στη Δρά­μα, σε εξέ­λι­ξη φωτιά σε δύσβα­τη δασι­κή έκτα­ση έξω από το Πανόραμα.

Υπό μερι­κό έλεγ­χο η πυρ­κα­γιά στον Άγιο Μεσ­σα­πί­ων Ευβοίας.

Στην Πάρ­νη­θα η πυρο­σβε­στι­κή συνε­χί­ζει η κατά­σβε­ση στα Βορειο­δυ­τι­κά, στο ύψος του Φρου­ρί­ου της Φυλής. Στα ανα­το­λι­κά αντι­με­τω­πί­ζο­νται ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις μικρό­τε­ρης έντασης.

Απο­καρ­διω­τι­κή είναι η εικό­να στον Έβρο, όπου χθες εντο­πί­στη­κε νεκρός, ακό­μη ένας μετα­νά­στης. Στο μετα­ξύ, στα μέτω­πα της πυρ­κα­γιάς, οι περισ­σό­τε­ρες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις έχουν εκδη­λω­θεί σε Δαδιά, Αισύ­μη και Σουφλί.

Στη Ροδό­πη, οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δημιούρ­γη­σαν μέτω­πο στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Λεπτο­κα­ρυάς, η οποία εκκενώθηκε.

Οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις συνε­χί­ζο­νται σε Ζάλ­τσα, Στεί­ρι και Κυριά­κι Βοιω­τί­ας, Πύλη Τρι­κά­λων και Βίτω­λη Μακρα­κώ­μης Φθιώτιδας.

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα σε 4 περι­φέ­ρειες της χώρας, σύμ­φω­να με τον Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (civilprotection.gov.gr).

Συγκε­κρι­μέ­να, πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα για τις εξής περιοχές:

* Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Εύβοιας συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Σκύρου)

* Περι­φέ­ρεια Αττικής

* Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου (ΠΕ Κορινθίας)

* Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης (ΠΕ Ροδό­πης, ΠΕ Έβρου συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Σαμοθράκης)

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο