Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την ώρα που ο κόσμος υποδεχόταν φαντασμαγορικά το νέο χρόνο, οι Παλαιστίνιοι έτρεχαν να σωθούν από τις ισραηλινές βόμβες

Την ώρα που ο κόσμος γιόρ­τα­ζε το νέο έτος με πυρο­τε­χνή­μα­τα και πανη­γυ­ρι­σμούς, οι Παλαι­στί­νιοι στη Γάζα έτρε­χαν να σώσουν τη ζωή τους και ανα­ζη­τού­σαν μέρη για κατα­φύ­γιο από τις ισχυ­ρές εκρή­ξεις που φώτι­ζαν τον νυχτε­ρι­νό ουρανό.

Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, η κεντρι­κή περιο­χή της Λωρί­δας της Γάζας σφυ­ρο­κο­πή­θη­κε επα­νει­λημ­μέ­να, σύμ­φω­να με το Al Jazeera, ενώ αρκε­τοί άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι τραυ­μα­τί­στη­καν όταν ισραη­λι­νά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη στό­χευ­σαν ομά­δα αμά­χων στην περιο­χή Ζεϊ­τούν στην ανα­το­λι­κή Γάζα, μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Wafa, επι­κα­λού­με­νο ιατρι­κές πηγές. Η Wafa ανα­φέ­ρει επί­σης ότι ένα ισραη­λι­νό drone βομ­βάρ­δι­σε ένα σπί­τι στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό αλ Μαγκά­ζι στην κεντρι­κή Γάζα, τραυ­μα­τί­ζο­ντας πολί­τες, κυρί­ως παιδιά.

Άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν επί­σης σε μια ισραη­λι­νή επί­θε­ση σε ένα σπί­τι στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό Νου­σεϊ­ράτ, ενώ βομ­βαρ­δι­σμοί ανα­φέρ­θη­καν και στην Χαν Γιουνίς.

Στο μετα­ξύ, τρα­γι­κή παρα­μέ­νει η ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση στη Γάζα, με περισ­σό­τε­ρο από το 85% του πλη­θυ­σμού να έχει εκτο­πι­στεί. Οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς ζουν σε σκη­νές και στέ­κο­νται για πολ­λές ώρες στην ουρά για τρό­φι­μα και είδη πρώ­της ανά­γκης. Η ποσό­τη­τα του φαγη­τού είναι μια ελά­χι­στη, μια μικρή ποσό­τη­τα ρυζιού και ψωμιού.

Υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για ανθρώ­πους εδώ που τρώ­νε μόνο ένα γεύ­μα την ημέ­ρα και μερι­κές φορές μένουν για μία ή δύο μέρες χωρίς φαγητό.

Την ίδια ώρα, στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, οι Παλαι­στί­νιοι υπο­δέ­χτη­καν τον νέο χρό­νο με νέες ισραη­λι­νές επι­δρο­μές αλλά και με μία μεγά­λη δια­δή­λω­ση την παρα­μο­νή της Πρω­το­χρο­νιάς στη Ραμάλα.

Κρα­τώ­ντας ένα μακρύ πανό γεμά­το με τα ονό­μα­τα χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων που σκο­τώ­θη­καν στη Γάζα, τίμη­σαν τη μνή­μη τους και εξέ­φρα­σαν τη δια­μαρ­τυ­ρία τους για το συνε­χι­ζό­με­νο έγκλη­μα του κρά­τους δολο­φό­νου του Ισραήλ.

Πηγή: 902.gr

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο