Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τιμωρούν την Πάτρα και τους πολίτες της γιατί εξέλεξαν τον Πελετίδη: Θέλουν να αποκλείσουν την πόλη από την Λαμπαδηδρομία και άλλα περίεργα

Με την εκλο­γή Κώστα Πελε­τί­δη (Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση) στην Πάτρα — καρ­φί στο μάτι του συστή­μα­τος — διά­φο­ρα περί­ερ­γα και ύπο­πτα άρχι­σαν να συμ­βαί­νουν με μια εκδι­κη­τι­κή διά­θε­ση απέ­να­ντι στη βού­λη­ση των πατρι­νών που επέ­λε­ξαν κομ­μου­νι­στή δήμαρχο.

Ζητή­μα­τα που είχαν επι­λυ­θεί ή είχαν δρο­μο­λο­γη­θεί λύσεις, επα­νέρ­χο­νται στο προ­σκή­νιο καθώς ανα­κα­λύ­πτουν ασύμ­φο­ρες (για ποιους άρα­γε;)  συμ­φω­νί­ες! Δεν πρό­λα­βε να ανα­δει­χτεί εκ νέου νικη­τής ο Πελε­τί­δης κι αμέ­σως επα­νέ­φε­ραν το θέμα της υπο­γειο­ποί­η­σης του τρέ­νου, στα­μά­τη­σε η ολο­κλή­ρω­ση του έργου στο φράγ­μα Πεί­ρου Παρα­πεί­ρου, καθυ­στε­ρεί αδι­καιο­λό­γη­τα η έγκρι­ση της μεγα­λύ­τε­ρης ανά­πλα­σης που έγι­νε ποτέ στην Πάτρα και αφο­ρά Άνω – Κάτω Πόλη κλπ.

Τελευ­ταία, ήρθε και η δυσά­ρε­στη πλη­ρο­φο­ρία πως σκέ­φτο­νται να απο­κλεί­σουν την Πάτρα από τη διέ­λευ­ση της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας καθώς οι ιθύ­νο­ντες σχε­διά­ζουν άλλη δια­δρο­μή (Ολυ­μπία, Καλα­μά­τα, Σπάρ­τη κλπ).  Παρα­σκη­νια­κά διέρ­ρευ­σαν στον τοπι­κό Τύπο να ευφά­ντα­στο σενά­ριο ότι ο απο­κλει­σμός της Πάτρας οφεί­λε­ται στην ομι­λία Πελε­τί­δη το 2016, στην υπο­δο­χή της Φλό­γας στην Πάτρα, όπου ο δήμαρ­χος ανα­φέρ­θη­κε στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων και εξέ­φρα­σε εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του καθώς τότε οι ΗΠΑ απει­λού­σαν με πόλε­μο τη Βόρ.Κορέα.

Επι­σή­μως, οι αρμό­διοι της Ολυ­μπια­κής Λαμπα­δη­δρο­μί­ας δια­ψεύ­δουν ότι είναι αυτή η αιτία που τους υπο­χρε­ώ­νει να αλλά­ξουν δια­δρο­μή, αλλά δεν προ­τάσ­σουν και κάποια άλλη δικαιο­λο­γία ώστε να απο­κλει­στεί το σενά­ριο που θέλει να επι­βάλ­λε­ται «τιμω­ρία» στην πόλη επει­δή ο δήμαρ­χός της υπε­ρα­σπί­στη­κε την ειρή­νη μπρο­στά στο σύμ­βο­λο του ολυμπισμού.

Σήμε­ρα, πάντως, ο Πελε­τί­δης, με αφορ­μή δημο­σιεύ­μα­τα απέ­στει­λε επι­στο­λή στον πρό­ε­δρο της ΕΟΕ κ.Καπράλο,στην οποία σημειώ­νει τα εξής:

Κύριε Πρό­ε­δρε,

Πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με από τον τοπι­κό Τύπο ότι υπάρ­χει σκέ­ψη κατά την επό­με­νη Ολυ­μπια­κή Λαμπα­δη­δρο­μία να μην διέλ­θει η Ολυ­μπια­κή Φλό­γα από την Πάτρα, ακο­λου­θώ­ντας για πρώ­τη φορά νοτιό­τε­ρη δια­δρο­μή από Καλα­μά­τα και Σπάρτη. 

Την πλη­ρο­φο­ρία αυτή επι­βε­βαί­ω­σε ο κ. Αθα­νά­σιος Βασι­λειά­δης Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Γυμνα­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας και της Επι­τρο­πής Λαμπα­δη­δρο­μί­ας της ΕΟΕ, ο οποί­ος μάλι­στα επι­σή­μα­νε ότι υπάρ­χει σχε­τι­κή εισή­γη­ση, που θα συζη­τη­θεί την Τρί­τη 16 Ιου­λί­ου στην Ολο­μέ­λεια της Ελλη­νι­κής Ολυ­μπια­κής Επιτροπής.

Σας ενη­με­ρώ­νου­με ότι η σκέ­ψη και μόνο να μην διέλ­θει η Ολυ­μπια­κή Φλό­γα από την τρί­τη πόλη της χώρας, γενέ­τει­ρα του εμπνευ­στή του Ολυ­μπια­κού Ύμνου Κωστή Παλα­μά, είναι ακατανόητη.
Η εισή­γη­ση περί μη διέ­λευ­σης της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας από την πόλη μας βρί­σκε­ται σε πλή­ρη ανα­ντι­στοι­χία με την μέχρι τώρα παν­θο­μο­λο­γού­με­νη άψο­γη συνερ­γα­σία μας και τις προ­σπά­θειες μας σαν Δημο­τι­κή Αρχή και σαν πόλη συνο­λι­κά να συμ­βάλ­λου­με στην ενί­σχυ­ση του θεσμού. Επί­σης είναι γνω­στό ότι έχει ολο­κλη­ρω­θεί η ανα­καί­νι­ση της πατρι­κής οικί­ας του Κωστή Παλα­μά και η λει­τουρ­γία του ως Μου­σεί­ου, που εμπλου­τί­ζει τις εκδη­λώ­σεις για την υπο­δο­χή της ολυ­μπια­κής φλό­γας. Ιδιαί­τε­ρα για φέτος με από­φα­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, έχει ανα­κη­ρυ­χτεί ως έτος Κωστή Παλα­μά και με τη διορ­γά­νω­ση μεγά­λων και πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων (θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, συναυ­λί­ες, ποι­η­τι­κές ημε­ρί­δες κ.ο.κ.) στο πλαί­σιο του Διε­θνούς Φεστι­βάλ Πάτρας και με μια σει­ρά άλλες πρω­το­βου­λί­ες μας. Επί­σης σας είναι γνω­στό ότι τον Αύγου­στο η πόλη διορ­γα­νώ­νει τους Παρά­κτιους Μεσο­γεια­κούς Αγώ­νες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η διέ­λευ­ση της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας από άλλες πόλεις της Νότιας Πελο­πον­νή­σου δεν απο­κλεί­ει από μόνη της τη διέ­λευ­ση και παρα­μο­νή της στην πόλη μας ως είθι­σται και όπως επι­βάλ­λε­ται να γίνε­ται για τους ιστο­ρι­κούς και άλλους λόγους που εξη­γού­με παραπάνω.

Μετά από όλα αυτά παρα­κα­λού­με, να μας ενη­με­ρώ­σε­τε κατά πόσο ισχύ­ει η πλη­ρο­φο­ρία ότι υπάρ­χει εισή­γη­ση απο­κλει­σμού της πόλης μας από τη δια­δρο­μή της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας και αν ισχύ­ει, να προη­γη­θεί της συζή­τη­σης και από­φα­σης της Ολο­μέ­λειας της Ελλη­νι­κής Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής, συνά­ντη­ση μας προ­κει­μέ­νου να σας εκθέ­σου­με ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα τις από­ψεις μας και τη σημα­σία μιας τέτοιας από­φα­σης για την πόλη μας.

Με τιμή
Ο Δήμαρ­χος Πατρέων
Κώστας Πελε­τί­δης

(Η φωτο­γρα­φία είναι από την υπο­δο­χή και διέ­λευ­ση της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας στην Πάτρα, από τον Δήμαρ­χο, Κώστα Πελε­τί­δη, τον Απρί­λιο του 2016)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο