Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι προβλέπει η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Η Ουκρα­νία και η Ρωσία ετοι­μά­ζο­νται να υπο­γρά­ψουν σήμε­ρα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη συμ­φω­νία που θα επι­τρέ­ψει την εξα­γω­γή των ουκρα­νι­κών σιτη­ρών που είναι μπλο­κα­ρι­σμέ­να στα λιμά­νια της Μαύ­ρης Θάλασσας.

Η συμ­φω­νία, η οποία απο­τέ­λε­σε αντι­κεί­με­νο δίμη­νης δια­πραγ­μά­τευ­σης και θα υπο­γρα­φεί σε λίγες ώρες στο Παλά­τι του Ντολ­μά­μπα­χτσέ παρου­σία του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, προβλέπει:

-Την σύστα­ση κέντρου συντο­νι­σμού και ελέγ­χου με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στο κέντρο θα συμ­με­τέ­χουν εκπρό­σω­ποι των τριών πλευ­ρών, ένας Ουκρα­νός, ένας Ρώσος, ένας Τούρ­κος, καθώς και ένας εκπρό­σω­πος των Ηνω­μέ­νων Εθνών και οι ομά­δες τους.

Θα είναι επι­φορ­τι­σμέ­νο με την κατάρ­τι­ση του χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος εναλ­λα­γής των πλοί­ων στην Μαύ­ρη Θάλασσα.

Σύμ­φω­να με ειδι­κούς που συμ­με­τεί­χαν στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, θα χρεια­σθούν ακό­μη τρεις έως τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες για να ολο­κλη­ρω­θούν οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες και να ξεκι­νή­σει η λει­τουρ­γία του.

-Την πραγ­μα­το­ποί­η­ση επι­θε­ω­ρή­σε­ων των πλοί­ων κατά την ανα­χώ­ρη­σή τους από τα ουκρα­νι­κά λιμά­νια και κατά την άφι­ξή τους στην Τουρκία.

Η επι­θε­ώ­ρη­ση των πλοί­ων που θα μετα­φέ­ρουν τα φορ­τία των σιτη­ρών απο­τε­λού­σε απαί­τη­ση της Μόσχας που ήθε­λε να απο­κλεί­σει την παράλ­λη­λη μετα­φο­ρά όπλων στην Ουκρανία.

Για πρα­κτι­κούς λόγους, οι επι­θε­ω­ρή­σεις δεν θα γίνο­νται εν πλω, ενδε­χό­με­νο που είχε εξε­τα­σθεί, αλλά στην Τουρ­κία, πιθα­νό­τα­τα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, η οποία δια­θέ­τει δύο σημα­ντι­κά εμπο­ρι­κά λιμά­νια, το Χαϊ­ντάρ­πα­σά, στην είσο­δο του Βοσπό­ρου και το Αμπαρ­λι, στην Θάλασ­σα του Μαρμαρά.

Οι επι­θε­ω­ρή­σεις θα γίνο­νται από εκπρο­σώ­πους των τεσ­σά­ρων πλευ­ρών κατά τον από­πλου και τον κατάπλου.

-Ασφα­λείς διά­δρο­μοι ναυσιπλοΐας

Ρώσοι και Ουκρα­νοί δεσμεύ­ο­νται να σεβα­σθούν του δια­δρό­μους ναυ­σι­πλο­ΐ­ας που θα δια­σχί­ζουν την Μαύ­ρη Θάλασ­σα και θα εξαι­ρού­νται από κάθε στρα­τιω­τι­κή δραστηριότητα.

Βάσει της συμ­φω­νί­ας, εάν χρεια­σθεί απο­ναρ­κο­θέ­τη­ση, θα πρέ­πει να γίνει από «τρί­τη χώρα» — άλλη από τις τρεις εμπλε­κό­με­νες — η οποία δεν έχει ορισθεί.

Κατά την ανα­χώ­ρη­ση από την Ουκρα­νία, τα πλοία θα συνο­δεύ­ο­νται από ουκρα­νι­κά (μάλ­λον πολε­μι­κά) πλοία, ανοί­γο­ντας τον δρό­μο μέχρι την έξο­δο από τα ουκρα­νι­κά χωρι­κά ύδατα.

-Τετρά­μη­νη ανα­νε­ώ­σι­μη ισχύς

Η συμ­φω­νία θα έχει ισχύ τεσ­σά­ρων μηνών που θα ανα­νε­ώ­νε­ται αυτό­μα­τα. Αν 20 έως 25 τόνοι σιτη­ρών βρί­σκο­νται σήμε­ρα απο­κλει­σμέ­νοι στα σιλό των ουκρα­νι­κών λιμα­νιών, με έναν ρυθ­μό μετα­φο­ράς 8 τόνων τον μήνα, οι τέσ­σε­ρις μήνες θα αρκέ­σουν για την μετα­φο­ρά του συνό­λου των απο­θε­μά­των και την εκκέ­νω­ση των σιλό.

-Μνη­μό­νιο για τα ρωσι­κά σιτη­ρά και λιπάσματα

Μνη­μό­νιο που θα συνο­δεύ­ει την συμ­φω­νία και θα υπο­γρά­φε­ται από τον ΟΗΕ και την Ρωσία θα εγγυά­ται ότι οι δυτι­κές κυρώ­σεις κατά της Μόσχας δεν θα αφο­ρούν τα σιτη­ρά και τα λιπά­σμα­τα κατά άμε­σο ή έμμε­σο τρόπο.

Η πρό­βλε­ψη αυτή απο­τε­λεί όρο sine qua non για την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νία από την Μόσχα.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο