Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία / Κυπριακό: Νέα αξίωση του Τ. Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Στις προ­κλη­τι­κές αξιώ­σεις για ανα­γνώ­ρι­ση του ψευ­δο­κρά­τους, που ξεδί­πλω­σε και στην ομι­λία του στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, επα­νήλ­θε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντο­γάν, την ώρα που η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να καλ­λιερ­γή­σει εφη­συ­χα­σμό για τη διπλω­μα­τία των «ήρε­μων νερών».

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση δημο­σιο­γρά­φου για το «αν θα γίνουν νέα βήμα­τα για την περαι­τέ­ρω ενσω­μά­τω­ση» του ψευ­δο­κρά­τους με τα υπό­λοι­πα «τουρ­κι­κά κρά­τη», ο Ερντο­γάν δήλω­σε ότι θα υπάρ­ξει συνά­ντη­ση του Οργα­νι­σμού Τουρ­κι­κών Κρα­τών το επό­με­νο διά­στη­μα και τόσο η Τουρ­κία, όσο και το Αζερ­μπαϊ­τζάν, θα ήθε­λαν ο πρό­ε­δρος της «Τουρ­κι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βόρειας Κύπρου» (όπως ονο­μά­ζει το ψευ­δο­κρά­τος η Άγκυ­ρα) Ερσίν Τατάρ «να προ­σκλη­θεί στη συνάντηση».

«Θα γίνει μια συνά­ντη­ση στο Καζακ­στάν και ελπί­ζου­με ότι θα δού­με την ΤΔΒΚ ως μέλος-παρα­τη­ρη­τή σε αυτή τη συνά­ντη­ση» είπε ο Ερντο­γάν και υπο­στή­ρι­ξε ότι «η ανα­γνώ­ρι­ση της ΤΔΒΚ είναι η καλύ­τε­ρη επι­λο­γή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξα­σφα­λί­σουν μόνι­μη ειρή­νη και ηρε­μία στο νησί της Κύπρου».

Μάλι­στα ισχυ­ρί­στη­κε ότι η Τουρ­κία και οι Τουρ­κο­κύ­πριοι «δοκι­μά­σα­με όλους τους τρό­πους για να βρού­με μια λύση. Προ­σεγ­γί­σα­με όλες τις φόρ­μου­λες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της φόρ­μου­λας της Ομο­σπον­δί­ας, ειλι­κρι­νά. Ωστό­σο, από εδώ και πέρα ​​έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρ­χει άλλη επι­λο­γή εκτός από λύση δύο κρα­τών στην Κύπρο.»

Επι­βε­βαιώ­νο­ντας την ύπαρ­ξη ατζέ­ντας για το Κυπρια­κό αλλά και τη διά­θε­ση της Άγκυ­ρας να βάλει το θέμα στο ευρύ­τε­ρο παζά­ρι με ΗΠΑ και ΕΕ, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος είπε επί­σης ότι «η ανα­γνώ­ρι­ση της ΤΔΒΚ θα αντι­σταθ­μί­σει τα λαν­θα­σμέ­να βήμα­τα που έγι­ναν από πολ­λά μέρη, ιδί­ως την Ευρω­παϊ­κή Ένωση».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο