Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου

Ο εξα­κομ­μα­τι­κός συνα­σπι­σμός της αντι­πο­λί­τευ­σης ανα­κοί­νω­σε από­ψε ότι επέ­λε­ξε τον Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, τον ηγέ­τη του Λαϊ­κού Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος (CHP) ως υπο­ψή­φιο για την προ­ε­δρία στις προ­σε­χείς προ­ε­δρι­κές εκλογές.

Ο Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου θα βρε­θεί στις 14 Μαΐ­ου αντι­μέ­τω­πος με τον απερ­χό­με­νο πρό­ε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, που κυβερ­νά την Τουρ­κία τα τελευ­ταία 20 χρόνια.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου είναι ο υπο­ψή­φιός μας για τις προ­ε­δρι­κές», είπε ο Τεμέλ Καρα­μο­λά­ο­γλου, ο ηγέ­της του Κόμ­μα­τος Ευτυ­χί­ας, απευ­θυ­νό­με­νος στο πλή­θος που είχε συγκε­ντρω­θεί έξω από την έδρα του κόμ­μα­τος, στην Άγκυ­ρα, όπου συνε­δρί­α­ζαν οι πρό­ε­δροι των έξι κομ­μά­των. Στο πλευ­ρό του ήταν οι ηγέ­τες των πέντε άλλων κομμάτων.

Ο 74χρονος Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, ο επι­κε­φα­λής του δεύ­τε­ρου μεγα­λύ­τε­ρου κόμ­μα­τος στη χώρα, στο­χεύ­ει να βγει από τη σκιά του Ερντο­γάν, εκδιώ­κο­ντάς τον από την προ­ε­δρία. «Το τρα­πέ­ζι μας είναι το τρα­πέ­ζι της ειρή­νης. Ο μονα­δι­κός σκο­πός μας είναι να επα­να­φέ­ρου­με τη χώρα στις ημέ­ρες της ευη­με­ρί­ας, της ειρή­νης και της χαράς», είπε ο ίδιος.

Οι δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι η αντι­πο­λί­τευ­ση προη­γεί­ται ελα­φρά του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού, ωστό­σο οι προ­σε­χείς εκλο­γές ανα­μέ­νε­ται ότι θα κρι­θούν στο νήμα.

«Όλοι μαζί θα απο­κα­τα­στή­σου­με την εξου­σία της ηθι­κής και της δικαιο­σύ­νης. Εμείς, η Συμ­μα­χία του Έθνους, θα οδη­γή­σου­με την Τουρ­κία με βάση τη συνερ­γα­σία και τη συμ­φι­λί­ω­ση. Ο νόμος και η δικαιο­σύ­νη θα υπε­ρι­σχύ­σουν», πρό­σθε­σε ο Κιλιτσντάρογλου.

Η «Συμ­μα­χία του Έθνους» έφτα­σε στο χεί­λος της διά­σπα­σης την Παρα­σκευή, μόλις 10 εβδο­μά­δες πριν από τις εκλο­γές. Το εθνι­κι­στι­κό «Καλό Κόμ­μα» της Μεράλ Ακσε­νέρ δια­φω­νού­σε με την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου και αντι­πρό­τει­νε ως υπο­ψη­φί­ους τους δημάρ­χους της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης ή της Άγκυ­ρας, Εκρέμ Ιμά­μο­γλου και Μαν­σούρ Για­βάς. Ωστό­σο, και οι δύο αρνή­θη­καν αυτήν την πρό­τα­ση. Αφού συνα­ντή­θη­κε με τους δύο δημάρ­χους και με τον ίδιο τον Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου σήμε­ρα στην Άγκυ­ρα, η Ακσε­νέρ επα­νήλ­θε τελι­κά στη Συμμαχία.

Το φιλο­κουρ­δι­κό κόμ­μα HDP, που βλέ­πει θετι­κά την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, ανα­κοί­νω­σε ότι ενδέ­χε­ται να τον στη­ρί­ξει και να μην κατε­βά­σει δικό του υπο­ψή­φιο στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές και δήλω­σε ανοι­χτό σε συνο­μι­λί­ες με τη Συμ­μα­χία. Στις προη­γού­με­νες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές το HDP είχε συγκε­ντρώ­σει ποσο­στό 12% ενώ ο υπο­ψή­φιός του στις προ­ε­δρι­κές ‑που σήμε­ρα είναι φυλα­κι­σμέ­νος- έλα­βε ποσο­στό 8,4% στις προ­ε­δρι­κές του 2018. Το κόμ­μα αυτό είχε μέχρι τώρα μεί­νει έξω από τη Συμ­μα­χία, λόγω της παρου­σί­ας του Καλού Κόμ­μα­τος, η πολι­τι­κή γραμ­μή του οποί­ου είναι ασύμ­βα­τη με εκεί­νη του HDP.

«Η ξεκά­θα­ρη προσ­δο­κία μας είναι η μετά­βα­ση σε μια ισχυ­ρή δημο­κρα­τία. Εάν μπο­ρέ­σου­με να συμ­φω­νή­σου­με στις θεμε­λιώ­δεις αρχές, ίσως να τον στη­ρί­ξου­με στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές», είπε ο συμπρό­ε­δρος του HDP, Μιτάτ Σαν­τζάρ, μιλώ­ντας στο ιδιω­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Haberturk.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο