Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Ο φονικός σεισμός το 20% της παραγωγής τροφίμων

Ο φονι­κός σει­σμός που έπλη­ξε στις 6 Φεβρουα­ρί­ου τη νότια Τουρ­κία και τη γει­το­νι­κή Συρία προ­κά­λε­σε ζημιές στο περισ­σό­τε­ρο από το 20% της τουρ­κι­κής γεωρ­γι­κής και κτη­νο­τρο­φι­κής παρα­γω­γής, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο ΟΗΕ.

Από τον σει­σμό των 7,8 βαθ­μών και τους μετα­σει­σμούς που ακο­λού­θη­σαν έχα­σαν τη ζωή τους περισ­σό­τε­ροι από 55.000 άνθρωποι.

Εξάλ­λου η σει­σμι­κή δόνη­ση προ­κά­λε­σε «σοβα­ρές ζημιές στη γεωρ­γία — μετα­ξύ των οποί­ων στις καλ­λιέρ­γειες, την κτη­νο­τρο­φία, την αλιεία και τις υδα­το­καλ­λιέρ­γειες-όπως και στις αγρο­τι­κές υπο­δο­μές στις πλη­γεί­σες περιο­χές», επε­σή­μα­νε η Οργά­νω­ση Τρο­φί­μων και Γεωρ­γί­ας του ΟΗΕ (FAO).

«Ο σει­σμός έπλη­ξε 11 κρί­σι­μες γεωρ­γι­κές επαρ­χί­ες, επη­ρε­ά­ζο­ντας 15,73 εκατ. ανθρώ­πους και περισ­σό­τε­ρο από το 20% της παρα­γω­γής τρο­φί­μων της χώρας», διευκρίνισε.

«Η περιο­χή που επλή­γη από τον σει­σμό, γνω­στή ως ‘η εύφο­ρη ημι­σέ­λη­νος’ της Τουρ­κί­ας αντι­προ­σω­πεύ­ει περί­που το 15% του γεωρ­γι­κού ΑΕΠ και συνει­σφέ­ρει σχε­δόν στο 20% των γεωρ­γι­κών εξα­γω­γών της Τουρ­κί­ας», τόνι­σε ο FAO.

Ο σει­σμός προ­κά­λε­σε απώ­λειες 1,3 δισεκ. δολα­ρί­ων (1,19 δισεκ. ευρώ) λόγω των ζημιών που υπέ­στη­σαν υπο­δο­μές, η κτη­νο­τρο­φία και οι καλ­λιέρ­γειες, και 5,1 δισεκ. δολα­ρί­ων (4,68 δισεκ. ευρώ) στον γεωρ­γι­κό τομέα.

Όταν σημειώ­θη­κε ο σει­σμός, κατέρ­ρευ­σαν κατοι­κί­ες, κατα­στρά­φη­καν καλ­λιέρ­γειες και σκο­τώ­θη­καν ζώα. Επί­σης προ­κλή­θη­καν ελλεί­ψεις ζωο­τρο­φών και εμβο­λί­ων για τα ζώα εκτροφής.

Παράλ­λη­λα δημιουρ­γή­θη­κε έλλει­ψη εργα­τι­κών χεριών, η οποία γίνε­ται αισθη­τή κυρί­ως τώρα που πλη­σιά­ζει η επο­χή της συγκομιδής.

Ο FAO ζητεί 112 δισεκ. δολά­ρια (103 δισεκ. ευρώ) δωρε­ές για να βοη­θή­σει τις πλη­γεί­σες από τον σει­σμό περιο­χές στην Τουρκία.

«Πλη­σιά­ζει το τέλος της επο­χής της σπο­ράς. Πρέ­πει να βοη­θή­σου­με άμε­σα τους γεωρ­γούς μας παρέ­χο­ντάς τους λίπα­σμα και σπό­ρους», δήλω­σε ο Βιο­ρέλ Γκού­του συντο­νι­στής του FAO. «Είναι η μονα­δι­κή μας ευκαι­ρία να δια­τη­ρή­σου­με το επί­πε­δο παρα­γω­γής φέτος», εξήγησε.

Σύμ­φω­να με τον FAO, περισ­σό­τε­ρο από το ένα τρί­το των κατοί­κων στις πλη­γεί­σες από τον σει­σμό περιο­χές εξαρ­τά­ται από τη γεωρ­γία για την επι­βί­ω­σή του.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο