Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Τον τάφο του Διαγόρα του Ρόδιου ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν στη Μαρμαρίδα

Λεη­λα­τη­μέ­νος από τυμ­βω­ρύ­χους τα τελευ­ταία 40 χρό­νια, ανα­κα­λύ­φθη­κε ‑σύμ­φω­να με τουρ­κι­κά ΜΜΕ- ο τάφος του Δια­γό­ρα του Ρόδιου κοντά στην Μαρ­μα­ρί­δα, σε ύψω­μα της περιο­χής Τουργκούτρεϊς.

Όπως απο­κά­λυ­ψε σήμε­ρα, σε τουρ­κι­κό πρα­κτο­ρείο, ξενα­γός της περιο­χής, ο τάφος του Δια­γό­ρα και της συζύ­γου του ήταν τόπος επί­σκε­ψης μου­σουλ­μά­νων ντό­πιων που νόμι­ζαν ότι ανή­κε σε τάφο μου­σουλ­μά­νου Αγί­ου. Στον τάφο μέχρι τότε οι ντό­πιοι έκα­ναν τάμα­τα. Έκτο­τε έγι­νε στό­χος αρχαιο­κά­πη­λων που έχουν επα­νει­λημ­μέ­νως σκά­ψει και πάρει ότι πολύ­τι­μο υπήρ­χε παρά τις τοπι­κές δια­δό­σεις ότι όποιος είχε πει­ρά­ξει τον τάφο ή πέθαι­νε ή ήταν δυστυχισμένος.

Ο τάφος που είναι ο μονα­δι­κός στην Μικρά Ασία σε μορ­φή πυρα­μί­δας, στην κορυ­φή του, σύμ­φω­να με ντό­πιους, είχε αγάλ­μα­τα του Δια­γό­ρα του Ρόδιου πυγ­μά­χου και της συζύ­γου του, που εκλά­πη­σαν από αρχαιο­κά­πη­λους όπως και κοσμή­μα­τα και αντι­κεί­με­να που εντό­πι­ζαν σε παρά­νο­μες ανασκαφές.

Το κατά τα άλλα καλά δια­τη­ρη­μέ­νο ταφι­κό μνη­μείο φέρει ‑σύμ­φω­να με τον ξενα­γό- προ­φη­τι­κή επι­γρα­φή που λέει ουδείς δει­λός να μην βλά­ψει αυτόν τον τάφο. Η πυρα­μί­δα έχει ύψος έξι και πλά­τος τριών μέτρων.

O Δια­γό­ρας ο Ρόδιος ήταν φημι­σμέ­νος πυγ­μά­χος της αρχαιό­τη­τας. Δεν δια­κρί­θη­κε μόνο για τις νίκες του αλλά και την οικο­γέ­νεια του. Τους γιους και τα εγγό­νια του, που ακο­λού­θη­σαν το δρό­μο του και έγι­ναν σπου­δαί­οι Ολυ­μπιο­νί­κες. Ο Δια­γό­ρας τους μετα­λα­μπά­δευ­σε τα αθλη­τι­κά ιδε­ώ­δη και εκεί­νοι την ημέ­ρα του ολυ­μπια­κού θριάμ­βου τους, για να του δεί­ξουν το σεβα­σμό και την αγά­πη τους, τον σήκω­σαν στα χέρια και έκα­ναν μαζί του τον γύρο του θριάμ­βου στο κατά­με­στο στά­διο της Ολυμπίας.

Νίκη­σε στο αγώ­νι­σμα της πυγ­μα­χί­ας στην 79η Ολυ­μπιά­δα το 464 π.Χ. Την νίκη του εξυ­μνεί ο Πίν­δα­ρος στον Ζ’ Ολυ­μπιό­νι­κο. Ο Δια­γό­ρας ήταν επί­σης περιο­δο­νί­κης (νικη­τής και των τεσ­σά­ρων πανελ­λή­νιων αγώνων).

Σε προ­χω­ρη­μέ­νη ηλι­κία το 448 π.Χ. ήταν παρών στην Ολυ­μπία όταν οι γιοί του Δαμά­γη­τος και Ακου­σί­λα­ος στέ­φθη­καν Ολυ­μπιο­νί­κες. Λέγε­ται ότι αμέ­σως μετά την ανα­κή­ρυ­ξή τους σε Ολυ­μπιο­νί­κες, οι γιοί του ανέ­βα­σαν τον πατέ­ρα τους στους ώμους τους και τον περιέ­φε­ραν θριαμ­βευ­τι­κά στο στά­διο. Τότε ένας από τους θεα­τές ανα­φώ­νη­σε Κάτ­θα­νε Δια­γό­ρα, ουκ εις Όλυ­μπον ανα­βή­ση (Πέθα­νε Δια­γό­ρα, μην περι­μέ­νεις να ανέ­βεις και στον Όλυ­μπο) και ο Δια­γό­ρας εν μέσω των επευ­φη­μιών και πλή­ρης ευδαι­μο­νί­ας άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο