Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκικά ΜΜΕ: Χωρίς περιορισμούς από την Γερουσία των ΗΠΑ η προμήθεια των F‑16 στην Τουρκία

Χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις απο­φά­σι­σε η Γερου­σία των ΗΠΑ πως θα πρέ­πει να πωλη­θούν τα αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά F‑16 στην Τουρ­κία, όπως μετα­δί­δουν τουρ­κι­κά μέσα, καθώς απέρ­ρι­ψε τις τρο­πο­λο­γί­ες που είχαν κατα­τε­θεί στο νομο­σχέ­διο περί Εθνι­κής Άμυ­νας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023.

Σύμ­φω­να με το τουρ­κι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Anadolu», ανά­με­σα στις τρο­πο­λο­γί­ες που καταρ­γή­θη­καν είναι και αυτή του γερου­σια­στή Ρόμπερτ Μενέ­ντεζ που έθε­τε ως όρο για την πώλη­ση στην Τουρ­κία νέων αερο­σκα­φών ή την ανα­βάθ­μι­ση τους πως «δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν από την Τουρ­κία για τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες μη εξου­σιο­δο­τη­μέ­νες υπερ­πτή­σεις πάνω από την Ελλάδα».

Η Γερου­σία απέρ­ρι­ψε επί­σης την τρο­πο­λο­γία που είχε κατα­θέ­σει ο γερου­σια­στής Κρις Βαν Χόλεν, σύμ­φω­να με την οποία τα μαχη­τι­κά F‑16 δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ενα­ντί­ον των Κούρ­δων της Συρί­ας και η Τουρ­κία δεν θα ασκή­σει βέτο στην έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στο περι­θώ­ριο της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ, ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, είχε δηλώ­σει, ότι έχει λάβει «θετι­κά μηνύ­μα­τα» από δύο Αμε­ρι­κα­νούς Γερου­σια­στές, σχε­τι­κά με την προ­μή­θεια μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών τύπου F‑16, με πλη­ρο­φο­ρί­ες διε­θνών ΜΜΕ να ανα­φέ­ρουν ότι είχε πρό­σφα­τα συνα­ντη­θεί με τον Ρεπου­μπλι­κα­νό Γερου­σια­στή, Λίν­τσεϊ Γκρά­χαμ, και τον Δημο­κρα­τι­κό Γερου­σια­στή, Κρις Κουνς. Άλλω­στε, σχε­τι­κή δια­βε­βαί­ω­ση είχε δώσει στον Ερντο­γάν ο ίδιος ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, στην Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ.

Eπι­πλέ­ον, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ο εκπρό­σω­πος του Τούρ­κου προ­έ­δρου, Ιμπρα­χίμ Καλίν, συνα­ντή­θη­κε με τον σύμ­βου­λο Εθνι­κής Ασφά­λειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλι­βαν, στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, όπου συζή­τη­σαν το θέμα των F‑16. Όπως ανέ­φε­ραν τα τουρ­κι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, στη συνά­ντη­ση «τονί­στη­κε ότι η ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας για τα F‑16 θα εξυ­πη­ρε­τού­σε τα στρα­τη­γι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των δύο χωρών», ενώ ο Καλίν είπε στον Αμε­ρι­κα­νό αξιω­μα­τού­χο ότι «η Τουρ­κία δεν θα διστά­σει να προ­στα­τεύ­σει τα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά της σε Αιγαίο και Μεσό­γειο» και ότι «οι επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες της Ελλά­δας είναι απα­ρά­δε­κτες», επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως η στά­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών ενι­σχύ­ει την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρκίας.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο