Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τους «έτσουξε» η πρωτοβουλία για το γκρέμισμα του αγάλματος Τρούμαν

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Τους «έτσου­ξε» η πρω­το­βου­λία μαθη­τών, φοι­τη­τών και συν­δι­κά­των να γκρε­μί­σουν το άγαλ­μα του μακε­λά­ρη Τρού­μαν. Το άγαλ­μα σύμ­βο­λο της υπο­τέ­λειας και της ιμπε­ρια­λι­στι­κής βαρβαρότητας.
Μια πρω­το­βου­λία, σε μια στιγ­μή που ο αμε­ρι­κά­νι­κος ιμπε­ρια­λι­σμός δεί­χνει ακό­μη μια φορά το βάρ­βα­ρο πρό­σω­πό του.

Τους έτσου­ξε και πήραν φωτιά τα πλη­κτρο­λό­για, πύκνω­σαν οι αναρ­τή­σεις από τους ξεπλέ­νη­δες του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπεριαλισμού.

Ανα­ρω­τιού­νται δήθεν αφε­λώς τι σχέ­ση έχει ο Τρού­μαν με την επί­θε­ση των Αμε­ρι­κα­νών στη Συρία και πώς εξυ­πη­ρε­τού­νται τα ελλη­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα με το γκρέ­μι­σμα του αγάλ­μα­τος. Άλλοι πάλι ασκούν κρι­τι­κή για την αχα­ρι­στία, για­τί αν δεν ήταν το δόγ­μα Τρού­μαν θα είμα­σταν τριτοκοσμικοί.

Ο Τρού­μαν για το λαό μας και όλους τους λαούς του κόσμου συμ­βο­λί­ζει το μίσος, την έχθρα, τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, τις επεμ­βά­σεις στα εσω­τε­ρι­κά άλλων χωρών. πό τον Τρού­μαν ξεκι­νούν οι μετα­πο­λε­μι­κές αμε­ρι­κα­νι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις ανα τόν κόσμο. Από την Κορέα μέχρι τις πιο πρό­σφα­τες σε Γιου­γκο­σκλα­βία, Λιβύη, Ιράκ, Συρία.

Το άγαλ­μά του απο­τε­λεί σύμ­βο­λο υπο­τα­γής, υπο­τέ­λειας και υπο­δού­λω­σης της χώρας στις ΗΠΑ. Είναι ντρο­πή για τη χώρα μας η παρου­σία του, για­τί ο Τρού­μαν ήταν εκεί­νος που έδω­σε εντο­λή για τη ρίψη της ατο­μι­κής βόμ­βας στο Ναγκα­σά­κι και τη Χιρο­σί­μα, για τις δοκι­μές ναπάλμ στην Ελλάδα.

Το δε δόγ­μα Τρού­μαν στα πλαί­σια της στρα­τη­γι­κής τους για ανα­χαί­τι­ση του κομ­μου­νι­σμού – τη στιγ­μή που το αστι­κό σύστη­μα κιν­δύ­νευε περισ­σό­τε­ρο από ποτέ — έδε­σε στο άρμα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής υπο­τα­γής η χώρα μας και το λαό της. Το δόγ­μα Τρού­μαν ήταν η πιο στα­θε­ρή και η πιο μακρο­χρό­νια “επέν­δυ­ση” των Αμε­ρι­κα­νών για τη στε­ρέ­ω­ση του συστή­μα­τος και των κομ­μά­των της πλουτοκρατίας.

Αυτό το σύμ­βο­λο υπο­τέ­λειας και της ιμπε­ρια­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας δεν έχει καμία θέση στους δρό­μους και τις πλα­τεί­ες της χώρας. Προ­σβάλ­λει την αξιο­πρέ­πεια, την περι­φά­νια, την ιστο­ρία του τόπου και του λαού. Στους δρό­μους και στις πλα­τεί­ες θέλου­με σύμ­βο­λα μνή­μης και όχι δωσι­λο­γι­σμού. Μνη­μεία ειρή­νης και αλλη­λεγ­γύ­ης και όχι φονιά­δων και εκμεταλλευτών.

Το άγαλ­μα του Τρού­μαν όσες φορές και να το ξανα­στή­σουν, ο λαός θα το ρίχνει, στέλ­νο­ντας το μήνυ­μα ότι ξέρου­με ποιοι είναι και για­τί μακε­λεύ­ουν τους λαούς. Δε θα στα­μα­τή­σου­με ούτε στιγ­μή να τους αντιπαλεύουμε.

Όπως και κάθε πορεία θα κατα­λή­γει στην πρε­σβεία, με τα «ξύλι­να» συν­θή­μα­τα : Φονιά­δες των λαών Αμε­ρι­κά­νοι — Όχι στα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών, ειρή­νη φιλία των λαών.

Με τη δική μας σημαία, και όχι δια­λέ­γο­ντας ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο: Φονιά­δες ληστές υπο­κρι­τές είναι όλοι οι ιμπεριαλιστές

Και πάντα στο στό­χα­στρο το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μά τους που γεν­νά φτώ­χεια, πολέ­μους και εκμετάλλευση.

Παγκό­σμια απή­χη­ση της πρω­το­βου­λί­ας των κομ­μου­νι­στών να γκρε­μί­σουν το άγαλ­μα του μακε­λά­ρη Τρούμαν

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο