Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το «αληθινό» κιλό δεν θα είναι πια αυτό που ήταν έως τώρα: Θα αποκαθηλωθεί στις 16 Νοεμβρίου

Ήλθε η ώρα για άλλη μια ιστο­ρι­κή απο­κα­θή­λω­ση: το «αλη­θι­νό» κιλό, ένας κύλιν­δρος από κρά­μα πλα­τί­νας και ιρι­δί­ου, που εδώ και 130 χρό­νια απο­τε­λεί το παγκό­σμιο πρό­τυ­πο για τη μέτρη­ση της μάζας, θα πάψει πια να απο­τε­λεί το σημείο αναφοράς.

Οι αντι­πρό­σω­ποι από τα 60 κρά­τη μέλη του Διε­θνούς Γρα­φεί­ου Μέτρων και Σταθ­μών (ΒΙΡΜ), μετα­ξύ των οποί­ων και η Ελλά­δα, συνέρ­χο­νται αυτή την εβδο­μά­δα στις Βερ­σαλ­λί­ες της Γαλ­λί­ας, στο πλαί­σιο της 26ης Γενι­κής Συν­διά­σκε­ψης για τα Μέτρα και τα Σταθ­μά (CGPM) και ανα­μέ­νε­ται να ψηφί­σουν στις 16 Νοεμ­βρί­ου, προ­κει­μέ­νου να ανα­θε­ω­ρή­σουν ξανά το Διε­θνές Σύστη­μα Μονά­δων (SI).

H ανα­θε­ώ­ρη­ση έχει ως στό­χο τέσ­σε­ρις από τις βασι­κές μονά­δες του συστή­μα­τος ‑το χιλιό­γραμ­μο ή κιλό (μονά­δα μέτρη­σης της μάζας), το αμπέρ (μονά­δα μέτρη­σης της έντα­σης του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος), το κέλ­βιν (μονά­δα μέτρη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας) και το γραμ­μο­μό­ριο (μονά­δα μέτρη­σης για την ποσό­τη­τα ύλης ενός σώμα­τος)- έτσι ώστε να ορί­ζο­νται πλέ­ον έμμε­σα, με όρους κάποιας φυσι­κής σταθεράς.

Συγκε­κρι­μέ­να, το κιλό θα ορί­ζε­ται πλέ­ον με βάση τη Στα­θε­ρά Πλανκ (έναν αριθ­μό που σχε­τί­ζε­ται με τον κβα­ντι­κό κόσμο και δεν αλλά­ζει ποτέ), το αμπέρ με βάση το φορ­τίο του ηλε­κτρο­νί­ου, το κέλ­βιν με βάση τη Στα­θε­ρά Μπόλ­τζμαν και το γραμ­μο­μό­ριο με βάση τη Στα­θε­ρά Αβο­γκά­ντρο. Είχε προη­γη­θεί τα προη­γού­με­να χρό­νια μια ανά­λο­γη ανα­θε­ώ­ρη­ση για τις άλλες τρεις βασι­κές μονά­δες του συστή­μα­τος SI: το μέτρο (μονά­δα μέτρη­σης της από­στα­σης), το δευ­τε­ρό­λε­πτο (μονά­δα μέτρη­σης του χρό­νου) και το κηρίο ή καντέ­λα (μονά­δα μέτρη­σης της έντα­σης μιας φωτει­νής πηγής).

Μέχρι σήμε­ρα το πρό­τυ­πο του κιλού, το λεγό­με­νο και μόνο «αλη­θι­νό» κιλό ή «Το Μεγά­λο Κ» (Le Grand K), που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από το 1889, φυλάσ­σε­ται σε ένα εργα­στή­ριο στο κτί­ριο του Διε­θνούς Γρα­φεί­ου Μέτρων και Σταθ­μών (το οποίο είχε ιδρυ­θεί το 1875), στις Σέβρες της Γαλ­λί­ας. Ο εν λόγω εμβλη­μα­τι­κός λαμπε­ρός κύλιν­δρος ‑που διεκ­δι­κεί το δικαί­ω­μα να απο­κα­λεί­ται το μονα­δι­κό αλη­θι­νό κιλό στον κόσμο- απο­τε­λεί το τελευ­ταίο υλι­κό κατα­σκεύ­α­σμα που ακό­μη χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τον ορι­σμό μιας μονά­δας του συστή­μα­τος SI.

Η ανα­με­νό­με­νη ανα­θε­ώ­ρη­ση έχει ως στό­χο να κάνει τις μονά­δες μέτρη­σης πιο στα­θε­ρές και αξιό­πι­στες σε βάθος χρό­νου, συν­δέ­ο­ντας τις μετρή­σεις στο μικρο­σκο­πι­κό επί­πε­δο (ατο­μι­κό και κβα­ντι­κό) με τις μετρή­σεις στο μακρο­σκο­πι­κό επίπεδο.

Μια σημα­ντι­κή αλλα­γή είχε γίνει το 1983, όταν η 17η CGPM όρι­σε με ακρί­βεια την ταχύ­τη­τα του φωτός σε 299.792.458 μέτρα ανά δευ­τε­ρό­λε­πτο. Αμέ­σως μετά, το μέτρο (που αρχι­κά είχε ορι­σθεί ως το ένα δεκά­κις εκα­τομ­μυ­ριο­στό της από­στα­σης από το Βόρειο Πόλο ως τον Ιση­με­ρι­νό) ορί­σθη­κε πλέ­ον σε σχέ­ση με αυτή τη φυσι­κή στα­θε­ρά του σύμπα­ντος, ως η από­στα­ση που το φως ταξι­δεύ­ει σε 1/299.792.458 δευτερόλεπτα.

Ορι­σμέ­νοι φυσι­κοί ειδι­κοί στη μετρο­λο­γία φοβού­νται ότι οι νέοι πολύ­πλο­κοι ορι­σμοί θα φαί­νο­νται σαν…κινέζικα σε όποιον δεν έχει διδα­κτο­ρι­κό στη φυσι­κή, ενώ κάποιοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται ότι το νέο σύστη­μα SI ουσια­στι­κά δεν θα έχει πια καμία σχέ­ση με μέτρα και σταθ­μά. Εφό­σον πάντως το νέο σύστη­μα εγκρι­θεί ομό­φω­να δια ψηφο­φο­ρί­ας στο τέλος της εβδο­μά­δας, θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐ­ου του 2019.

Στο μέλ­λον ανα­μέ­νε­ται μια ακό­μη ανα­θε­ώ­ρη­ση του ορι­σμού του δευ­τε­ρο­λέ­πτου, το οποίο είχε ορι­σθεί εκ νέου το 1967 ως «ατο­μι­κό δευ­τε­ρό­λε­πτο», με βάση τις ταλα­ντώ­σεις της ακτι­νο­βο­λί­ας μικρο­κυ­μά­των από το άτο­μο του και­σί­ου-133. Καθώς όμως πλέ­ον κατα­σκευά­ζο­νται ολο­έ­να πιο ακρι­βή ατο­μι­κά ρολό­για, μέχρι το 2030 εκτι­μά­ται ότι θα έχει αλλά­ξει ξανά ο ορι­σμός του.

Όσο για το «Μεγά­λο Κιλό», το Διε­θνές Γρα­φείο Μέτρων και Σταθ­μών δεν θα το πετά­ξει στα σκου­πί­δια, αλλά θα το φυλά­ξει και κατά και­ρούς θα το «καλι­μπρά­ρει» ως δευ­τε­ρεύ­ον πρό­τυ­πο της μάζας. Και βέβαια, ο απλός άνθρω­πος δεν θα κατα­λά­βει την αλλα­γή. Τίπο­τε δεν θα αλλά­ξει στον τρό­που που ζυγί­ζο­νται οι πατά­τες του στο μανάβικο!

Η ψηφο­φο­ρία για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του συστή­μα­τος SI θα μετα­δο­θεί ζωντα­νά το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής στο YouTube στη διεύθυνση:https://www.youtube.com/channel/UC9ROltu1–gjcrk5ZcWbHVQ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο