Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το βαρύ “ποινικό μητρώο” της επιστολικής ψήφου

Θέμα επι­στο­λι­κής ψήφου άνοι­ξε η κυβέρ­νη­ση, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι το μέτρο θα ισχύ­σει αρχι­κά στις ευρω­ε­κλο­γές, με προ­ο­πτι­κή να «περά­σει» αργό­τε­ρα και στις εθνι­κές εκλογές.

Αξιο­ποιώ­ντας τη σύμ­φω­νη γνώ­μη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρ­νη­ση «τρέ­χει» ένα απα­ρά­δε­κτο και επι­κίν­δυ­νο μέτρο που, όπως κατήγ­γει­λε το ΚΚΕ, απο­τε­λεί «το επό­με­νο βήμα στην επι­χεί­ρη­ση αλλοί­ω­σης του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος» και ταυ­τό­χρο­να «θέτει σε κίν­δυ­νο τη μυστι­κό­τη­τα και το αδιά­βλη­το της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας», ανοί­γο­ντας τον δρό­μο «για την άσκη­ση ακό­μα πιο άμε­σων πιέ­σε­ων και εκβια­σμών στους ψηφοφόρους».

Το ίδιο κάλ­πι­κο είναι το ενδια­φέ­ρον της κυβέρ­νη­σης για τη μεγά­λη απο­χή στις εκλο­γές — τάση την οποία θα αντι­στρέ­ψει τάχα η επι­στο­λι­κή ψήφος — ενώ κατά και­ρούς έχει απορ­ρί­ψει όλες τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για μέτρα διευ­κό­λυν­σης της ψήφου με αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία, όπως στην περί­πτω­ση των επο­χι­κά εργαζόμενων.

Την επι­κίν­δυ­νη αυτή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που δια­μορ­φώ­νει ο σχε­δια­σμός της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των επι­βε­βαιώ­νουν και παρα­δείγ­μα­τα από τη διε­θνή εμπει­ρία, εκεί όπου το μέτρο της επι­στο­λι­κής ψήφου εφαρ­μό­ζε­ται πολ­λά χρό­νια τώρα.

Η επιστολική ψήφος δεν οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής

Σε άρθρο του το 2016 στο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό «Stanford Social Innovation Review» ο Adam Berinsky, καθη­γη­τής Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στο Ινστι­τού­το Τεχνο­λο­γί­ας της Μασα­χου­σέ­της (MIT), επι­ση­μαί­νει ότι σύμ­φω­να με στοι­χεία από ακα­δη­μαϊ­κές μελέ­τες η επι­στο­λι­κή ψήφος δεν αυξά­νει τη συμ­με­το­χή στις εκλογές.

«Η μεί­ω­ση του άμε­σου κόστους της ψηφο­φο­ρί­ας συμ­βάλ­λει ελά­χι­στα — αν όχι καθό­λου — στην αύξη­ση της προ­σέ­λευ­σης. Επι­πλέ­ον, σε αντί­θε­ση με τις προ­βλέ­ψεις η μεί­ω­ση του κόστους της ψήφου μπο­ρεί να στρε­βλώ­σει το εκλο­γι­κό σώμα με σημα­ντι­κούς τρό­πους (…) Αντί να τονώ­σουν τη συμ­με­το­χή όσων απέ­χουν, οι οποί­οι είναι σχε­τι­κά ανε­παρ­κείς σε πολι­τι­κούς και οικο­νο­μι­κούς πόρους, οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις που γίνο­νται για να διευ­κο­λύ­νουν την ψηφο­φο­ρία απο­σκο­πούν κυρί­ως στο να κρα­τή­σουν τους υπάρ­χο­ντες ψηφο­φό­ρους να ψηφί­ζουν»1, ανα­φέ­ρει σχετικά.

Αντί­στοι­χο είναι το συμπέ­ρα­σμα και νεό­τε­ρης μελέ­της, του 2020, από το Ινστι­τού­το Ερευ­νας Οικο­νο­μι­κής Πολι­τι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου Στάν­φορντ. Σύμ­φω­να με αυτή, ο αριθ­μός — ρεκόρ επι­στο­λι­κών ψήφων του 2020 «δεν οδή­γη­σε σε εξαι­ρε­τι­κή αύξη­ση της συνο­λι­κής προ­σέ­λευ­σης. Οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι που ψήφι­σαν μέσω ταχυ­δρο­μεί­ου πιθα­νό­τα­τα θα είχαν ψηφί­σει αυτο­προ­σώ­πως, αν η ψηφο­φο­ρία μέσω ταχυ­δρο­μεί­ου δεν ήταν επι­λο­γή»2.

Υπάρ­χουν άλλω­στε και τα παρα­δείγ­μα­τα των εκλο­γών σε Ισπα­νία και ΗΠΑ που το επι­βε­βαιώ­νουν. Η απο­χή στη χώρα της Ιβη­ρι­κής έφτα­σε στο 47% στις εκλο­γές του περα­σμέ­νου Ιού­λη, παρά το γεγο­νός ότι σχε­δόν 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφο­φό­ροι από τους 37,5 εκατ. εγγε­γραμ­μέ­νους συμ­με­τεί­χαν με επι­στο­λι­κή ψήφο, αριθ­μός — ρεκόρ για τα δεδο­μέ­να της χώρας.

Αλλά και στις ΗΠΑ, όπου η επι­στο­λι­κή και ηλε­κτρο­νι­κή ψήφος «πάει σύν­νε­φο», η συμ­με­το­χή σε οποια­δή­πο­τε εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία κυμαί­νε­ται μετα­ξύ 40% και 65%, με απο­κο­ρύ­φω­μα τις προ­ε­δρι­κές του 2016 (Κλί­ντον — Τραμπ), όπου μόλις ένας στους δύο πήγε στην κάλπη.

Νοθείες και εκβιασμοί

Πηγή φωτο Eurokinissi

Σοβα­ρά ζητή­μα­τα έχουν προ­κύ­ψει κατά και­ρούς και σε ό,τι αφο­ρά τη δια­βλη­τό­τη­τα της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας εκεί που εφαρ­μό­ζε­ται η επι­στο­λι­κή ψήφος.

Για παρά­δειγ­μα, στις εκλο­γές του 2022 στην Ουγ­γα­ρία εκα­το­ντά­δες ψηφο­δέλ­τια (όλα τους κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης) που προ­έρ­χο­νταν από επι­στο­λι­κές ψήφους κατοί­κων του εξω­τε­ρι­κού βρέ­θη­καν καμέ­να σε μια χωμα­τε­ρή στην Τρανσυλβανία.

Στη Βοΐ­βο­ντί­να της Σερ­βί­ας, όπου υπάρ­χει ουγ­γρι­κή μειο­νό­τη­τα, ανα­φέρ­θη­κε ότι στε­λέ­χη της «Συμ­μα­χί­ας Ούγ­γρων της Βοΐ­βο­ντί­να», κόμ­μα­τος που συνερ­γά­ζε­ται επί­ση­μα με τον Ορμπαν, είχαν στην κατο­χή τους τους φακέ­λους με τις επι­στο­λι­κές ψήφους πριν συμπλη­ρω­θούν! Μάλι­στα, καλού­σαν στο κινη­τό τούς ψηφο­φό­ρους να περά­σουν από τα γρα­φεία του κόμ­μα­τος για να παρα­λά­βουν τους φακέ­λους και να ψηφί­σουν εκεί!

Ως απο­τέ­λε­σμα, τα κόμ­μα­τα του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού έλα­βαν το 94% των επι­στο­λι­κών ψήφων (όσων κατά­φε­ραν να φτά­σουν στις κάλ­πες), με την Εθνι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή να σχο­λιά­ζει ότι δεν δια­θέ­τει τα μέσα να επι­βά­λει τον εκλο­γι­κό νόμο εκτός των συνό­ρων της Ουγ­γα­ρί­ας. Παρα­δέ­χτη­καν δηλα­δή ότι δεν έχουν κανέ­ναν έλεγ­χο για την ασφά­λεια των επι­στο­λι­κών ψήφων3.

Στη Γαλ­λία το σύστη­μα της επι­στο­λι­κής ψήφου έχει καταρ­γη­θεί από το 1975, λόγω των πολυά­ριθ­μων περι­στα­τι­κών εκλο­γι­κής απά­της που είχαν κατα­γρα­φεί. Εμβλη­μα­τι­κή ήταν η περί­πτω­ση των δημο­τι­κών εκλο­γών του 1975, όπου στον πρώ­το γύρο στις εκλο­γές στο Αζα­ξιό το ψηφο­δέλ­τιο του Βονα­παρ­τι­στι­κού Κόμ­μα­τος κέρ­δι­σε 603 ψήφους από τις 670 επι­στο­λι­κές ψήφους. Ωστό­σο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της φυσι­κής ψήφου, το ίδιο κόμ­μα συγκέ­ντρω­σε συνο­λι­κά μόνο 3.799 ψήφους από τους 11.308 ψηφοφόρους.

Η επι­στο­λι­κή ψήφος θεω­ρεί­ται επι­σφα­λής από Γάλ­λους ειδι­κούς του εκλο­γι­κού νόμου. «Είναι ένα σύστη­μα που επι­τρέ­πει εντε­λώς την απά­τη, επει­δή δεν είστε σίγου­ροι ούτε για τον απο­στο­λέα ούτε για τον παρα­λή­πτη», λέει ο Jean-Pierre Camby, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο των Βερ­σαλ­λιών Saint-Quentin-en-Yvelines.

Στη Γαλ­λία οι κάτοι­κοι του εξω­τε­ρι­κού ψηφί­ζουν με ψηφια­κή μορ­φή επι­στο­λι­κής ψήφου, που όμως δεν εξα­σφα­λί­ζει καλύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα. Για παρά­δειγ­μα, τον Γενά­ρη του 2023 το Συνταγ­μα­τι­κό Συμ­βού­λιο ανα­κοί­νω­σε την ακύ­ρω­ση των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών του 2022 σε δύο εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες του εξω­τε­ρι­κού, στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και στην Αφρική.

Ποιος ήταν ο λόγος; Μετά από δύο προ­σφυ­γές, δια­πι­στώ­θη­κε ότι «κατά την έναρ­ξη της περιό­δου ψηφο­φο­ρί­ας μόνο το 11% των τηλε­φω­νι­κών μηνυ­μά­των που περιεί­χαν κωδι­κούς πρό­σβα­σης είχαν παρα­δο­θεί στους ψηφο­φό­ρους» στην Αργε­ντι­νή. Οι κωδι­κοί πρό­σβα­σης που μετα­δί­δο­νταν τηλε­φω­νι­κά επέ­τρε­παν στους ψηφο­φό­ρους να συν­δε­θούν στην ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα ψηφο­φο­ρί­ας. Αντί­στοι­χα, στην Αλγε­ρία μόλις το 38% των εγγε­γραμ­μέ­νων έλα­βαν τους κωδικούς.

Υψηλός κίνδυνος διαφθοράς ή δωροδοκίας

Για τους 4,5 εκα­τομ­μύ­ρια Ιτα­λούς που ζουν στο εξω­τε­ρι­κό και από το 2001 ψηφί­ζουν μόνο επι­στο­λι­κά, έχουν υπάρ­ξει και στο παρελ­θόν σοβα­ρά κρού­σμα­τα που αφο­ρούν παρα­τυ­πί­ες στη δια­δι­κα­σία και δωροδοκίες.

Ιτα­λί­δα κάτοι­κος της Τενε­ρί­φης προ­κά­λε­σε το 2018 σει­ρά καταγ­γε­λιών, όταν δημο­σί­ευ­σε ένα βίντεο στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που έδει­χνε ότι το ψηφο­δέλ­τιό της παρα­δό­θη­κε στη γενι­κή αλλη­λο­γρα­φία του κτι­ρί­ου της, απρο­στά­τευ­το και ελεύ­θε­ρο για οποιον­δή­πο­τε να το πάρει.

Άλλος Ιτα­λός, κάτοι­κος Γερ­μα­νί­ας, δήλω­σε σε βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα: «Δεν έχω καμία εγγύ­η­ση ότι η ψήφος μου θα φτά­σει πραγ­μα­τι­κά και θα μετρή­σει, πέρα από το γεγο­νός ότι ο κίν­δυ­νος δια­φθο­ράς ή δωρο­δο­κί­ας είναι πολύ υψη­λός. Θα ήταν ευκο­λό­τε­ρο και ασφα­λέ­στε­ρο να οργα­νω­θούν οι εκλο­γές σε τοπι­κές πρε­σβεί­ες, γεγο­νός που θα μεί­ω­νε επί­σης τα ποσο­στά απο­χής»5.

Οι αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές του Μαΐ­ου του 2023 στην Ισπα­νία στιγ­μα­τί­στη­καν από συλ­λή­ψεις για νοθεί­ες σε επι­στο­λι­κές ψήφους. Στις 23 Μάη η ισπα­νι­κή αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε του­λά­χι­στον 9 άτο­μα στον ισπα­νι­κό θύλα­κα της Μελί­για στη Βόρεια Αφρι­κή, για εκλο­γι­κή νοθεία με χιλιά­δες ταχυ­δρο­μι­κά ψηφο­δέλ­τια. Οι ταχυ­δρο­μι­κοί υπάλ­λη­λοι στη Μελί­για έλα­βαν επί­σης αστυ­νο­μι­κή συνο­δεία, μετά από αρκε­τές ληστεί­ες από άγνω­στους κουκουλοφόρους.

Οι συλ­λή­ψεις έγι­ναν αφό­του οι δικα­στι­κές αρχές ξεκί­νη­σαν έρευ­να με αφορ­μή τον ασυ­νή­θι­στα υψη­λό αριθ­μό ατό­μων που ζήτη­σαν εγγρα­φή για επι­στο­λι­κή ψήφο, αγγί­ζο­ντας το 20% του εκλο­γι­κού σώμα­τος όταν ο εθνι­κός μέσος όρος είναι στο 2,8%. Αυτή η «πλημ­μύ­ρα» αιτη­μά­των για επι­στο­λι­κές ψήφους στη Μελί­για προ­στέ­θη­κε στις πολυά­ριθ­μες ενδεί­ξεις της αστυ­νο­μί­ας ότι πραγ­μα­το­ποιεί­ται εξα­γο­ρά ψήφων στον συγκε­κρι­μέ­νο θύλα­κα6.

Συλ­λή­ψεις έγι­ναν και στη νότια Ισπα­νία, στο Μοχα­κάρ, όπου η Πολι­το­φυ­λα­κή συνέ­λα­βε 7 άτο­μα με την κατη­γο­ρία εξα­γο­ράς επι­στο­λι­κών ψήφων, 4 μέρες πριν τις εκλογές.

Όταν ο υποψήφιος ψηφίζει για σένα…

Αντί­στοι­χα περι­στα­τι­κά νοθεί­ας με όχη­μα την επι­στο­λι­κή ψήφο έχουν σημειω­θεί και σε άλλες χώρες της Ευρώ­πης, όπως στην Αγγλία. Τα μεγα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα έχουν εντο­πι­στεί ωστό­σο στη χώρα με τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά επι­στο­λι­κής ψήφου, τις ΗΠΑ.

Το 1994, εκα­το­ντά­δες ψηφο­φό­ροι στη 2η Γερου­σια­στι­κή Δια­νο­μή της Βόρειας Φιλα­δέλ­φειας έπε­σαν θύμα­τα της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος, στε­λέ­χη του οποί­ου επι­νό­η­σαν έναν «νέο τρό­πο ψήφου» (!) για να εξα­σφα­λί­σουν τη νίκη.

Τι έκα­ναν; Απέ­κτη­σαν τους επι­στο­λι­κούς φακέ­λους και πλα­στο­γρά­φη­σαν ονό­μα­τα ανθρώ­πων που εξέ­τιαν ποι­νή στη φυλα­κή, ζού­σαν στο Που­έρ­το Ρίκο ή — σε του­λά­χι­στον μία περί­πτω­ση — ήταν νεκροί. Οπως ανέ­φε­ρε η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου, «παρου­σιά­στη­καν σημα­ντι­κά στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν μαζι­κή νοθεία, εξα­πά­τη­ση, εκφο­βι­σμό, παρε­νό­χλη­ση και πλα­στο­γρα­φία»7.

Το 2018 οι εκλο­γές για το Κογκρέ­σο ακυ­ρώ­θη­καν στη Βόρεια Καρο­λί­να, μετά την απο­κά­λυ­ψη ότι ο Ρεπου­μπλι­κά­νος υπο­ψή­φιος επω­φε­λή­θη­κε από μια προ­σπά­θεια συλ­λο­γής επι­στο­λι­κών ψήφων.

Η Lisa Britt, κόρη της πρώ­ην συζύ­γου του Ρεπου­μπλι­κά­νου υπο­ψη­φί­ου McRae Dowless, καθώς και ένας από τους υπαλ­λή­λους του, δήλω­σαν ότι ο Dowless και οι συνερ­γά­τες του είχαν συλ­λέ­ξει επι­στο­λι­κές ψήφους από ψηφο­φό­ρους. Στη συνέ­χεια κατέ­θε­σαν ότι τα ψηφο­δέλ­τια φυλάσ­σο­νταν στο σπί­τι ή στο γρα­φείο του Dowless για αρκε­τές μέρες και ότι οι συνερ­γά­τες του συμπλή­ρω­ναν τις ψήφους!

Μόνο στη Νότια Φλό­ρι­ντα η «Miami Herald» ανέ­φε­ρε παρα­δείγ­μα­τα εκλο­γι­κής απά­της με επι­στο­λι­κές ψήφους στη Hialeah (1994, 2011 και 2012), στο Homestead (2014) και στο Μαϊ­ά­μι (1998, 2008, 2013)8.

Χαμένες ψήφοι λόγω «τεχνικών προβλημάτων»

Η αλλοί­ω­ση της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας, άρα και του απο­τε­λέ­σμα­τος, μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ακό­μα και για τεχνι­κά προ­βλή­μα­τα. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Επι­τρο­πής Εκλο­γι­κής Βοή­θειας των ΗΠΑ, την περί­ο­δο 2012 — 2018 ταχυ­δρο­μή­θη­καν σε ψηφο­φό­ρους 146 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφο­δέλ­τια προ­κει­μέ­νου να σταλ­θούν ως επι­στο­λι­κές ψήφοι.

Από αυτά, 28 εκα­τομ­μύ­ρια «δεν επι­στρά­φη­καν από τους ψηφο­φό­ρους, κατα­στρά­φη­καν, επι­στρά­φη­καν ως μη παρα­δο­τέα ή δεν μπο­ρού­σαν να εντο­πι­στούν». Αν και δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για το σύνο­λο των χαμέ­νων ψηφο­δελ­τί­ων, ο τερά­στιος όγκος τους προ­κα­λεί ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια των εκλο­γι­κών διαδικασιών.

Σε άλλες περι­πτώ­σεις, το 2020 δεκά­δες χιλιά­δες ψηφο­φό­ροι στην κομη­τεία Μοντ­γκό­με­ρι της Πεν­σιλ­βά­νια έλα­βαν επι­στο­λι­κές ψήφους με λαν­θα­σμέ­νες οδη­γί­ες, ενώ το 2021 εκα­το­ντά­δες φάκε­λοι έφτα­σαν σε λάθος διευ­θύν­σεις στην κομη­τεία Ντέλαγουερ.

Χάος είχε επι­κρα­τή­σει στις εκλο­γές του 2020 στο Ουι­σκόν­σιν. Χιλιά­δες επι­στο­λι­κές ψήφοι που δεν έφτα­σαν ποτέ στους ψηφο­φό­ρους ανα­κα­λύ­φθη­καν σε ένα ταχυ­δρο­μι­κό κέντρο έξω από το Μιλ­γουό­κι. Του­λά­χι­στον 9.000 επι­στο­λι­κές ψήφοι που ζητή­θη­καν από τους ψηφο­φό­ρους δεν στάλ­θη­καν ποτέ, ενώ άλλες που κατα­γρά­φη­καν ως απε­σταλ­μέ­νες δεν ελή­φθη­σαν ποτέ. Ακό­μα κι όταν οι ψηφο­φό­ροι επέ­στρε­ψαν τα συμπλη­ρω­μέ­να ψηφο­δέλ­τιά τους μέσω ταχυ­δρο­μεί­ου, χιλιά­δες σφρα­γί­στη­καν ταχυ­δρο­μι­κά πολύ αργά για να κατα­με­τρη­θούν, ή και καθό­λου9.

Παρα­πο­μπές:

 

Το άρθρο
ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαββατοκύριακου»,
9 — 10 Δεκέμ­βρη 2023

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο