Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το γράψιμο μηνυμάτων στο κινητό είναι ό,τι χειρότερο για την ασφάλεια των πεζών

Το γρά­ψι­μο και η απο­στο­λή μηνυ­μά­των από το κινη­τό τηλέ­φω­νο (texting) είναι το πιο επι­κίν­δυ­νο πράγ­μα που απο­σπά περισ­σό­τε­ρο την προ­σο­χή ενός πεζού, θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο την ασφά­λεια του, ιδί­ως όταν δια­σχί­ζει ένα δρό­μο, σύμ­φω­να με μια νέα κανα­δι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να. Ο κίν­δυ­νος είναι μεγα­λύ­τε­ρος από ό,τι να μιλά­ει ο πεζός στο τηλέ­φω­νο του ή να ακού­ει μου­σι­κή από ακου­στι­κά στο κεφά­λι του. Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον δρ Τζεφ Κέιρντ του Τμή­μα­τος Ψυχο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κάλ­γκα­ρι στην Αλμπέρ­τα, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Injury Prevention» (Πρό­λη­ψη Τραυ­μα­τι­σμών), αξιο­λό­γη­σαν στοι­χεία από 22 έρευ­νες που αφο­ρού­σαν την ασφά­λεια των πεζών.

Κάθε χρό­νο περί­που 270.000 πεζοί πεθαί­νουν σε όλο τον κόσμο, αριθ­μός που απο­τε­λεί σχε­δόν το ένα πέμ­πτο όλων των θυμά­των από τρο­χαία. Η αφη­ρη­μά­δα και η από­σπα­ση της προ­σο­χής των πεζών, οι οποί­οι δεν κοι­τά­ζουν αρι­στε­ρά-δεξιά όταν δια­σχί­ζουν ένα δρό­μο, απο­τε­λεί τον βασι­κό παρά­γο­ντα κιν­δύ­νου. Η μελέ­τη δεί­χνει ότι η ακρό­α­ση μου­σι­κής από τα ακου­στι­κά δεν αυξά­νει τον κίν­δυ­νο ατυ­χή­μα­τος για τον πεζό, η συνο­μι­λία στο τηλέ­φω­νο αυξά­νει ελα­φρά τον κίν­δυ­νο, ενώ το γρά­ψι­μο μηνυ­μά­των είναι σαφώς η πιο επι­κίν­δυ­νη συμπε­ρι­φο­ρά, αυξά­νο­ντας τον κίν­δυ­νο όχι μόνο σύγκρου­σης με άλλο πεζό, αλλά — ακό­μη χει­ρό­τε­ρα- με όχημα.

Η έρευ­να δεί­χνει ότι το ποσο­στό των αφη­ρη­μέ­νων πεζών κυμαί­νε­ται από 12% έως 45%, δηλα­δή μπο­ρεί να είναι πολύ μεγά­λο, κάτι που πρέ­πει να έχουν πάντα στο μυα­λό τους οι οδη­γοί των οχημάτων.

 

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο