Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΕΣΥ απέθανε ζήτω το ΝΕΣΥ! της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης

«Μία από τις δεσμεύ­σεις που έχω ανα­λά­βει είναι ότι θα χτί­σου­με πάνω στην κρί­ση του κορο­νοϊ­ού ένα νέο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, κρα­τώ­ντας ως παρα­κα­τα­θή­κη τα μεγά­λα του συγκρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα και διορ­θώ­νο­ντας τις όποιες αδυ­να­μί­ες», είπε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης κατά την επί­σκε­ψη του στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα όσα ανέ­φε­ρε ο πρω­θυ­πουρ­γός σε τηλε­ο­πτι­κή του συνέ­ντευ­ξη, πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης είναι να επε­κτα­θούν οι Συμπρά­ξεις Δημό­σιου και Ιδιω­τι­κού Τομέα στην Υγεία, ανα­πα­ρά­γο­ντας τα ίδια τρα­γι­κά αδιέ­ξο­δα.
Οι ιδιώ­τες θα λει­τουρ­γούν μέσα στα κρα­τι­κά νοσο­κο­μεία ιατρι­κά μηχα­νή­μα­τα και το δημό­σιο θα αγο­ρά­ζει τις υπη­ρε­σί­ες τους, προ­σφέ­ρο­ντας νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους!

Μητσοτακης ΑΧΕΠΑ

Μεγαλοστομίες με παλιά υλικά για την οικοδόμηση ενός «νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας»

«Πριν αλέ­κτο­ρα φωνή­σαι», η κυβέρ­νη­ση διά στό­μα­τος του πρω­θυ­πουρ­γού δια­μη­νύ­ει την από­φα­σή της να «τρέ­ξει» από κει που άφη­σε το νήμα των ανα­διαρ­θρώ­σε­ων στην Υγεία, κλι­μα­κώ­νο­ντας την πολι­τι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιωτικοποίησης.

Το «Νέο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας», το «ΝΕΣΥ», το οποίο εξαγ­γέλ­λει, θα είναι φτιαγ­μέ­νο με παλιά υλι­κά, πάνω στην ίδια χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πολι­τι­κή που δοκί­μα­σε ο λαός πριν και στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας.

Δαπάνη ΕλλάδαΑυτή η πολι­τι­κή ευθύ­νε­ται για το σημε­ρι­νό άθλιο σύστη­μα Υγεί­ας, τους εξου­θε­νω­μέ­νους, κακο­πλη­ρω­μέ­νους και ελά­χι­στους εργα­ζό­με­νους, με το 20% εξ αυτών να μετρά­ει μέρες ή μήνες πριν την απόλυση.
Και με το λαό να βρί­σκε­ται για μήνες στο «περί­με­νε» για τα αυτο­νό­η­τα: Ενα ιατρι­κό ραντε­βού, εξε­τά­σεις, διά­γνω­ση, θερα­πεία, φάρμακα.
Αυτή η πολι­τι­κή ευθύ­νε­ται για τα «νοσο­κο­μεία της μίας αρρώ­στιας» στην κορύ­φω­ση της παν­δη­μί­ας, αφή­νο­ντας χωρίς περί­θαλ­ψη χρο­νί­ως πάσχο­ντες, στε­ρώ­ντας την ανα­γκαία φρο­ντί­δα ακό­μα και σε επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά, π.χ. καρ­διο­πά­θειες, καρ­κί­νους κ.ά.
Ετσι, πριν ακό­μα κοπά­σουν τα υπο­κρι­τι­κά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα για το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και όσους πράγ­μα­τι το κρα­τούν ζωντα­νό, η κυβέρ­νη­ση επα­να­φέ­ρει το σύνο­λο της προ­ε­κλο­γι­κής της ατζέ­ντας, κάνο­ντας σαφές ότι η δική της δου­λειά και όλων των προη­γού­με­νων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο δεν θα μεί­νει στη μέση, αλλά θα επι­τα­χυν­θεί.

«Σχε­διά­ζου­με ένα νέο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, δημό­σιο, το οποίο θα δου­λεύ­ει σε συνερ­γα­σία με τον ιδιω­τι­κό τομέα», ανέ­φε­ρε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας διεύ­ρυν­ση των ΣΔΙΤ, στο έδα­φος των σημε­ρι­νών συνερ­γα­σιών και συμπρά­ξε­ων με τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους της Υγείας.

Ακό­μα και στην καρ­διά της παν­δη­μί­ας, η κυβέρ­νη­ση δεν έπα­ψε να μιλά για μετα­τρο­πή των νοσο­κο­μεί­ων σε Νομι­κά Πρό­σω­πα Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου, για την επέ­κτα­ση των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων εργα­σί­ας στο 75% των υγειο­νο­μι­κών, για ξοφλη­μέ­να «πρό­τυ­πα» συστή­μα­τα Υγεί­ας και άλλα παρό­μοια, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το έδα­φος για όσα τώρα εξαγγέλλει.

Στό­χος της είναι να βελ­τιω­θεί η επί­δο­ση της κρα­τι­κής αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, με «δεί­κτες» τη λει­τουρ­γία των δημό­σιων δομών με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια και τη μεγα­λύ­τε­ρη απαλ­λα­γή του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας από το «κόστος» που συνε­πά­γο­νται η ασφά­λι­ση και η υγεία των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού.

mhtsotakis axepa

«Ανοί­γο­νται νέες ευκαι­ρί­ες», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός για την «επό­με­νη μέρα», κλεί­νο­ντας το μάτι στις επι­χει­ρή­σεις για νέες κερ­δο­φό­ρες επεν­δύ­σεις στον τομέα της Υγεί­ας.
Εξάλ­λου η κυβέρ­νη­ση και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα έχουν ήδη δώσει δια­πι­στευ­τή­ρια στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους της Υγεί­ας, ακό­μα και στην καρ­διά της παν­δη­μί­ας, όταν τους διπλα­σί­α­ζαν τις απο­ζη­μιώ­σεις από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία για κάθε κρε­βά­τι ΜΕΘ, όταν προ­τί­μη­σαν να κλεί­σουν τον κόσμο σπί­τι του χωρίς για­τρό, παρά να επι­τά­ξουν τον ιδιω­τι­κό τομέα, όταν τους άφη­ναν ανε­ξέ­λεγ­κτους να ξεζου­μί­ζουν το προ­σω­πι­κό, στε­ρώ­ντας του ακό­μα και τα στοι­χειώ­δη μέτρα προ­στα­σί­ας, όταν ακό­μα και τώρα τους κάνουν πλά­τες για να θησαυ­ρί­ζουν από τα δια­γνω­στι­κά τεστ.

Και όλα αυτά πλα­σά­ρο­νται ως …φάρ­μα­κο για τις σημε­ρι­νές «παθο­γέ­νειες» του δημό­σιου συστή­μα­τος, όπως ονο­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση τις συνέ­πειες της πολι­τι­κής που δια­χρο­νι­κά συν­θλί­βει την ανά­γκη του λαού για σύγ­χρο­νες, υψη­λού επι­πέ­δου, δημό­σιες και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες Υγείας.

Την ίδια πολι­τι­κή υπη­ρέ­τη­σε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμε­ρα έχει το θρά­σος να επι­νο­εί «δια­φο­ρε­τι­κές ιδε­ο­λο­γι­κές προ­σεγ­γί­σεις με τη ΝΔ» στα ζητή­μα­τα της Υγεί­ας, όταν έχει δώσει δείγ­μα­τα γρα­φής ως κυβέρ­νη­ση στην υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, στην υπο­στε­λέ­χω­ση, στην αύξη­ση των πλη­ρω­μών από τους ασθε­νείς, στην παρα­πέ­ρα ενί­σχυ­ση του ιδιω­τι­κού τομέα.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται η ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το «ως εδώ»!

  • Ως εδώ με τα ψέμα­τα και την κοροϊ­δία απέ­να­ντι σε όσους με τη δου­λειά και την αυτο­θυ­σία τους κρα­τούν όρθια τα νοσοκομεία.
  • Ως εδώ με τα χαρά­τσια και τις πλη­ρω­μές ασθε­νών και ασφαλισμένων.
  • Με την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και τις ελλείψεις.
  • Να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για ένα σύστη­μα Υγεί­ας απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν για όλους, στο επί­πε­δο των δυνα­το­τή­των που προ­σφέ­ρει σήμε­ρα η εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνολογίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο