Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το καλοκαίρι οι αρχαιολογικοί χώροι καίγονται, το χειμώνα… Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια

Το καλο­καί­ρι οι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι καί­γο­νται, το χει­μώ­να πλημ­μυ­ρί­ζουν και η κυβέρ­νη­ση χει­μώ­να καλο­καί­ρι ισχυ­ρί­ζε­ται ότι έχουν ληφθεί μέτρα… αλλά το ακραίο του φαι­νο­μέ­νου, οι παρα­λεί­ψεις των προη­γου­μέ­νων κλπ κλπ. Ίδιες δικαιο­λο­γί­ες όταν χάνο­νται ζωές, όταν κατα­στρέ­φε­ται το βιος των ανθρώ­πων, όταν κιν­δυ­νεύ­ει ή κατα­στρέ­φε­ται ο πολι­τι­στι­κός θησαυ­ρός μας.

Ο τερά­στιος όγκος βρο­χής που έπε­σε στην περιο­χή των Μαλί­ων προ­κά­λε­σε εκτε­τα­μέ­νες πλημ­μύ­ρες στις αγρο­τι­κές εκτά­σεις που περι­βάλ­λουν το ανά­κτο­ρο. Η μεγά­λη αγρο­τι­κή έκτα­ση ανα­το­λι­κά του χώρου στάθ­μευ­σης πλημ­μύ­ρι­σε παρό­λο που σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση, η αρμό­δια υπη­ρε­σία είχε τοπο­θε­τή­σει υπό­γειο αγω­γό παρο­χέ­τευ­σης των ομβρί­ων. Υπάρ­χει και δεύ­τε­ρος αγω­γός, αλλά τα ύδα­τα της βρο­χής έρρε­αν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περί­φρα­ξης και εισήλ­θαν στον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο με απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρί­σει η συνοι­κία των εργα­στη­ρί­ων, που είναι υπό­σκα­φη. Η Εφο­ρος Αρχαιο­τή­των Ηρα­κλεί­ου Β. Συθια­κά­κη ζήτη­σε τη συν­δρο­μή του Δημάρ­χου της Χερ­σο­νή­σου, ο οποί­ος αντα­πο­κρί­θη­κε αμέ­σως στέλ­νο­ντας εκσκα­πτι­κό μηχά­νη­μα για να συν­δρά­μει στην αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος. Τοπο­θε­τή­θη­κε πρό­χει­ρο ανά­χω­μα το οποίο όμως ελά­χι­στα κατά­φε­ρε να ανα­σχέ­σει την εισ­ροή των υδάτων.

«Ο τερά­στιος όγκος βρο­χής που έπε­σε στην περιο­χή των Μαλί­ων προ­κά­λε­σε εκτε­τα­μέ­νες πλημ­μύ­ρες στις αγρο­τι­κές εκτά­σεις που περι­βάλ­λουν το ανά­κτο­ρο», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού. Συγκε­κρι­μέ­να, «η μεγά­λη αγρο­τι­κή έκτα­ση ανα­το­λι­κά του χώρου στάθ­μευ­σης πλημ­μύ­ρι­σε παρό­λο που η αρμό­δια υπη­ρε­σία είχε τοπο­θε­τή­σει υπό­γειο αγω­γό παρο­χέ­τευ­σης των ομβρί­ων. Υπάρ­χει και δεύ­τε­ρος αγω­γός, αλλά τα ύδα­τα της βρο­χής έρρε­αν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περί­φρα­ξης και εισήλ­θαν στον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο με απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρί­σει η συνοι­κία των εργα­στη­ρί­ων, που είναι υπό­σκα­φη», πλη­ρο­φο­ρεί το ΥΠΠΟΑ.

«Η έφο­ρος Αρχαιο­τή­των Ηρα­κλεί­ου Β. Συθια­κά­κη ζήτη­σε τη συν­δρο­μή του δημάρ­χου της Χερ­σο­νή­σου, ο οποί­ος αντα­πο­κρί­θη­κε αμέ­σως στέλ­νο­ντας εκσκα­πτι­κό μηχά­νη­μα για να συν­δρά­μει στην αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος. Τοπο­θε­τή­θη­κε πρό­χει­ρο ανά­χω­μα το οποίο όμως ελά­χι­στα κατά­φε­ρε να ανα­σχέ­σει την εισ­ροή των υδά­των», προ­σθέ­τει η ίδια ανα­κοί­νω­ση. Επί­σης γνω­στο­ποιεί ότι «μεγά­λος όγκος υδά­των εισήλ­θε και στο εσω­τε­ρι­κό των ανε­σκαμ­μέ­νων χώρων από τα στέ­γα­στρα προ­στα­σί­ας, καθώς τα κανά­λια απορ­ρο­ής των ομβρί­ων υπερ­χεί­λι­σαν από την έντα­ση της βροχής».

malia2

«Δια­πι­στώ­θη­κε ότι η κλί­ση των κανα­λιών απορ­ρο­ής είναι εσφαλ­μέ­νη με απο­τέ­λε­σμα να μην λει­τουρ­γούν ικα­νο­ποι­η­τι­κά σε βρο­χή μεγά­λης έντα­σης. Αλλά και η στάθ­μη του εδά­φους περι­με­τρι­κά των ανε­σκαμ­μέ­νων χώρων είναι υψη­λό­τε­ρη και δεν έχουν προ­βλε­φθεί απο­στραγ­γι­στι­κές τάφροι. Έτσι, τα όμβρια που απορ­ρέ­ουν από τα στέ­γα­στρα και τα πέριξ αυτών, κατέ­λη­ξαν στο εσω­τε­ρι­κό των χώρων, τόσο του Quartier Mu — συνοι­κία εργα­στη­ρί­ων — όσο και στον παρα­κεί­με­νο χώρο της Υπό­στυ­λης Κρύ­πτης, παρά την ύπαρ­ξη φρε­α­τί­ου απορ­ρο­ής», προ­σθέ­τει το ΥΠΠΟΑ.

«Κατά τη σημε­ρι­νή αυτο­ψία, δια­πι­στώ­θη­κε ότι επι­κά­θη­σε στα δάπε­δα παχύ στρώ­μα λάσπης το οποίο θα απο­μα­κρυν­θεί από τους συντη­ρη­τές όταν στε­γνώ­σει. Τότε θα είναι εφι­κτή η συνο­λι­κό­τε­ρη απο­τί­μη­ση της κατά­στα­σης των επι­χρι­σμά­των. Πάντως μέχρι στιγ­μής, δεν υπάρ­χουν καταρ­ρεύ­σεις τοί­χων ή άλλες σοβα­ρές κατα­στρο­φές. Οι μηχα­νι­κοί και συντη­ρη­τές της Εφο­ρεί­ας θα συντά­ξουν λεπτο­με­ρείς τεχνι­κές εκθέ­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των», σημειώ­νει η ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΠΟΑ.

Η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, Λ. Μεν­δώ­νη, αφού ενη­με­ρώ­θη­κε από την αρμό­δια Έφο­ρο κ. Συθια­κά­κη δήλω­σε τα εξής: «Μετά τα δύο ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να που έπλη­ξαν σε διά­στη­μα ενός μηνός τον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο, στα Μάλια, οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του ΥΠΠΟΑ θα μελε­τή­σουν την κατα­σκευή ενός εκτε­τα­μέ­νου, σωστά σχε­δια­σμέ­νου, απο­στραγ­γι­στι­κού δικτύ­ου σε συν­δυα­σμό με περι­με­τρι­κά τοι­χία για τη συγκρά­τη­ση των ομβρί­ων, γύρω από τα υπό­σκα­φα. Επει­δή η άσφαλ­τος βρί­σκε­ται σε υψη­λό­τε­ρη στάθ­μη από τον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο, οι υπη­ρε­σί­ες θα συνερ­γα­στούν με τον Δήμο Χερ­σο­νή­σου για την κατα­σκευή ενός απο­στραγ­γι­στι­κού δικτύ­ου κατά μήκος της δημο­τι­κής οδού, όπως και τοι­χίο προ­στα­σί­ας του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου. Τις επό­με­νες μέρες θα επι­σκε­φθώ τα Μάλια, ώστε σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Κρή­της να βρε­θούν οι δυνα­τές λύσεις τόσο για τα όμβρια, όσο και για την πυρο­προ­στα­σία στο χώρο που είναι ανύ­παρ­κτη. Σημειώ­νω ότι το ανά­κτο­ρο των Μαλί­ων συγκα­τα­λέ­γε­ται στην λίστα των 6 ανα­κτό­ρων που είναι υπο­ψή­φια για έντα­ξη στον Κατά­λο­γο Μνη­μεί­ων Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO».

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελ­λαρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο