Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το καραβάνι των χιλιάδων προσφύγων στην πόρτα του Τραμπ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Μια πρω­τό­γνω­ρη πορεία εξε­λίσ­σε­ται από την Ονδού­ρα μέχρι τα σύνο­ρα των ΗΠΑ. Από τη μιά ένα καρα­βά­νι τερά­στιο με 5 έως 7.000 μετα­νά­στες που σκο­πό έχουν να φτά­σουν πάση θυσία στις ΗΠΑ, όπως δηλώ­νουν, για να ξεφύ­γουν από την πολύ­πα­θη από πρα­ξι­κο­πή­μα­τα, δολο­φο­νί­ες, φτώ­χεια, ναρ­κε­μπό­ριο Ονδού­ρα και την ελπί­δα να βρουν εργα­σία και μια καλύ­τε­ρη ζωή στον «παρά­δει­σο» των θυτών τους.

karavani1

Ξεκί­νη­σε από την Ονδού­ρα πριν μια εβδο­μά­δα, για μια καλύ­τε­ρη ζωή αλλά συμπλη­ρώ­θη­κε με ανθρώ­πους από το Ελ Σαλ­βα­ντόρ και την Γουατεμάλα.

Από την άλλη ένας έξαλ­λος Τραμπ, κατη­γο­ρεί τους Δημο­κρα­τι­κούς πως αυτοί έστη­σαν το καρα­βά­νι εν όψη των εκλο­γών της 2ετίας στις 6 Νοεμ­βρί­ου. «Η επι­λο­γή του Νοεμ­βρί­ου δεν θα μπο­ρού­σε να είναι πιο καθα­ρή. Οι Δημο­κρα­τι­κοί φέρ­νουν συμ­μο­ρί­ες, οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι φέρ­νουν δου­λειές». Σε άλλο σημείο ειρω­νεύ­τη­κε τους υπο­στη­ρι­κτές της παγκο­σμιο­ποί­η­σης, αφε­νός απο­κα­λώ­ντας τους «γκλο­μπα­λι­στές», αφε­τέ­ρου δηλώ­νο­ντας πως ο ίδιος είναι «εθνι­κι­στής».

Απει­λεί το Μεξι­κό πως αν αφή­σει τους μετα­νά­στες να περά­σουν θα υπο­στεί κυρώ­σεις. Απει­λεί τις κυβερ­νή­σεις της Ονδού­ρας και της Γουα­τε­μά­λας πως “θα τους κόψει τις πιστώ­σεις και τις πλη­ρω­μές αφού δεν μπο­ρούν να κάνουν κου­μά­ντο στον πλη­θυ­σμό τους”.

Ταυ­τό­χρο­να ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος Μ. Πενς Πενς κατη­γο­ρεί «τη Βενε­ζου­έ­λα» ότι βρί­σκε­ται πίσω από το «καρα­βά­νι» το οποίο «οργα­νώ­θη­κε από κινή­μα­τα της αρι­στε­ράς στην Ονδού­ρα, με χρη­μα­το­δό­τη­ση από τη Βενε­ζου­έ­λα!!! Το «καρα­βά­νι» στάλ­θη­κε «προς τον Βορ­ρά για να αμφι­σβη­τή­σει την εθνι­κή μας κυριαρχία».

Οι μετα­νά­στες βρί­σκουν τρό­πο και περ­νούν τα σύνο­ρα, με τα πόδια, ακό­μη και με σχε­δί­ες, πέρα­σαν από την Ονδού­ρα στην Γουα­τε­μά­λα και από εκεί στο Μεξι­κό, αν και το Μεξι­κό το αρνεί­ται, παρ’ όλα τα αυξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας στα σύνο­ρα και των δύο χωρών. Ο απλός λαός τους υπο­δέ­χε­ται και τους βοη­θά όσο μπο­ρεί με τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα. Το καρα­βά­νι της Ονδού­ρας βρί­σκει μιμη­τές και στην Γουα­τε­μά­λα. Το από­γευ­μα της Τρί­της δημιουρ­γή­θη­κε και ξεκί­νη­σε δεύ­τε­ρο καρα­βά­νι από την Γουα­τε­μά­λα αυτή την φορά με περί­που 2000 ανθρώπους.

honduras

Δεν μπο­ρού­με να ζήσου­με άλλο στην Ονδού­ρα είναι το σύν­θη­μα των προσφύγων

-Πρό­κει­ται για εγκλη­μα­τι­κά στοι­χεία και απο­βρά­σμα­τα των ναρ­κέ­μπο­ρων, γρά­φει στο τουί­τερ ο Τραμπ. Θα βάλω Στρα­τό και θα κλεί­σω τα σύνο­ρα του Μεξικού.

Παί­ζει με την αξιο­πι­στία του στη ρατσι­στι­κή πολι­τι­κή και τις προ­ε­κλο­γι­κές του υπο­σχέ­σεις ότι θα στα­μα­τή­σει την παρά­νο­μη μετα­νά­στευ­ση. Ανε­βά­ζει τους τόνους για­τί απευ­θύ­νε­ται πρώ­τα στους ψηφο­φό­ρους του που κατά 70% πιστεύ­ουν πως η παρά­νο­μη μετα­νά­στευ­ση είναι ένα μεγά­λο πρό­βλη­μα ενώ μόνο το 26% των Δημο­κρα­τι­κών πιστεύ­ουν το ίδιο.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η δήλω­ση Τραμπ στα προ­σφι­λή του μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ότι «η επί­θε­ση των εγκλη­μα­τι­κών στοι­χεί­ων που μας γίνε­ται από τον νότο είναι πιο σοβα­ρή και από τις εμπο­ρι­κές συμ­φω­νί­ες, απει­λεί το Μεξι­κό έμμε­σα, εννο­ώ­ντας την τρι­με­ρή εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία που πρό­σφα­τα υπο­γρά­φη­κε μετα­ξύ ΗΠΑ-Μεξι­κού και Κανα­δά, μετά από τους εκβια­σμούς του Τραμπ με την αύξη­ση των δασμών.

karavani3

Το Μεξι­κό με την σει­ρά του ζητά βοή­θεια από την Ύψι­στη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

- Δεν μπο­ρού­με να τα βγά­λου­με πέρα μόνοι μας. Είναι πάρα πολ­λοί, δηλώ­νει στην μεξι­κά­νι­κη τηλε­ό­ρα­ση ο Μεξι­κά­νος υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών Luis Videgaray μετά την συνά­ντη­σή του με τον ομό­λο­γό του Mike Pompeo των ΗΠΑ στο Μέξι­κο Σίτι, αφού υπο­σχέ­θη­κε να κάνει τα αδύ­να­τα δυνα­τά για να στα­μα­τή­σει το καραβάνι.

Από κοντά και η Amnesty, κατη­γο­ρεί τις ΗΠΑ και το Μεξι­κό για την συμπε­ρι­φο­ρά τους απέ­να­ντι στους πρόσφυγες.

-Το Μεξι­κό δεν πρέ­πει να ακο­λου­θεί την πολι­τι­κή του Τραμπ, δηλώ­νει η εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης στην Αμερική.

karavani2

 

Δεν ξέρου­με αν όλοι ή κάποιοι από τους πρό­σφυ­γες θα πετύ­χουν τον σκο­πό τους. Το σίγου­ρο είναι πως ήδη έχουν κατα­φέ­ρει να ταρά­ξουν τις ΗΠΑ και τον Τραμπ με τον ίδιο τρό­πο που κι αυτός έχει συμπε­ρι­φερ­θεί στους μετα­νά­στες, αρπά­ζο­ντας και φυλα­κί­ζο­ντας τα μικρά παι­διά στα σύνο­ρα και απε­λαύ­νο­ντας τους γονείς τους.

Οι ΗΠΑ που με την πολι­τι­κή της και τους πολέ­μους που έχει ανοί­ξει και δια­τη­ρεί με τους συμ­μά­χους της, έχει δημιουρ­γή­σει εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες σε όλο τον κόσμο μακριά από τα σύνο­ρά της. Σαν θεία δίκη οι πρό­σφυ­γες από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή που και αυτοί είναι θύμα­τα του Αμε­ρι­κά­νι­κου Ιμπε­ρια­λι­σμού, που τους κατα­δί­κα­σε στην φτώ­χεια και στην κατα­πί­ε­ση, ιδιαί­τε­ρα στην Ονδού­ρα με το πρα­ξι­κό­πη­μα το 2009, παίρ­νουν τον δρό­μο για την πιο πλού­σια και δυνα­τή χώρα, έναν μύθο που δημιούρ­γη­σαν οι ίδιοι οι Αμε­ρι­κά­νοι, και ήρθε η ώρα της πλη­ρω­μής. Ιδού η Ρόδος,  ιδού και το πήδη­μα Τραμπ..

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο