Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το ΚΚΕ βολεύεται στη διαμαρτυρία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του…»

Οταν τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου και οι κυβερ­νή­σεις τους μιλούν για «ευθύ­νες» που ανα­λαμ­βά­νουν, εννο­ούν τις «ευθύ­νες» τους απέ­να­ντι στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, για το τσά­κι­σμα δηλα­δή της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων, με σκο­πό να αυξά­νο­νται τα κέρ­δη. Τέτοιες «ευθύ­νες» ανα­λαμ­βά­νουν π.χ. με τη συμ­φω­νία τους στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης και στα βαριά αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να, με την εμπλο­κή στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς που κοστί­ζουν και εκθέ­τουν σε κιν­δύ­νους τον λαό και τη χώρα, με την ουσια­στι­κή τους συναί­νε­ση στο αντερ­γα­τι­κό νομο­θε­τι­κό έργο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σε το 50% των νόμων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%.

Τέτοια «ευθύ­νη» το ΚΚΕ ούτε πήρε, ούτε πρό­κει­ται να πάρει απέ­να­ντι στον λαό, που υπο­φέ­ρει από την πολι­τι­κή της θωρά­κι­σης των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Μάλι­στα, όσοι κατη­γο­ρούν το ΚΚΕ ότι είναι «κόμ­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας», στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απευ­θύ­νο­νται στους εργα­ζό­με­νους, ομο­λο­γώ­ντας ότι ούτε αυτό δεν ανέ­χο­νται! Οτι θέλουν έναν λαό υπο­ταγ­μέ­νο, να χει­ρο­κρο­τά ή και να βάζει πλά­τη στην αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Ημε­γά­λη ευθύ­νη που ανα­λαμ­βά­νει το ΚΚΕ κινεί­ται στην εντε­λώς αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση — και αυτό πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει κρι­τή­ριο ψήφου και μεγα­λύ­τε­ρης ενί­σχυ­σής του στις εκλο­γές. Στην κατεύ­θυν­ση της οργά­νω­σης της πάλης, της διεκ­δί­κη­σης των εργα­ζο­μέ­νων, όπως για το μερο­κά­μα­το, για την ανα­κού­φι­σή τους από χρέη και φόρους, για μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, για την προ­στα­σία από τους πλει­στη­ρια­σμούς, την ακρί­βεια, για την Υγεία και την Παι­δεία, κ.ο.κ. Αλλά και για να ανοί­ξει ο δρό­μος για ριζι­κές αλλα­γές προς όφε­λός του, σε σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και τη στρα­τη­γι­κή του, με την ίδια την εξου­σία του.

Αυτήν την ευθύ­νη ανα­λαμ­βά­νουν τα μέλη και τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ, οι φίλοι, οι βου­λευ­τές, οι εκλεγ­μέ­νοι του Κόμ­μα­τος: Να πρω­το­στα­τούν με ανι­διο­τέ­λεια και αυτο­θυ­σία στη δρά­ση για τα πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του λαού, χωρίς να υπο­λο­γί­ζουν κόστος και θυσί­ες, διώ­ξεις από κρά­τος και εργο­δο­σία, εκδι­κη­τι­κές απο­λύ­σεις και κατα­στο­λή. Για­τί τους εκλεγ­μέ­νους του ΚΚΕ ο λαός θα τους βρει εκεί που κρί­νε­ται το δίκιο του, εκεί που συγκρού­ε­ται με το σάπιο κρά­τος του κεφαλαίου:

Οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος στέ­κο­νται ασπί­δα απέ­να­ντι στους δικα­στι­κούς επι­με­λη­τές και τις δυνά­μεις των ΜΑΤ, όταν αξη­μέ­ρω­τα μπου­κά­ρουν σε λαϊ­κά σπί­τια και ξεσπι­τώ­νουν εργα­τό­κο­σμο και συντα­ξιού­χους. Από την άλλη, οι βου­λευ­τές των αστι­κών κομ­μά­των είτε ψηφί­ζουν «υπεύ­θυ­να» τους νόμους ξεσα­λώ­μα­τος των funds και των τρα­πε­ζι­τών για τη «θωρά­κι­ση της οικο­νο­μί­ας», είτε είναι οι ίδιοι ιδιο­κτή­τες εται­ρειών — «κορα­κιών».

Μέλη και στε­λέ­χη του ΚΚΕ σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια επει­δή ανέ­λα­βαν την πιο μεγά­λη ευθύ­νη απέ­να­ντι στον λαό, να μπουν μπρο­στά στην απει­θαρ­χία του, για να μην εφαρ­μο­στεί π.χ. ο νόμος Χρυ­σο­χο­ΐ­δη για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων, αντί να καλέ­σουν τους εργα­ζό­με­νους να ανα­μέ­νουν τις επό­με­νες κάλ­πες. Δεν υπάρ­χει μεγά­λος αγώ­νας σε χώρο δου­λειάς ή κλά­δο όπου να μη βρέ­θη­καν μέλη και φίλοι του Κόμ­μα­τος στο στό­χα­στρο της εργο­δο­σί­ας, στην προ­σπά­θειά της δηλα­δή να τρο­μο­κρα­τή­σει τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγ­μή το ΚΚΕ είναι πανέ­τοι­μο να ανα­λά­βει την ευθύ­νη της δια­κυ­βέρ­νη­σης, όταν οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι επι­λέ­ξουν τον δρό­μο της πραγ­μα­τι­κής ρήξης με αυτήν την πολι­τι­κή. Οταν απο­φα­σί­σουν να πάρουν την τύχη τους στα δικά τους χέρια, να γίνουν κυρί­αρ­χοι του πλού­του που παρά­γουν. Σε μια τέτοια δια­κυ­βέρ­νη­ση, το ΚΚΕ με το Πρό­γραμ­μά του θα παί­ξει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο.

Η μονα­δι­κή λοι­πόν υπεύ­θυ­νη στά­ση απέ­να­ντι στον λαό και στις ανά­γκες του είναι αυτή την οποία κρα­τά το ΚΚΕ, πρω­τα­γω­νι­στώ­ντας στον αγώ­να για το σήμε­ρα και το ελπι­δο­φό­ρο αύριο. Για να υπάρ­ξει μια πραγ­μα­τι­κή λαϊ­κή ανά­τα­ση την επό­με­νη μέρα, μπρο­στά στα ακό­μα πιο δύσκο­λα που φέρ­νουν για τον λαό οι κυβερ­νή­σεις του κεφα­λαί­ου, όποιες κι αν είναι αυτές.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο