Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: «Θα λειτουργεί ως κανονική εμπορική επιχείρηση» (VIDEO)

Ένα ακό­μη βήμα για την προ­ώ­θη­ση του «νοσο­κο­μεί­ου-επι­χεί­ρη­ση» κάνει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με την κύρω­ση στη Βου­λή της σύμ­βα­σης που είχε υπο­γρά­ψει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατα­σκευή Παι­δια­τρι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης μέσω «δωρε­άς» του Ιδρύ­μα­τος «Στ. Νιάρχος».

Στο νομο­σχέ­διο εξει­δι­κεύ­ε­ται η αρχι­κή σύμ­βα­ση με το ίδρυ­μα, η οποία υπο­γρά­φτη­κε το 2018. Με βάση την εξει­δί­κευ­ση της σύμ­βα­σης, το Πανε­πι­στη­μια­κό Παι­δια­τρι­κό Νοσο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης — Ίδρυ­μα «Σταύ­ρος Νιάρ­χος» θα λει­τουρ­γεί ως Νομι­κό Πρό­σω­πο Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «για τους σκο­πούς και το αντι­κεί­με­νο της σύμ­βα­σης» δεν υπάρ­χει καν ανα­φο­ρά στο «δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας», αλλά ανα­φέ­ρε­ται στη συμ­βο­λή του έργου στον «Ελλη­νι­κό Τομέα Υγείας».

Το νομο­σχέ­διο βρί­θει δια­τά­ξε­ων που προ­ω­θούν τη λει­τουρ­γία του Παι­δια­τρι­κού Νοσο­κο­μεί­ου με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια. Για παρά­δειγ­μα, ανα­φέ­ρε­ται ότι μετά την παρά­δο­σή του, η πλή­ρης κατο­χή, νομή, δικαιώ­μα­τα κ.λπ., θα ανή­κουν στο ΝΠΙΔ και όχι στο υπουρ­γείο. Αυτό δεί­χνει την ενί­σχυ­ση της αυτο­τε­λούς δρά­σης αυτού του νοσο­κο­μεί­ου σύμ­φω­να με τους κανό­νες της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης που χαρα­κτη­ρί­ζει ένα ΝΠΙΔ. Στις προ­βλέ­ψεις της σύμ­βα­σης υπάρ­χουν επί­σης τα κρι­τή­ρια της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης, όπως η οικο­νο­μι­κά «απο­δο­τι­κό­τε­ρη» λει­τουρ­γία, η εφαρ­μο­γή των «βέλ­τι­στων διε­θνών πρα­κτι­κών» οι οποί­ες έχουν σχέ­ση με την προ­σαρ­μο­γή στους «κανό­νες της αγο­ράς» και βεβαί­ως η ύπαρ­ξη του CEO (Chief Executive Officer), ο οποί­ος συνή­θως απο­τε­λεί το στέ­λε­χος μιας επιχείρησης.

Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, σημεί­ω­σε πως η σημε­ρι­νή σύμ­βα­ση και οι όροι της επι­βε­βαιώ­νουν αυτά που είχε προ­βλέ­ψει το ΚΚΕ από το 2018 που είχε αρχι­κά υπο­γρα­φεί. Το ίδρυ­μα απο­κτά δικαί­ω­μα ελέγ­χου στους τομείς της δωρε­άς, ενώ ενι­σχύ­ε­ται ο εμπο­ρευ­μα­τι­κός χαρα­κτή­ρας της λει­τουρ­γί­ας του Παι­δια­τρι­κού Νοσο­κο­μεί­ου. Πρό­κει­ται για το τμή­μα ενός ευρύ­τε­ρου σχε­δί­ου που προ­ω­θεί το σύστη­μα των αντι­λαϊ­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων στο πλαί­σιο της παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας και γι’ αυτό το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει.

Στην ομι­λία του, κατήγ­γει­λε την πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζουν όλες οι κυβερ­νή­σεις μέχρι σήμε­ρα είτε σε φάση ανά­πτυ­ξης είτε σε φάση κρί­σης, με την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και απα­ξί­ω­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας προς όφε­λος του ιδιω­τι­κού τομέα.

Πρό­σθε­σε πως για το κρά­τος οι υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας είναι κόστος και την ίδια ώρα θησαυ­ρί­ζουν οι ιδιω­τι­κοί μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι, που τώρα εμφα­νί­ζο­νται ως «ευερ­γέ­τες» προ­σφέ­ρο­ντας ένα πολύ μικρό μέρος από τα κέρ­δη που απο­κο­μί­ζουν από την άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Ενώ η παρο­χή υπη­ρε­σιών Υγεί­ας είναι απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, με αυτές τις κινή­σεις ‑τόνι­σε- οι κυβερ­νή­σεις επι­χει­ρούν τη βαθύ­τε­ρη ιδε­ο­λο­γι­κή παρέμ­βα­ση στον λαό για να εξω­ρα­ΐ­σουν το καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Η ανά­γκη για την κατα­σκευή και λει­τουρ­γία ενός παι­δια­τρι­κού νοσο­κο­μεί­ου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη που σήμε­ρα δεν υπάρ­χει, δια­στρε­βλώ­νε­ται και εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί­ται, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Γιάν­νης Δελής, μιλώ­ντας στη συζή­τη­ση στη Βου­λή για την Κύρω­ση της Σύμ­βα­σης μετα­ξύ του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου και του Ιδρύ­μα­τος «Στ. Νιάρ­χος». Η σύμ­βα­ση, που προ­βλέ­πει την κατα­σκευή παι­δια­τρι­κού νοσο­κο­μεί­ου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, είχε ψηφι­στεί από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ήρθε για κύρω­ση η εξει­δί­κευ­σή της.

Ο Γιάν­νης Δελής επι­σή­μα­νε πως το παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο μετα­τρέ­πε­ται σε επι­χεί­ρη­ση που θα έχει τη μορ­φή Νομι­κού Προ­σώ­που Ιδιω­τι­κού δικαί­ου και τελι­κά θα λει­τουρ­γεί ως κανο­νι­κή εμπο­ρι­κή επι­χεί­ρη­ση με πελά­τες τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της ευρύ­τε­ρης περιοχής.

Δηλα­δή θα πρό­κει­ται για μια επι­χεί­ρη­ση του Δημο­σί­ου, όπως και το Νοσο­κο­μείο «Παπα­γε­ωρ­γί­ου» που ‑με βάση τη σύμ­βα­ση- θα εξαρ­τά­ται από τις δημό­σιες έμμε­σες πλη­ρω­μές, δηλα­δή από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία και τις άμε­σες πλη­ρω­μές από τον λαό. Στη σύμ­βα­ση προ­βλέ­πε­ται ακό­μα πως η πλή­ρης κατο­χή και δικαιώ­μα­τα δεν θα ανή­κουν στο υπ. Υγεί­ας, αλλά στη διοί­κη­ση του Νομι­κού Προ­σώ­που Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου και θα λει­τουρ­γεί με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κούς όρους, όπως οικο­νο­μι­κά απο­δο­τι­κό­τε­ρη λει­τουρ­γία, εφαρ­μο­γή βέλ­τι­στων διε­θνών πρα­κτι­κών κ.ά.

Ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής κατήγ­γει­λε πως την πολι­τι­κή συρ­ρί­κνω­σης του δημό­σιου τομέα Υγεί­ας την υπη­ρε­τούν δια­χρο­νι­κά όλες τις κυβερ­νή­σεις, που τα τελευ­ταία χρό­νια έκλει­σαν περί­που δέκα νοσο­κο­μεία σε όλη τη χώρα, όπως το Νοσο­κο­μείο «Πανα­γιά» στην Καλα­μα­ριά, τα «Λοι­μω­δών» σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Αθή­να, με την απί­στευ­τη δικαιο­λο­γία ότι τα λοι­μώ­δη νοσή­μα­τα ανή­κουν στο παρελ­θόν και δεν χρειά­ζο­νται τα αντί­στοι­χα νοσο­κο­μεία, για να έρθει η παν­δη­μία και να τους δια­ψεύ­σει κατηγορηματικά.

Σημεί­ω­σε πως αυτά τα δέκα νοσο­κο­μεία παρέ­μει­ναν κλει­στά και επί δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος σήμε­ρα εμφα­νί­ζε­ται να δια­φω­νεί, όταν ως κυβέρ­νη­ση είχε βάλει τα θεμέ­λια της σύμ­βα­σης, αλλά και είχε εντά­ξει στην ανώ­νυ­μη εται­ρεία μονά­δων Υγεί­ας το δημό­σιο Νοσο­κο­μείο της Σαντο­ρί­νης, καταγ­γέλ­λο­ντας τον και­ρο­σκο­πι­σμό που επι­δει­κνύ­ει για άλλη μία φορά η αξιω­μα­τι­κή αντιπολίτευση.

Οι ευεργέτες κόβουν τα κουβαρντιλίκια όταν οι εργάτες διεκδικούν

Όσον αφο­ρά τις «ευερ­γε­σί­ες» των καπι­τα­λι­στών, ο Γ. Δελής σημεί­ω­σε πως αυτά τα κου­βαρ­ντι­λί­κια κόβο­νται όταν οι εργά­τες διεκ­δι­κούν καλύ­τε­ρα μερο­κά­μα­τα και όρους εργα­σί­ας, με πλέ­ον χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα τους εφο­πλι­στές και τους ναυτεργάτες.

Πρό­σθε­σε πως τέτοιου είδους «δωρε­ές» λει­τουρ­γούν ως προ­σπά­θεια χει­ρα­γώ­γη­σης της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας για τα ευρύ­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντα της κυρί­αρ­χης αστι­κής τάξης, ενώ οι «ευερ­γέ­τες» καπι­τα­λι­στές απο­λαμ­βά­νουν μία σει­ρά φορο­λο­γι­κά προ­νό­μια και ζεστό χρή­μα από τις κυβερνήσεις.

Κατα­λή­γο­ντας σημεί­ω­σε πως όταν η Υγεία παρα­μέ­νει εμπό­ρευ­μα, αυτή η κοι­νω­νία δεν μπο­ρεί να είναι ανθρώ­πι­νη. Ανθρώ­πι­νη είναι μόνο η σοσια­λι­στι­κή όπου η Υγεία απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κό κοι­νω­νι­κό αγα­θό, προ­σφέ­ρε­ται ισό­τι­μα και δωρε­άν για όλους, κάτι που σήμε­ρα είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο αλλά και εφικτό.

902.gr.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο