Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ θα ζητήσει να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση στον προϋπολογισμό της Βουλής ώστε να μην αποδοθούν τα αναδρομικά σε βουλευτές

Το ΚΚΕ θα ζητή­σει να υπάρ­ξει «ρητή δέσμευ­ση να μην απο­δο­θούν τα ανα­δρο­μι­κά» σε βου­λευ­τές, τόνι­σε ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μέλος της ΚΕ και κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος με αφορ­μή το θέμα που έχει προ­κύ­ψει με τα ανα­δρο­μι­κά των βουλευτών.

Όπως είπε, σε συνέ­ντευ­ξή του στον ρ/σ “24/7”, το ΚΚΕ θα προ­τεί­νει να υπάρ­ξει αυτή η δια­βε­βαί­ω­ση στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Βου­λής, ο οποί­ος θα συζη­τη­θεί στην αρμό­δια Επιτροπή.

«Κανέ­να μέλος του Κόμ­μα­τος, πρώ­ην βου­λευ­τής δεν έχει κάνει τέτοιου είδους αιτή­σεις. Κανείς βου­λευ­τής σήμε­ρα του ΚΚΕ δεν πρό­κει­ται να διεκ­δι­κή­σει τα ανα­δρο­μι­κά αυτά», πρόσθεσε.

Με αφορ­μή τα πορί­σμα­τα στην Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή για την Υγεία, υπο­γράμ­μι­σε πως θέση του ΚΚΕ είναι να απο­δί­δο­νται ευθύ­νες, όχι μόνο πολι­τι­κές, αλλά και ενδε­χό­με­νες ποι­νι­κές, όπου υπάρ­χουν και σε πολι­τι­κά πρόσωπα.

Τόνι­σε ταυ­τό­χρο­να ότι αυτή η συζή­τη­ση δεν πρέ­πει να συγκα­λύ­ψει το βασι­κό ζήτη­μα που είναι ότι η Υγεία «εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο και αυτό απο­τε­λεί το φυτώ­ριο των σκανδάλων».

Ο κ Καρα­θα­να­σό­που­λος είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ο πλή­ρης δια­χω­ρι­σμός Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι αυτό είναι το κύριο ζήτη­μα ενώ από εκεί και μετά οι εκτε­λε­στι­κοί νόμοι στο πλαί­σιο αυτού του δια­χω­ρι­σμού είναι προς συζή­τη­ση και δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με προχειρότητα.

“Με την προ­τει­νό­με­νη ανα­θε­ώ­ρη­ση (του Συντάγ­μα­τος) αλλά και με αυτό το προ­σύμ­φω­νο πρω­θυ­πουρ­γού-αρχιε­πι­σκό­που πολύ φοβό­μα­στε ότι όλη αυτή η δια­δι­κα­σία μετα­φέ­ρε­ται στις καλέν­δες. Και από την άπο­ψη αυτή δεν έχου­με μόνο μια συνταγ­μα­τι­κή σύμ­φυ­ση Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, αλλά πάμε και σε επι­χει­ρη­μα­τι­κή σύμ­φυ­ση”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφο­ρά την συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση είπε ότι από τις τοπο­θε­τή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ “προ­κύ­πτει η αγω­νία για να μπο­ρέ­σει να απο­κρυ­σταλ­λω­θεί μια πιο αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση στη θωρά­κι­ση του πολι­τι­κού συστή­μα­τος, τόσο της ανα­πα­λαί­ω­σης, όσο και της ανα­στή­λω­σης του αστι­κού πολι­τι­κού συστήματος.

Επι­σή­μα­νε ότι “κάθε αλλα­γή στο Σύνταγ­μα είναι προ­σαρ­μο­γή στις νέες ανά­γκες της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, άρα πρό­κει­ται για περαι­τέ­ρω αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος και της νομι­μό­τη­τας που αυτό πρεσβεύει”.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ τόνι­σε οτι το κόμ­μα του θα θέσει μια σει­ρά ζητή­μα­τα που “φωτί­ζουν τον αντι­δρα­στι­κό αυτό χαρα­κτή­ρα, πχ τα ζητή­μα­τα συμ­με­το­χής της Ελλά­δας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, εκεί­να της υπε­ρί­σχυ­σης του ευρω­παϊ­κού Δικαί­ου ένα­ντι του ελλη­νι­κού, ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τη δρά­ση ξένων στρα­τευ­μά­των στη χώρα μας και την ύπαρ­ξη των ξένων βάσε­ων, καθώς και ζητή­μα­τα που αφο­ρούν την ασύ­δο­τη δρά­ση του ξένου κεφα­λαί­ου, ζητή­μα­τα, δηλα­δή, τα οποία συνταγ­μα­τι­κά έχουν θωρα­κι­στεί ως τώρα και τα οποία δεν μπαί­νουν κάν προς συζή­τη­ση στην αναθεώρηση”.

Ερω­τη­θείς αν το ΚΚΕ συμ­φώ­νη­σε με την πρό­τα­ση του προ­ε­δρεύ­ο­ντος της Βου­λής, Νική­τα Κακλα­μά­νη για τήρη­ση ενός λεπτού σιγής στην μνή­μη του Κ. Κατσί­φα και αν θεω­ρεί ότι το όλο κλί­μα προ­ω­θεί φαι­νό­με­να “όπως αυτά που είδα­με το σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο με δύο εμφα­νί­σεις ταγ­μά­των εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής στο Μονα­στη­ρά­κι και στην Καλ­λι­θέα” απά­ντη­σε “θεω­ρού­με ότι ήταν μια άκαι­ρη πρω­το­βου­λία του κ. Κακλα­μά­νη, για­τί δεν έχει διε­λευ­καν­θεί η υπό­θε­ση και από αυτή την άπο­ψη μόνο σκε­πτι­κι­σμό μπο­ρεί να δημιουργήσει.‘Όλο το προη­γού­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα αλλά και το επό­με­νο αξιο­ποιώ­ντας το συγκε­κρι­μέ­νο φόνο θα έχου­με κλι­μά­κω­ση του εθνι­κι­σμού και από τη μία και απο την άλλη πλευ­ρά. Αυτός είναι και ο κίν­δυ­νος να αξιο­ποι­η­θούν τέτοια περι­στα­τι­κά από ακραία εθνι­κι­στι­κά στοι­χεία στην κατεύ­θυν­ση δημιουρ­γία σοβα­ρό­τε­ρων προ­βλη­μά­των και στις σχέ­σεις ανά­με­σα στις δύο χώρες και πολύ περισ­σό­τε­ρο ανά­με­σα στους δύο λαούς. Αυτή η κλι­μά­κω­ση του εθνι­κι­σμού τρο­φο­δο­τεί την εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της ΧΑ” κατέ­λη­ξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο