Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ καταδικάζει «την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη»

Το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του κατα­δι­κά­ζει «την οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση ακρο­δε­ξιών-φασι­στι­κών ομά­δων κατά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, που ανά­με­σά τους υπήρ­χαν μικρά παι­διά και γυναί­κες, που βρί­σκο­νταν στην πλα­τεία Σαπ­φούς, στη Μυτι­λή­νη, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τον εγκλω­βι­σμό τους στο νησί και τις άθλιες συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στο hot spot».

Ο Περισ­σός επι­ση­μαί­νει ότι «ο τρό­πος που μεθο­δεύ­τη­κε και οργα­νώ­θη­κε η επί­θε­ση, με τη ρίψη ναυ­τι­κών φωτο­βο­λί­δων και άλλων επι­κίν­δυ­νων υλι­κών, φανε­ρώ­νει ότι ήταν προ­σχε­δια­σμέ­νη. Ο ξυλο­δαρ­μός και ο τραυ­μα­τι­σμός δεκά­δων προ­σφύ­γων δεί­χνει την αγριό­τη­τα κατά απρο­στά­τευ­των ανθρώ­πων και δημιουρ­γεί εύλο­γα ερω­τή­μα­τα εάν επι­δί­ω­καν να υπάρ­ξουν ακό­μα και νεκροί».

«Η κυβέρ­νη­ση δεν είναι άμοι­ρη ευθυ­νών για την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαί­ου, με τον εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων προ­σφύ­γων-μετα­να­στών σε απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες. Ακό­μα ευθύ­νε­ται, για­τί δε λαμ­βά­νει κανέ­να μέτρο για την προ­στα­σία και την απο­ζη­μί­ω­ση των κατοί­κων γύρω από τα hot spots, από τις ζημιές που έχουν υπο­στεί», ανα­φέ­ρει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ «απαι­τεί εδώ και τώρα τον άμε­σο απε­γκλω­βι­σμό όλων των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών από τα νησιά, με τη μετα­φο­ρά τους σε κέντρα της ηπει­ρω­τι­κής χώρας, όπου να γίνε­ται η κατά­θε­ση των εγγρά­φων για την έκδο­ση ασύ­λου, με προ­ο­ρι­σμό τη χώρα που επιθυμούν».

«Οι ακρο­δε­ξιές φασι­στι­κές ομά­δες αξιο­ποί­η­σαν το κάλε­σμα που είχε προη­γη­θεί, για συλ­λα­λη­τή­ριο στο χώρο ανάρ­τη­σης της ελλη­νι­κής σημαί­ας στη Μυτι­λή­νη, υπέρ της απε­λευ­θέ­ρω­σης των δυο Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών, που κρα­τού­νται άδι­κα στις φυλα­κές της Τουρ­κί­ας, προ­κει­μέ­νου να προσ­δώ­σουν, στο έτοι­μο σχέ­διο βίας και τρα­μπου­κι­σμών που είχαν κατά των προ­σφύ­γων, δήθεν πατριω­τι­κό χαρα­κτή­ρα», ανα­φέ­ρει, ακό­μα, η ανακοίνωση.

«Για τις απει­λές και τις προ­κλή­σεις σε βάρος των συνό­ρων και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των στο Αιγαίο δεν ευθύ­νο­νται τα θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, οι πρό­σφυ­γες, τους οποί­ους στο­χο­ποιούν η ναζι­στι­κή ΧΑ και άλλοι αντι­δρα­στι­κοί μηχα­νι­σμοί, αλλά η άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας και το πολε­μο­κά­πη­λο ΝΑΤΟ, που την ενθαρ­ρύ­νει», τονί­ζει το ΚΚΕ προ­σθέ­το­ντας «οι κίν­δυ­νοι εμπλο­κής της χώρας σε έναν ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο προ­έρ­χε­ται από τη συμ­με­το­χή στους επι­θε­τι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και ΕΕ, προ­κει­μέ­νου να πάρει και η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη μερί­διο από τη λεη­λα­σία των λαών, που πλη­ρώ­νουν με τη ζωή τους και την ανα­γκα­στι­κή προ­σφυ­γιά, τη δια­πά­λη για το πώς θα μοι­ρα­στούν οι σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, τα κοι­τά­σμα­τα και οι δρό­μοι των εμπο­ρευ­μά­των και της ενέργειας».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαί­ου «να κατα­δι­κά­σει και να απο­μο­νώ­σει τη δρά­ση των εγκλη­μα­τι­κών φασι­στι­κών ομά­δων και των άλλων δυνά­με­ων, που καλ­λιερ­γούν το ρατσι­σμό και το μίσος ανά­με­σα στους λαούς. Να δυνα­μώ­σει την πάλη κόντρα στην απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας. Για τον ορι­στι­κό απε­γκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων απ’ τα νησιά και συνο­λι­κά απ’ τη χώρα μας».

Νύχτα βίας στη Μυτι­λή­νη – Φασι­στοει­δή επι­χεί­ρη­σαν να κάψουν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο