Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ του Άρθρου 24Α για την προστασία των ζώων — Απορρίφθηκε από τη Βουλή

Υπέρ του Άρθρου 24Α, που προ­έ­βλε­πε αυτο­τε­λή ανα­φο­ρά στην προ­στα­σία των ζώων, ψήφι­σε το ΚΚΕ κατά την πρό­σφα­τη ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγματος. 

Ωστό­σο, η συγκε­κρι­μέ­νη ανα­φο­ρά στην προ­στα­σία των ζώων απορ­ρί­φθη­κε από την πλειο­ψη­φία της Βου­λής. Κατά του Άρθρου 24Α ψήφι­σαν η Νέα Δημο­κρα­τία, η ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή και 84 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρέ­πει να σημειω­θεί ότι οι όποιες προ­στα­τευ­τι­κές δια­τά­ξεις στο Σύνταγ­μα κατα­λή­γουν μια υπο­κρι­σία όταν δεν υπάρ­χουν οι κοι­νω­νι­κές συν­θή­κες που να κατο­χυ­ρώ­νουν μια σει­ρά από δικαιώ­μα­τα. Αυτό υπο­γράμ­μι­σε μιλώ­ντας στην Επι­τρο­πή Ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τος της Βου­λής ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γ. Γκιό­κας, σημειώ­νο­ντας ότι το ΚΚΕ συμ­φω­νεί με την πρό­τα­ση να υπάρ­ξει προ­σθή­κη στο άρθρο 24 του Συντάγ­μα­τος για την προ­στα­σία πέρα από το Περι­βάλ­λον και των ζώων προ­σθέ­το­ντας ωστό­σο ότι το κύριο ζήτη­μα είναι η κυριαρ­χία της  λογι­κής της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και του κέρδους. 

«Τίθε­ται ένα μεγά­λο ερώ­τη­μα. Το άρθρο 24 του Συντάγ­μα­τος όλα αυτά τα χρό­νια προ­στά­τευ­σε το περι­βάλ­λον; Η απά­ντη­ση είναι κατη­γο­ρη­μα­τι­κά όχι και δεν νομί­ζω ότι χωρά­ει δεύ­τε­ρη σκέ­ψη σε αυτό. Και δεν το προ­στά­τευ­σε για­τί ακρι­βώς η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της γης, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του περι­βάλ­λο­ντος, η υπο­τα­γή του στην επι­δί­ω­ξη του κέρ­δους είναι αυτή που τελι­κά κυριαρ­χεί, με τις γνω­στές συνέ­πειες. Το ίδιο ακρι­βώς θα ισχύ­σει και με την προ­στα­σία των ζώων, κατά τη γνώ­μη μας, ακό­μη κι αν υπάρ­ξει μια προ­σθή­κη στο άρθρο 24 ή ακό­μη και αν υπάρ­χει ένα αυτο­τε­λές άρθρο που θα είναι το 24Α, παρα­δείγ­μα­τος χάριν» είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Πρέ­πει να γίνει επο­μέ­νως κατα­νοη­τό ότι το κύριο ζήτη­μα δεν βρί­σκε­ται τόσο στην ύπαρ­ξη ή μη σχε­τι­κής νομο­θε­τι­κής διά­τα­ξης που θα προ­στα­τεύ­ει τα δικαιώ­μα­τα του ανθρώ­που και των ζώων, αλλά στην ίδια την ταξι­κή φύση του αστι­κού Συντάγ­μα­τος που προ­ω­θεί τη λογι­κή του κέρ­δους και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, θύμα­τα της οποί­ας άλλω­στε είναι τόσο ο άνθρω­πος όσο και το ευρύ­τε­ρο περι­βάλ­λον στο οποίο ζει. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο