Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το «μαύρο κουτί» της Γης… και όποιος αντέξει

Η είδη­ση:

Κάθε φορά που θα δημο­σιεύ­ε­ται μια νέα έρευ­να ή tweets κλπ ΜΚΔ για το κλί­μα, ένα γιγά­ντιο ατσά­λι­νο κου­τί στην Τασμα­νία, θα τα κατα­γρά­φει όλα.

Με τους χοντρούς χαλύ­βδι­νους τοί­χους, τις απο­θή­κες μπα­τα­ριών και τους ηλια­κούς συλ­λέ­κτες, οι δημιουρ­γοί του «Μαύ­ρου Κου­τιού της Γης» λένε πως «η δομή του κου­τιού αυτού – στο μέγε­θος ενός λεω­φο­ρεί­ου – θα παρα­μέ­νει άφθαρ­τη στην ίδια την κλι­μα­τι­κή κρί­ση και προ­ο­ρί­ζε­ται να επι­βιώ­σει περισ­σό­τε­ρο από τους ανθρώ­πους».

Ουσια­στι­κά, οι δημιουρ­γοί του ελπί­ζουν πως το μαύ­ρο αυτό κου­τί θα μπο­ρεί να πει στους μελ­λο­ντι­κούς πολι­τι­σμούς πώς η ανθρω­πό­τη­τα δημιούρ­γη­σε την κλι­μα­τι­κή κρί­ση και πώς απο­τύ­χα­με ή κατα­φέ­ρα­με να την αντι­με­τω­πί­σου­με. «Το κου­τί θα λει­τουρ­γή­σει ως ένα άφθαρ­το και ανε­ξάρ­τη­το βιβλίο της «υγεί­ας» του πλα­νή­τη μας» δήλω­σε στο CNN ο Τζό­να­θαν Νίμπον, καλ­λι­τέ­χνης και διευ­θυ­ντής του Glue Society, που συμ­με­τέ­χει στο έργο. «Και ελπί­ζου­με πως θα ζητή­σει από τους ηγέ­τες να λογο­δο­τή­σουν ενώ θα εμπνεύ­σει δρά­ση και αντί­δρα­ση στον ευρύ­τε­ρο πλη­θυ­σμό».

Κι ενώ η κατα­σκευή του κου­τιού θα ολο­κλη­ρω­θεί αργό­τε­ρα μέσα στο 2022, οι σκλη­ροί δίσκοι έχουν αρχί­σει ήδη να κατα­γρά­φουν ευρή­μα­τα και συνο­μι­λί­ες που βασί­ζο­νται σε αλγό­ριθ­μους από τη διά­σκε­ψη Κορυ­φής για το κλί­μα COP26 στη Γλα­σκό­βη της Σκω­τί­ας, τον Νοέμβριο.

«Το Μαύ­ρο Κου­τί της Γης θα κατα­γρά­φει κάθε βήμα που κάνου­με προς αυτή την κατα­στρο­φή» γρά­φουν οι υπεύ­θυ­νοι του έργου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ερευ­νη­τών από το Πανε­πι­στή­μιο της Τασμα­νί­ας και μιας εται­ρεί­ες επι­κοι­νω­νιών μάρ­κε­τινγκ Clemenger BBDO. «Εκα­το­ντά­δες σύνο­λα δεδο­μέ­νων, μετρή­σεις και αλλη­λε­πι­δρά­σεις που σχε­τί­ζο­νται με την υγεία του πλα­νή­τη μας θα συλ­λέ­γο­νται συνε­χώς και θα απο­θη­κεύ­ο­νται με ασφά­λεια για τις μελ­λο­ντι­κές γενιές».

Ο ατσά­λι­νος αυτός μονό­λι­θος θα κατα­γρά­ψει όλες τις συνο­μι­λί­ες και τα τεχνουρ­γή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το κλί­μα από το παρελ­θόν, το παρόν και το μέλ­λον, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μετα­βο­λών της θερ­μο­κρα­σί­ας της γης και της θάλασ­σας, της ποσό­τη­τας αεριών του θερ­μο­κη­πί­ου στην ατμό­σφαι­ρα, του ανθρώ­πι­νου πλη­θυ­σμού, της κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας, των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών, των αλλα­γών πολι­τι­κής και ακό­μη περισ­σό­τε­ρα (κλπ. κλπ).

«Πρώ­τα και κύρια, είναι ένα εργαλείο»

Έχει σχε­δια­στεί για να μας καταγράφει

Οι εγγρα­φές έχουν ήδη ξεκινήσει

Το χει­ρό­τε­ρο έχει συμ­βεί. Και τώρα τι;

Απο­κά­λυ­ψη ΟΚ!, τι με ωφε­λεί τώρα;

Μόλις τεθεί σε λει­τουρ­γία το μαύ­ρο κου­τί η βιβλιο­θή­κη δεδο­μέ­νων για το κλί­μα θα γίνει προ­σβά­σι­μη μέσω μιας δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας. Οι επι­σκέ­πτες θα μπο­ρούν να συν­δε­θούν ασύρ­μα­τα με το μαύ­ρο κουτί

«Το πώς θα τελειώ­σει η ιστο­ρία εξαρ­τά­ται απο­κλει­στι­κά από εμάς» γρά­φουν οι δημιουρ­γοί του.

Και άλλα «ωραία»
Όλα τα σφυριά του διεθνούς κεφαλαίου συντονισμένα
Η ατομική ευθύνη σε όλο της το μεγαλείο

θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του «Πράσινου New Deal» Βιβλιοπαρουσίαση Ατέχνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο