Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 70 καταμετρημένοι ‑φόβοι για 100 νεκρούς από τους ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν έξι Πολιτείες — Ανάμεσά τους δεκάδες εργάτες

Από το ΚεντάκιΑπό το Κεντά­κι Πηγή: Associated Press

Η κίνη­ση των ανεμοστρόβιλων

Του­λά­χι­στον 70 νεκροί ο απο­λο­γι­σμός των ανε­μο­στρό­βι­λων που σάρω­σαν έξι Πολι­τεί­ες των ΗΠΑ και προ­κά­λε­σαν μεγά­λες κατα­στρο­φές σε σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις σε μια έκτα­ση που ξεπερ­νά τα 200 μίλια.

Ο προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός έκα­νε λόγο για 50 νεκρούς αλλά όσο περ­νούν οι ώρες, ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός μεγαλώνει.

Κατά το πρα­κτο­ρείο .itv.com «ο αριθ­μός των νεκρών μπο­ρεί να ξεπε­ρά­σει τους 100 μετά από τις τρο­μα­κτι­κές καται­γί­δες και ανεμοστρόβιλους».

Νεκροί εργάτες σε εργοστάσια

Από την αποθήκη της AmazonΑπό την απο­θή­κη της Amazon | Πηγή: Associated Press
 

Νεκροί εργά­τες υπάρ­χουν σε εργο­στά­σιo κεριών στο Κεντά­κι και στην απο­θή­κη της Amazon στο Ιλι­νόις ενώ ένας νεκρός υπήρ­ξε σε οίκο ευγη­ρί­ας στο βόρειο Αρκαν­σο, απο­δει­κνύ­ο­ντας πως ακό­μα και στην πλέ­ον ανε­πτυγ­μέ­νη χώρα των ΗΠΑ, η έλλει­ψη σύγ­χρο­νων υπο­δο­μών και μέτρων προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού, είναι το απο­τύ­πω­μα του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης που οι λαοί σε όλο τον κόσμο βιώ­νουν με τρα­γι­κό τρόπο.

Στο εργο­στά­σιο κεριών στο Κεντά­κι, εκφρά­ζο­νται φόβοι έχα­σαν τη ζωή τους δεκά­δες άνθρω­ποι καθώς εργά­ζο­νταν περί­που 110 άνθρω­ποι, όταν ένας ισχυ­ρός ανε­μο­στρό­βι­λος χτύ­πη­σε το εργο­στά­σιο αργά το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής (ώρα ΗΠΑ) με απο­τέ­λε­σμα να καταρ­ρεύ­σει η οροφή.

Ο κυβερ­νή­της του Κεντά­κι Άντι Μπε­σίρ δήλω­σε πως μέχρι τώρα έχουν δια­σω­θεί 40 από τους 110 εργα­ζό­με­νους στο εργοστάσιο.

Στο Ιλι­νόις, του­λά­χι­στον δύο εργα­ζό­με­νοι έχα­σαν τη ζωή τους όταν κατέρ­ρευ­σε η σκε­πή απο­θή­κης της Amazon.

Αρκε­τοί άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται, καθώς οι δια­σώ­στες ανα­ζη­τούν αγω­νιω­δώς εργα­ζό­με­νους που μπο­ρεί να έχουν εγκλω­βι­στεί στην απο­θή­κη που βρί­σκε­ται στο Έντουαρν­τσβιλ του Ιλι­νόι, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο Αρχη­γός της Αστυ­νο­μί­ας, Μάικ Φίλμπακ.

Είπε πως περί­που 50 εργα­ζό­με­νοι φέρο­νταν να βρί­σκο­νταν στην απο­θή­κη. Του­λά­χι­στον 30 εργα­ζό­με­νοι απο­μα­κρύν­θη­καν από το σημείο με λεω­φο­ρείο και άλλοι μπο­ρεί να έχουν φύγει μόνοι τους, είπε ο Φίλ­μπανκ και πρό­σθε­σε πως είναι δύσκο­λο να προσ­διο­ρι­στεί ο ακρι­βής αριθ­μός των εργα­ζο­μέ­νων που ενδέ­χε­ται να αγνο­ού­νται, επει­δή η απο­θή­κη δεν είχε «έναν καθο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό μελών προσωπικού».

«Λυπού­μα­στε πολύ για τα νέα ότι μέλη της οικο­γέ­νειας της “Amazon” έχα­σαν τη ζωή τους ως απο­τέ­λε­σμα της καται­γί­δας», δήλω­σε η εκπρό­σω­πος Κέλι Νέι­τελ, σε μια προ­σπά­θεια να απο­σεί­σει τις ευθύ­νες της εται­ρεί­ας για το τρα­γι­κό συμ­βάν και τους νεκρούς εργάτες.

Ο κυβερ­νή­της του Κεντά­κι Άντι Μπε­σίρ ανέ­φε­ρε πως 189 μέλη της Εθνο­φρου­ράς έχουν ανα­πτυ­χθεί για να συν­δρά­μουν το έργο της ανά­καμ­ψης, με τις προ­σπά­θειες να επι­κε­ντρώ­νο­νται στο Μέι­φιλντ, μια μικρή πόλη περί­που 10.000 κατοί­κων στο νοτιο­δυ­τι­κό άκρο της πολι­τεί­ας όπου συγκλί­νει με το Ιλι­νόι, το Μισού­ρι και το Άρκανσο.

Ο σταθ­μός της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας και το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα στο Μέι­φιλντ κατα­στρά­φη­καν, παρε­μπο­δί­ζο­ντας το έργο των υπη­ρε­σιών από­κρι­σης σε επεί­γου­σες καταστάσεις.

Βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες που αναρ­τή­θη­καν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν κτί­ρια στο κέντρο του Μέι­φιλντ που έχουν μετα­τρα­πεί σε σωρούς ερειπίων.

Ο ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε από μια σειρά νυχτερινές καταιγίδες, μία από τις οποίες σχηματίστηκε στο βορειοανατολικό Άρκανσο.
Η καταιγίδα μετακινήθηκε από το Άρκανσο και το Μισούρι στο Τενεσί και το Κεντάκι.

Ένας άνθρω­πος σκο­τώ­θη­κε και πέντε τραυ­μα­τί­στη­καν σοβα­ρά όταν ανε­μο­στρό­βι­λος κατέ­στρε­ψε τη σκε­πή οίκου ευγη­ρί­ας στο Μονέτ του βόρειου Άρκαν­σο, μια μικρή κοι­νό­τη­τα κοντά στα σύνο­ρα με το Μισούρι.

Μερι­κά μίλια μακριά, στο Λίτσβιλ του Άρκαν­σο, ανε­μο­στρό­βι­λος κατέ­στρε­ψε ένα κατά­στη­μα Dollar General, με απο­τέ­λε­σμα ένας άνθρω­πος να χάσει τη ζωή του, σπέρ­νο­ντας τον όλε­θρο στο κέντρο της πόλης.

Στο Τενε­σί, η κακο­και­ρία στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον τρεις ανθρώ­πους, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της Υπη­ρε­σί­ας Δια­χεί­ρι­σης Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων της πολιτείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο