Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη υπόθεση

 Γρά­φει ο Βασί­λης Λιό­γκα­ρης //

Ε… Ναι! Τελι­κά λοι­πόν το ποδό­σφαι­ρο είναι μια μεγά­λη, μια σπου­δαία υπόθεση.

-Όταν ακό­μα κι αυτοί που μας εξου­σιά­ζουν κι αυτοί που μας κυβερ­νούν, γίνο­νται μικρές ασπρό­μαυ­ρες κου­κί­δες ανά­με­σα σ’ ένα τερά­στιο αλα­λά­ζων πλή­θος. Ένα έξαλ­λο πλή­θος που εκφρά­ζει χίλια δυο συναι­σθή­μα­τα . Από αλα­λαγ­μούς χαράς και πανη­γυ­ρι­σμούς, από αλλα­γή αμφί­ε­σης και μασκα­ρά­τας, μέχρι κλά­μα, ύβρη, κατά­θλι­ψη. Μέχρι ανα­θε­μα­τι­σμούς και χρή­ση βίας.

Ένα γκολ είναι η παν­δαι­σία της εκδή­λω­σης αυτών των συναισθημάτων.

-Ένα ποι­κί­λο αντι­μα­χό­με­νο πλή­θος που έχει προ­σω­πι­κές προ­τι­μή­σεις και τις εκφρά­ζει με τον δικό του δια­φο­ρε­τι­κό τρόπο.

-Το ποδό­σφαι­ρο εκτός από ένα συναρ­πα­στι­κό σχε­δόν άγριο θέα­μα που το κάνει ένα πρω­το­πό­ρο πολι­τι­κό και πολι­τι­σμι­κό προ­ϊ­όν, έχει και την ικα­νό­τη­τα της επι­κοι­νω­νί­ας, να συνε­νώ­σει ευκαι­ρια­κά με μια αγκα­λιά, ή ένα φιλί ανθρώ­πι­νες υπάρ­ξεις και να δημιουρ­γεί κοι­τί­δες συνερ­γα­σί­ας, συνεν­νό­η­σης και φιλί­ας ή ακρι­βώς και το αντίθετο.

Υπάρ­χει σαν έκφρα­ση της ανθρώ­πι­νης διαφορετικότητας.
……….
Αυτό λοι­πόν το σύν­θε­το προ­σφε­ρό­με­νο θέα­μα, που κάνει τον πρό­ε­δρο ή τον ηγέ­τη μιας χώρα να είναι σχε­δόν τίπο­τα, μπρο­στά σ’ ένα ποδο­σφαι­ρι­στή βεντέ­τα, ένα ποδο­σφαι­ρι­στή φίρ­μα όπως Ρονάλ­δο, Μέσι, Νεϋ­μάρ, Μόλ­ντικ κ.ά. Μπο­ρεί να γίνουν και να είναι σύμ­βο­λα μιας παγκό­σμιας ανα­γνώ­ρι­σης και αξίας.
…….…
Γι’ αυτό λοι­πόν μακρυά τα χέρια σας από το ποδό­σφαι­ρο. Εσείς που το χρη­σι­μο­ποιεί­τε, εσείς που το εκμε­ταλ­λεύ­ε­στε, εσείς που το διευ­θύ­νε­τε. Εσείς που μέσα από αυτό βγά­ζε­τε τα απω­θη­μέ­να σας, που πλου­τί­ζε­τε και το χρη­σι­μο­ποιεί­τε για προ­σω­πι­κή σας προ­βο­λή. Εσείς οι μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες (Ανιέ­λι) που στε­ρεί­τε τον εργα­ζό­με­νο ένα πιά­το παρα­πα­νί­σιο φαγη­τό, για να εξοι­κο­νο­μή­σε­τε εκα­τομ­μύ­ρια εξα­γο­ρά­ζο­ντας έναν ποδοσφαιριστή!

Μην το μολύ­νε­τε, μην το εξευ­τε­λί­ζε­τε, μη δωρο­δο­κεί­τε… μη, μη, μη!

Αφή­στε το στην απλό­τη­τα, την λαϊ­κό­τη­τα και την ομορ­φιά του!

Το ποδό­σφαι­ρο συνε­τά­ρα­ξε όλον τον κόσμο.

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο