Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρόγραμμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα

Λήξη μαθη­μά­των, έναρ­ξη Πανελ­λα­δι­κών, κλεί­σι­μο σχο­λεί­ων: Μετά το Πάσχα, αρχί­ζει η «αντί­στρο­φη μέτρη­ση», καθώς απο­μέ­νει περί­που ένας μήνας μέχρι να ακου­στούν τα πρώ­τα… τελευ­ταία κου­δού­νια της σχο­λι­κής χρονιάς.

Για την τρέ­χου­σα σχο­λι­κή χρο­νιά, οι ημε­ρο­μη­νί­ες-ορό­ση­μα έχουν ήδη ανα­κοι­νω­θεί από τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο, στο πλαί­σιο μίας προ­σπά­θειας του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να υπάρ­ξει αρτιό­τε­ρη οργά­νω­ση του σχο­λι­κού και ακα­δη­μαϊ­κού έτους. Η νέα αυτή πρα­κτι­κή που εγκαι­νιά­στη­κε, ακο­λου­θή­θη­κε μάλι­στα και από σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση, που προ­βλέ­πει τη γνω­στο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων έως τις 15 Σεπτεμ­βρί­ου κάθε χρονιάς.

Ο προ­γραμ­μα­τι­σμός αυτός του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, που έχει ανα­κοι­νω­θεί, δεν θα επη­ρε­α­στεί ιδιαί­τε­ρα από τη διε­ξα­γω­γή των εθνι­κών εκλο­γών, πέραν της μετα­φο­ράς κατά μία ημέ­ρα αργό­τε­ρα των εξε­τά­σε­ων των τάξε­ων του λυκεί­ου. Έτσι, η 15η Ιου­νί­ου είναι η ημε­ρο­μη­νία κατά την οποία αφ’ ενός νηπια­γω­γεία και δημο­τι­κά θα ολο­κλη­ρώ­σουν τα μαθή­μα­τά τους και αφ’ ετέ­ρου, γυμνά­σια και λύκεια θα ολο­κλη­ρώ­σουν τις εξε­τά­σεις τους. Η έναρ­ξη των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων έχει ορι­στεί την 1η Ιου­νί­ου για τα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιου­νί­ου για τα ΓΕΛ.

Λήξη μαθημάτων

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, όσον αφο­ρά στην Πρω­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση, τα τελευ­ταία μαθή­μα­τα στα νηπια­γω­γεία και τα δημο­τι­κά θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στις 15 Ιουνίου.

Στα γυμνά­σια, τα μαθή­μα­τα θα τελειώ­σουν στις 30 Μαΐ­ου και οι εξε­τά­σεις θα διε­ξα­χθούν στο διά­στη­μα 1 — 15 Ιουνίου.

Στα λύκεια, τα μαθή­μα­τα θα τελειώ­σουν στις 18 Μαΐ­ου και για τις τρεις τάξεις. Στη συνέ­χεια, οι εξε­τά­σεις για τους μαθη­τές της Α’ και Β’ λυκεί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από 23 Μαΐ­ου έως 15 Ιου­νί­ου. Οι ενδο­σχο­λι­κές εξε­τά­σεις για τους μαθη­τές της Γ’ λυκεί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν πριν από την έναρ­ξη των Πανελ­λα­δι­κών, από 23 έως 30 Μαΐου.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Οι Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις θα διε­ξα­χθούν 2–12 Ιου­νί­ου για τα ΓΕΛ (ημε­ρή­σια και εσπε­ρι­νά Γενι­κά Λύκεια) και 1–16 Ιου­νί­ου για τα ΕΠΑΛ (ημε­ρή­σια και εσπε­ρι­νά Επαγ­γελ­μα­τι­κά Λύκεια).

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, οι εξε­τά­σεις των ΓΕΛ θα αρχί­σουν στις 2 Ιου­νί­ου 2023 με το μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και Λογο­τε­χνί­ας (Γενι­κής Παι­δεί­ας) και στη συνέ­χεια, θα ακο­λου­θή­σουν τρεις ημέ­ρες εξε­τά­σε­ων των μαθη­μά­των Προσανατολισμού:

6 Ιου­νί­ου: Αρχαία Ελλη­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Μαθη­μα­τι­κά (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής), Βιο­λο­γία (Ο.Π. Σπου­δών Υγείας)

8 Ιου­νί­ου: Λατι­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Χημεία (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας), Πλη­ρο­φο­ρι­κή (Ο.Π. Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής)

12 Ιου­νί­ου: Ιστο­ρία (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Φυσι­κή (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας), Οικο­νο­μία (Ο.Π. Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής)

Όσον αφο­ρά στα ΕΠΑΛ, η πρώ­τη ημέ­ρα των εξε­τά­σε­ων θα αφο­ρά επί­σης στο μάθη­μα Γενι­κής Παι­δεί­ας, των Νέων Ελλη­νι­κών και οι υπό­λοι­πες επτά (3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιου­νί­ου) σε μαθή­μα­τα ειδικότητας.

Οι εξε­τά­σεις για τα ειδι­κά μαθή­μα­τα θα διε­ξα­χθούν στο διά­στη­μα από 17 έως και 29 Ιου­νί­ου. Αρχι­κά, στις 17 Ιου­νί­ου οι υπο­ψή­φιοι θα εξε­τα­στούν στο μάθη­μα των Αγγλι­κών και στις 19 Ιου­νί­ου στα Γερ­μα­νι­κά. Στη συνέ­χεια, θα διε­ξα­χθούν οι εξε­τά­σεις του Ελεύ­θε­ρου και Γραμ­μι­κού Σχε­δί­ου (20 και 21 Ιου­νί­ου, αντίστοιχα).

Θα ακο­λου­θή­σουν οι εξε­τά­σεις των μαθη­μά­των που αφο­ρούν στην εισα­γω­γή σε μου­σι­κά τμή­μα­τα: Αρμο­νία (22 Ιου­νί­ου), Έλεγ­χος Μου­σι­κών Ακου­στι­κών Ικα­νο­τή­των (23 Ιου­νί­ου), Μου­σι­κή Αντί­λη­ψη και Γνώ­ση (24 Ιου­νί­ου), Μου­σι­κή Εκτέ­λε­ση και Ερμη­νεία (26 Ιου­νί­ου). Οι εξε­τά­σεις των ειδι­κών μαθη­μά­των θα ολο­κλη­ρω­θούν με τα Γαλ­λι­κά (27 Ιου­νί­ου), τα Ισπα­νι­κά (28 Ιου­νί­ου) και τα Ιτα­λι­κά (29 Ιουνίου).

Εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά

Η δοκι­μα­σία (τεστ) δεξιο­τή­των στην οποία θα υπο­βλη­θούν οι υπο­ψή­φιοι για εισα­γω­γή στα Πρό­τυ­πα σχο­λεία θα διε­ξα­χθεί στις 29 Απρι­λί­ου 2023, με εξέ­τα­ση στα μαθή­μα­τα της ελλη­νι­κής γλώσ­σας και των μαθηματικών.

Η ημε­ρο­μη­νία διε­ξα­γω­γής της δημό­σιας κλή­ρω­σης για εισα­γω­γή στα Πει­ρα­μα­τι­κά Σχο­λεία και της από­δο­σης του τυχαί­ου Αριθ­μού Προ­τε­ραιό­τη­τας σε περί­πτω­ση ισο­βαθ­μί­ας στα Πρό­τυ­πα σχο­λεία είναι η Παρα­σκευή 28 Απρι­λί­ου 2023.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο