Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοποθετώντας πινακίδες με «το πουλί» της Χούντας

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ιδιαί­τε­ρο βάρος έδω­σε το χου­ντι­κό καθε­στώς της 21ης Απρι­λί­ου στους κάθε είδους συμ­βο­λι­σμούς με στό­χο φυσι­κά την προ­βο­λή «των επι­τευγ­μά­των της επα­νά­στα­σης» αλλά και την εμπέ­δω­ση ανά­λο­γου «κλί­μα­τος» στο λαό.

Το κύριο έμβλη­μα της ήταν ο φοί­νι­κας ‑το μυθο­λο­γι­κό που­λί- που ξανα­γεν­νιέ­ται από τις στά­χτες του. Στη μέση του εμβλή­μα­τος βρι­σκό­ταν ο ένο­πλος φαντά­ρος. Στο κάτω μέρος υπήρ­χε η ημε­ρο­μη­νία 21 Απρι­λί­ου για να θυμί­ζει την μέρα που έγι­νε η «εθνο­σω­τή­ριος επανάστασις».

Να σημειώ­σου­με ότι τα «σύμ­βο­λα» αυτά βρι­σκό­ταν σε κάθε πιθα­νό και απί­θα­νο μέρος της επι­κρά­τειας και σε διά­φο­ρα μεγέθη. 

Το έγγρα­φο που παρου­σιά­ζου­με (ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) αφο­ρά «εμπι­στευ­τι­κή εγκύ­κλιο» (14/10/1970) με την υπο­γρα­φή του ίδιου του δικτά­το­ρα Γ. Παπα­δό­που­λου. Σ’αυτήν δίνο­νται λεπτο­με­ρείς οδη­γί­ες σχε­τι­κά με το πώς και πού θα τοπο­θε­τού­νται οι διά­φο­ρες προ­πα­γαν­δι­στι­κές πινα­κί­δες με στό­χο να βάλει κάποια «τάξη» αλλά και για να δεί­ξει «φρο­ντί­δα και ενδια­φέ­ρον»  για τις αρχαιό­τη­τες, το τοπίο και το περιβάλλον.

«Προς δια­σφά­λι­σιν της ενδε­δειγ­μέ­νης εμφα­νί­σε­ως και της προ­ση­κού­σης τοπο­θε­τή­σε­ως εις δημο­σί­ους χώρους ‚εν γένει πινα­κί­δων  ενε­πι­γρά­φων οιου­δή­πο­τε περιε­χο­μέ­νου, ή φερου­σών εμβλή­μα­τα της Επα­να­στά­σε­ως ή και σήμα­τα εθνι­κού χαρ­κτή­ρος ‚εντελ­λό­με­θα τα κάτωθι:

  1. Η τοπο­θέ­τη­σις των ως άνω πινα­κί­δων , θα ενερ­γή­ται , του λοι­πού, μόνον κατό­πιν σχε­τι­κή αδεί­ας , χορη­γου­μέ­νης υπό των κατά περιο­χάς στρα­τιω­τι­κών διοι­κη­τών, μεν, αν η τοπο­θέ­τη­σις πρό­κει­ται να γίνη υπό στρα­τιω­τι­κής μονά­δος ή υπη­ρε­σί­ας ‚υπό των νομαρ­χών δε ή των κατά τόπους Αστυ­νο­μι­κών Αρχών εις οιαν­δή­πο­τε άλλην περίπτωσιν.
  2. Διά την χορή­γη­σιν της ως άνω αδεί­ας απαι­τεί­ται, όπως τηρού­νται αι κάτω­θι προϋποθέσεις:

α) Η προ­βλε­πο­μέ­νη τοπο­θέ­τη­σις και εν γένει εμφά­νι­σης της πινα­κί­δος, ή του οιου­δή­πο­τε συμπλέγ­μα­τος ή συμ­βό­λου, δέον να τελή εν γενι­κω­τέ­ρα αρμο­νία με το τοπί­ον και το περιβάλλον.

β) Διά την τοπο­θέ­τη­σιν και την ποιό­τη­τα της πινα­κί­δος θα γίνε­ται συνε­κτί­μη­σις την τυχόν ιστο­ρι­κό­τη­τας του χώρου και των ενδε­χο­μέ­νως γειτ­νια­ζό­ντων μνη­μεί­ων ή αρχαιο­λο­γι­κών χώρων απο­φευ­γο­μέ­νης της επι­σκιά­σε­ως αυτών.

γ) Επ’ ουδε­νί λόγω θα τοπο­θε­τού­νται επι­γρα­φαί ή έτε­ρα στοι­χεία επί μνη­μεί­ων ιστο­ρι­κών ή αρχαιολογικών.

δ) Διά την εγκα­τά­στα­σιν, αλλά και την ποιό­τη­τα των υπό τοπο­θέ­τη­σιν πινα­κί­δων ή άλλων στοι­χεί­ων, θα ισχύ­ουν τα παρα­δε­δεγ­μέ­να παρα­δο­σια­κά αισθη­τι­κά κριτήρια.

ε) Θα απο­φεύ­γε­ται η εγκα­τά­στα­σις εις χώρους καθα­ρώς του­ρι­στι­κού χαρακτήρος.

στ) Θα λαμ­βά­νε­ται υπ’ όψιν ο παρά­γων της καλώς εννο­ου­μέ­νης εθνι­κής δια­φω­τί­σε­ως , υπό έννοιαν , όμως, δια­κρι­τι­κήν και άνευ υπερ­βο­λών και φορ­τι­κών και αλο­γί­στων επα­να­λή­ψε­ων , αι οποί­αι κατα­ντούν ανια­ραί και οδη­γούν εις απώ­θη­σιν (σ.σ Βλέ­που­με εδώ την φρο­ντί­δα του καθε­στώ­τος, γνω­ρί­ζο­ντας την απώ­θη­ση που δημιουρ­γεί το «κιτς» που είχε επι­κρα­τή­σει, να «βελ­τιώ­σει» την κατά­στα­ση ώστε το προ­πα­γαν­δι­στι­κό μήνυ­μα να περ­νά αποτελεσματικότερα…)

  1. Ο Ε.Ο.Τ. και η Γενι­κή Επι­θε­ώ­ρη­σις Αρχαιο­τή­των, εντός μηνός από της λήψε­ως της απρού­σης, θα μοι υπο­βά­λω­σι, δια της Γενι­κής Διευ­θύν­σε­ως Τύπου και Πλη­ρο­φο­ριών, τα από­ψεις των επί των ήδη τοπο­θε­τη­μέ­νων πινα­κί­δων, ως και σχε­τι­κάς ειση­γή­σεις, περί μετα­κι­νή­σε­ως ή και αφαι­ρέ­σε­ως αυτών, κατά περίπτωσιν

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός

Γεώρ­γιος Παπαδόπουλος»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο