Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρικυμία στο φλιτζάνι …και “τσίγκινα σώβρακα”

Κυβέρνηση — ΣΥΡΙΖΑ και τ΄ άλλα αστικά κόμματα, δίνουν τάχα «μάχη των μαχών»  όταν θέλει κανείς …μεγεθυντικό φακό μπας και βρει καμιά διαφορά στα μεγάλα και κρίσιμα.

Εικο­σά­λε­πτες «φουρ­θιω­τιά­δες», SMS και λασπο­μα­χί­ες, «βαριές κου­βέ­ντες» και «τσί­γκι­να σώβρα­κα» (σσ. ο Πολά­κης ως “αρι­στε­ρό” κου­τσα­βά­κι πλη­σί­α­σε τον Γεωρ­γιά­δη ‑γενι­κώς κου­τσα­βά­κι και του είπε “την Τρί­τη που θα έρθω [για τη συζή­τη­ση του ανα­πτυ­ξια­κού νόμου] “να φοράς τσί­γκι­νο”…), αστειό­τη­τες για το «ύφος και το ήθος» της βάρ­βα­ρης πολιτικής.
«Τρι­κυ­μία στο φλι­τζά­νι» τελι­κά η ‑τάχα, «μάχη των μαχών» (#) ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστι­κά κόμματα…

Ούνα φάτσα ούνα ράτσα 

Στην Υγεία; Κάπου στις υπο­ση­μειώ­σεις των δηλώ­σε­ών τους για την «αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη» δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα — τα απο­τε­λέ­σμα­τά της «λάμπουν» στην παν­δη­μία — μπο­ρεί κανείς να βρει τις υπο­τι­θέ­με­νες δια­φο­ρές για τις «απο­χρώ­σεις» του «νέου», ακό­μα πιο εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου συστή­μα­τος Υγεί­ας που στήνουν.

Στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία; Στο «wall room» του κεφα­λαί­ου όπου συνω­στί­ζο­νται επο­πτεύ­ο­ντας τα σχέ­δια εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σής της και προ­σαρ­μο­γής στα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια, δεν έχει «χώρο» για υπο­δο­μές, μέσα και προ­σω­πι­κό που προ­στα­τεύ­ουν τη ζωή του λαού.

Στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια; Το πολύ να τσα­κω­θούν για το σε ποια μεριά έχουν βάλει την υπο­γρα­φή τους στην πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» και της «πρά­σι­νης» Ενέρ­γειας που οδη­γούν στην εκτί­να­ξη της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, σε δίκτυα — ερεί­πια για τις λαϊ­κές ανά­γκες που καταρ­ρέ­ουν με τον πρώ­το χιο­νιά, σε δια­λυ­μέ­να συνερ­γεία με ελλεί­ψεις και χωρίς δικαιώματα.

Στην ακρί­βεια; Καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη και ξερό ψωμί και κατά τ’ άλλα «κλά­μα» πάνω από τα απο­τε­λέ­σμα­τά της. Και όσο για το υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, το κοι­νό πρό­γραμ­μα της όποιας επό­με­νης κυβέρ­νη­σης είναι ήδη γραμ­μέ­νο και υπο­γε­γραμ­μέ­νο απ’ όλους.

Να έλε­γαν μήπως για τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις; Μα θέλει να ξεψα­χνί­σεις τα αρχεία του ΤΑΙΠΕΔ μπας και βρε­θεί καμία από τον μακρύ κατά­λο­γο, απ’ το Ελλη­νι­κό, τους αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους και τα αερο­δρό­μια, έως τα λιμά­νια και τον ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΕ που κόλ­λη­σε στα χιό­νια, που να… ξέφυ­γε και να μην έχει την υπο­γρα­φή και των δύο.

Για τα Εργα­σια­κά; Τέτοια «αλφα­διά» στις «βέλ­τι­στες ευρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές» της «ευε­λι­ξί­ας» που σπά­ει κόκα­λα, της κατάρ­γη­σης των ΣΣΕ, της απε­λευ­θέ­ρω­σης των απο­λύ­σε­ων, του χτυ­πή­μα­τος της συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης και δρά­σης, μόνο μεγά­λοι «μάστο­ρες» του κεφα­λαί­ου μπο­ρούν να πετύ­χουν. Και για τις αυξή­σεις στον κατώ­τα­το μισθό τον ίδιο νόμο επι­κα­λού­νται: Το τερα­τούρ­γη­μα Βρού­τση — Αχτσιό­γλου που απα­γο­ρεύ­ει τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, «κόβει και ράβει» τον κατώ­τα­το μισθό με Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση «στα όρια των αντο­χών» της κερδοφορίας.

Ή μήπως να έλε­γαν για τις δια­φο­ρές τους στην εμπλο­κή της χώρας στα σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ, εκεί που θα γέλα­γαν ως και οι κολό­νες του Λευ­κού Οίκου;

Τίπο­τα απ’ όλα αυτά, λοι­πόν, για­τί καμία μάχη για τον λαό και τα συμ­φέ­ρο­ντά του δεν δίνε­ται και δεν πρό­κει­ται να δοθεί στο έδα­φος της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής από τους σημε­ρι­νούς κι επί­δο­ξους κυβερ­νη­τι­κούς «σωτή­ρες».

Γιατί η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο λαός βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Και αυτή μπορεί να την κάνει πραγματικότητα ο λαός με τη μόνη πραγματική, καθημερινή «μομφή» στην αντιλαϊκή πολιτική, στη σημερινή κυβέρνηση και σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με τους αγώνες του για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Περισ­σό­τε­ρα στον σημε­ρι­νό Ριζοσπάστη

σσ. 1(#) Το Τσι­πρέι­κο δίνει συνε­χώς “μάχες των μαχών” …τον Απρί­λη που πέρα­σε “η μάχη για τα εργα­σια­κά” θα ήταν “η μάχη των μαχών με την κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη” ‑μάλι­στα η «μητέ­ρα των μαχών»  ως Βερ­ντέν, Μάχη της Μόσχας, ή Καται­γί­δα της Ερή­μου. Από τότε βρί­σκε­ται συνε­χώς “στο κλα­ρί” με λασπο­μα­χί­ες ‑βοη­θού­ντος και του υπό­λοι­που αστι­κού τόξου, με επι­κε­φα­λής τη ΝΔ κλπ παπα­ριές, και Παπαροτσένκους

2. Φωτο κεφαλίδας
Και πως θα πάει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στις εκλο­γές της 7ης Ιουλίου;
Με …τσί­γκι­νο “σώβρα­κο”! — Για καλύ­τε­ρη προστασία!
Σκί­τσο του Δημή­τρη Χαν­τζό­που­λου ‑5.7.2019 στην “Καθη­με­ρι­νή”

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο